Kaçış Planı Avrupa Sorumlusundan - Son Dakika
Güncel

Kaçış Planı Avrupa Sorumlusundan

Kaçış Planı Avrupa Sorumlusundan

Serbest bırakıldıktan sonra ortadan kaybolan Hizbullah üyelerinin nasıl kaçtıkları tespit edildi.

14.04.2011 15:50  Güncelleme: 16:40

Tutukluluk süresini düzenleyen Ceza Muhakemesi Kanunu'nun 102'inci maddesindeki değişikliğin yürürlüğe girmesiyle birlikte 4 Ocak 2011'de serbest bırakıldıktan sonra ortadan kaybolan Hizbullah üyelerinin kaçışlarını, örgütün şura üyesi Edip Gümüş'ün damadı olan Halef Yılmaz, Mustasaf-Der'in Genel Başkan Yardımcısı Allattin Tonka ile örgütün Avrupa sorumlusu Ali Demir'in planladığı ortaya çıktı.

Firari Hizbullah yöneticileri ile tetikçilerinin kaçışlarına yardım ettikleri belirlenen 2'si tutuklu 6 sanık hakkında, 10 yıla kadar hapis cezası istendi.

Diyarbakır D Tipi Cezaevi'nde yatan ve yerel mahkeme tarafından haklarında ömürboyu hapis cezası verilen terör örgütü Hizbullah'ın üst düzey yöneticileri Edip Gümüş, Cemal Tutar, Abdulkerim Kaya ve Fuat Balca'nın da aralarında bulunduğu 10 kişi, dosyalarının Yargıtay'da olması nedeniyle, CMK'nın 102'inci maddesindeki düzenlemenin yürürlüğe girmesiyle, tutuklulukları 10 yılı aştığı için 4 Ocak'ta tahliye edildi. Hizbullah üyeleri, serbest bırakılmalarının ardından ortadan kayboldu. Bunun üzerine düzenlenen operasyonlarda 18 kişi gözaltına alındı. Bu kişilerle ilgili soruşturma tamamlandı.

CEZAEVİNDEN ÇIKINCA YANLARINDA KALMIŞLAR

Diyarbakır Özel Yetkili Cumhuriyet Savcısı tarafından hazırlanan 11 sayfalık iddianamede, terör örgütü Hizbullah sanıklarından Edip Gümüş'ün damadı olan tutuklu Halef Yılmaz ve Mustasaf-Der'in Genel Başkan Yardımcısı Allattin Tonka'nın ile tutuksuz sanıklar Cemal Elelçi, Fethi Güler, Cihat Söyler, Seyfettin Ağırman'ın firari Hizbullahçıların tahliye edildikten sonra sürekli yanlarında bulundukları belirtildi.

İddianamede, ortadan kaybolan Hizbullah yöneticilerinin cezaevinden çıktıktan sonra, güvenlik güçleriyle girdiği çatışmada öldürülen örgütün lideri Hüseyin Velioğlu ve Sülhaddin Ülük'ün Batman'daki mezarını ziyaret ettikleri anlatıldı.

AVRUPA SORUMLUSU İLE PLANLADILAR

İddianamede isim vermeden, tutuklu sanıklar Halef Yılmaz ve Allattin Tonka'nın, örgüt yöneticilerinin kaçışını planlamak için Hizbullah'ın Avrupa sorumlusu ile irtibat kurduklarının tespit edildiği belirtilerek, Hizbullahçıların kaçışlarına ilişkin şu ifadelere yer verildi:

"Şahısların haklarında verilmiş olan adli kontrol kararına uygun davranmamaları üzerine haklarında yakalama kararlarının verildiği, bu karar akabinde yapılan arama ve kontrollerde adı geçenlerin beyan ettikleri ikametgahlarında bulunmadıklarının tespit edildiği, haklarında yakalama kararı çıkarılan şahısların bugüne kadar yakalanamadıkları anlaşılmaktadır. "

Sanıkların, cezaevinden tahliye edilen örgüt mensuplarının kaçışına aracılık ettikleri yönündeki tespitlere yer verilen iddianamede, 6 sanığın 'Terör örgütüne bilerek ve isteyerek yardım etmek' suçunu işledikleri belirtilerek, 10 yıla kadar hapisle cezalandırılmaları istendi.

Operasyonlarda gözaltına alınan diğer 12 şüpheli hakkında ise, kovuşturmaya yer olmadığına karar verildi. - Diyarbakır

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kaçış Planı Avrupa Sorumlusundan - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement