KADINLARIN PIRLANTA AŞKI BÜYÜYOR: 2020'DE DÜNYA ELMAS TÜKETİMİ 26 MİLYAR DOLARI GEÇECEK
12 Şubat 2013- İstanbul; Bain& Company'nin Antwerp Dünya Pırlanta Merkezi (AWDC) işbirliği ile hazırladığı"Küresel Pırlanta Endüstri Raporu"na göre, 2011 yılında 15,6 milyar ABD doları olan elmas tüketimi 2020'de 26,1 milyar ABD doları seviyesine erişecek.Bu artışta büyüyen Çin ve Hindistan orta sınıfının pırlanta tüketiminin önemli rol oynayacağı ifade ediliyor.
Rapor, sekiz ayrı ülkeden 5 binden fazla tüketicinin yer aldığı geniş kapsamlı bir anketin sonuçlarını ve dünyanın en büyük pırlanta pazarları olan ABD, Çin ve Hindistan'la ilgili analizleri içeriyor.
Pırlantada en büyük pazar Amerika
ABD, halen dünyanın açık arayla en büyük pırlanta pazarı konumunda bulunuyor. 27 milyar dolar düzeyindeki elmas pazarı ile Çin ve Hindistan'ı neredeyse 3'e katlıyor. Çin, 9milyar dolara yaklaşan yıllık satışı ile dünyanın en büyük ikinci pırlanta pazarı haline gelmiş durumda. Dünya'nın ilk elmas madenlerine sahip olan, pırlanta kesimi ve parlatmasında bir merkez haline gelen Hindistan'ın yıllık satışı ise 8,5 milyar dolara yaklaştı ve hızla büyümeye de devam ediyor.
2020'ye kadar pırlanta satışlarında %60 artış bekleniyor
Küresel Pırlanta Endüstri Raporu'na göre, 2020 itibarı ile Çin ve Hindistan'ın büyüyen orta kesiminin taleplerinin artması sonucunda dünya pırlanta tüketiminin yüzde 60'ın üzerinde artış göstereceği tahmin ediliyor. Rapora göre Çin ve Hindistan'ın toplam tüketiminin 2020 yılına gelindiğinde dünyanın toplam tüketiminin yüzde 36'sını oluşturacağı öngörülüyor. Toplam ham elmas tüketiminin ise 2011 seviyesine göre yılda yüzde 5,9 artış göstererek 2020'de 26,1 milyar dolara ulaşması bekleniyor. Çin ve Hindistan'ın 2011 ve 2020 arasında pırlanta talebindeki artışın yarısından sorumlu olacağı tahmin ediliyor.
Zevkler ve satın alma eğilimleri değişiyor
Tüm ülkelerde pırlanta yüzük, nişan, evlilik ve aşkı temsil ediyor. 2012 Küresel Pırlanta Endüstrisi Raporu,kadınların çoğuna pırlantanın hediye olarak verildiğini gösteriyor. Bununla birlikte, Çinli ve Hintli kadınlar kendi pırlantalarını seçme sürecine katılırken, Amerikalı ve Rus kadınlar sürpriz yaşamaktan hoşlanıyorlar. Hindistan dışındaki müşteriler için pırlanta denilince akla lüks perakende mağazalar olan Cartier ve Tiffany geliyor.
Bain Istanbul Ortağı Serhan Nadir konu ile ilgili şunları söyledi:
"Türk elmas müşteri dinamikleri Hindistan'la yakın benzerlik gösteriyor. Pırlanta,Avrupa'da genelde lüks markaların zincir mağazalarından satın alınırken, Türkiye'de hala Hindistan'da olduğu gibi "aile kuyumcusu"ndan alınıyor. Türk müşterisini Hintlilerden ayıran fark ise, pırlantaya hala altın gibi bir yatırım aracı olarak değil, keyif için takılan bir aksesuar gözüyle bakılması.Son on yılda eğitim seviyesinin artması ve global oyuncuların pazardaki agresif tanıtım aktivitelerinin de etkisiyle, Türk müşteriler de yüzde 20-30 fark vererek marka ürünleri tercih etmeye başlıyor. Tercih edilen ürünler arasında dünya trendlerinin etkisini Türkiye'de de görmek mümkün. Yeni düzende artık pahalı ve tek taş pırlanta almak yerine günlük kullanıma daha uygun, pahadan çok tasarımıyla öne çıkan fiyat açısından ulaşılabilir ürünler tercih ediliyor."
ABD'de pırlanta nişan yüzükleri artık popüler değil
Pırlanta kadınlara çekici gelmeye devam etse de, genç tüketiciler arasında pırlanta yüzükleri tercih edenlerin sayısında bir düşüş gözleniyor. Genç kadınlar lüks harcamalarda artık elektronik ürünleri tercih ediyor. Amerikalı ve Hintli kadınlar için pırlanta yüzükler duygusal olduğu kadar maddi bir önem de taşıyor.
Çin'de pırlanta nişan yüzüğü âdeti yaygınlaşıyor
Yıllık geliri 15 bin doların üstünde olan ailelerin yüzde 90'ında en az bir parça, birçoğunda ise birden çok pırlanta takı bulunuyor. Geliri 15 bin dolardan az olan ailelerin yüzde 20'sinde ise en az bir parça pırlanta bulunuyor.
Pırlantaları sonsuzluk ve statü simgesi olarak gören Çinli kadınlar için pırlantanın manevi ve ruhsal değeri oldukça yüksek. Pırlanta nişan yüzüğü verme âdeti Çin'de gittikçe yaygınlaşıyor.
Çinli kadınlar küpe yerine, yüzük, kolye gibi daha görünür pırlantaları tercih ediyor. En azbir karat ve üstü pırlantalar Çin'de daha popüler. Çin'de Tiffany, Cartier ve Bulgari gibi prestijli perakendeciler pazarın büyük bölümünü elinde tutuyor.
Hindistan'da kadınlar pırlantadan iyi anlıyor
Hindistan'da pırlanta ülkenin ikinci en hızlı büyüyen lüks satış ürünü konumunda bulunuyor .Hindistan'ın yüksek gelirli kadınlarının yaklaşık yüzde 90'ında pırlanta bulunuyor. Çoğu ilk pırlantasını düğün, nişan, doğum günü ve yıl dönümü kutlamalarında alıyor. Nişan yüzüğü vermek de ülkede oldukça yaygın bir adet. Düşük gelir grubuna dahil kadınların bile birçoğunu pırlanta kolye ve bileziklere sahip. Hindistan'da kadınlar pırlantadan iyi anlıyor. Taşın berraklığına, kesimi,boyutu ve renginden daha fazla önem veriyorlar.
Son Dakika › Güncel › Kadınların Pırlanta Aşkı Büyüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?