İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş'a metrobüslerde sabah saatlerinde yaşanan yoğunlukla ilgili o soru soruldu.
Kadir Topbaş, 2013 yılında yapılmasına artık kesin gözüyle bakılan yerel seçimler öncesinde yeniden aday olmak istediğini açıklayan ilk başkan oldu.
İstanbul'un ulaşım sorununun büyük oranda 2016 yılında çözülmüş olacağını açıkladı. Dünyanın bir çok şehrinde metroların hükümetler ve ilgili bakanlıklar tarafından yapılmasına rağmen İstanbul'da metroyu büyükşehir belediyesinin yaptığını ve en çok metro yatırımı yapan belediye olduklarını vurguladı.
Topbaş, İkitelli-Bağcılar- Başakşehir metro hattının büyük ölçekte tamamlandığını, test sürüşlerinin devam ettiğini, istasyonlardaki ufak eksikliklerin giderilmesinin ardından açılacağını söyledi.
Kayabaşı Bölgesi'ne ve yeni kurulacak şehre doğru da bir metro hattı çalışmaları olduğunu, bu metro hattına Bahçeşehir ve Esenyurt'tan bir kol eklenmesi üzerinde durduklarını belirtti.
Bugün Gazetesi'nin haberine göre,Ümraniye- Üsküdar metro hattında 38 aylık bir zaman sınırlaması ile ihalenin yapıldığını anlattı. İstanbul'da ustalık dönemini talep eden Topbaş'ın gönlünden Ankara'da siyaset ise geçmiyormuş.
MERAK EDİLEN SORULAR VE CEVAPLARI
-Toplu taşımı tavsiye ediyorsunuz ama mesela sabah saat 7.30'da Yeni Bosna'dan Zincirlikuyu'ya metrobüsle gittiniz mi hiç?
-Metrobüsle ilgili 350-400 bin dolayında yolcu talebi olacağı yönünde bir değerlendirme yapılmıştı ama şu anda 800 binlere çıktı. İnsanlar çok tercih etmeye başladı. Günde 90 binin üzerinde araç hattan çekildi. Orada yeni bir metro hattı için çalışıyoruz, esas çözüm bundan sonra metro olacak. 2 yıl içerisinde, 3 bin civarında yeni otobüs alacağız. Sayıları arttıkça bu sıkıntıları konuşmayacağız. Bugün bir sıkıntı var, biliyoruz ama giderek rahatlayacak.
-Bir ara tek-çift plaka önerisi tartışılmıştı, böyle bir şey var mı gündeminizde?
-Hayır, artık tek-çift plaka uygulamasını konuşmuyoruz. Sözen döneminde "Tek-çift plaka yapalım" diye hep konuşuldu, o zaman 800 bin civarında araç vardı. Bugün 3 milyon araç var ama "tek-çift plaka yapalım" diye konuşmuyoruz. Öyle bir niyetimiz de yok. Demek ki iyi bir gidişat var.
-Bir de İstanbul'a gelenlerden vergi alınması hep tartışılır, böyle bir yöntem var mı aklınızda?
-İstanbul'a gelenden vergi almak değil de İstanbul'a neden geldiği sorulabilir. İşadamı mı, öğrenci mi? Bu geçmişte Osmanlı'da da vardı, bazı dünya kentlerinde de var. Böyle bir düzenleme olabilir. Anadolu'nun diğer kentlerinin gelişmesi, bütün şehirlere üniversitelerin yapılması sebebiyle artık eskisi kadar göç yok.
ÇİFT KATLI YOL DÜŞÜNÜLMÜYOR
-Zincirlikuyu-Avcılar- Beylikdüzü arasındaki E-5'in üzerine çift katlı yol yapılması gibi bir projeniz var mı?
-Yok. Bir şeritten maksimum saatte bin 200 araba geçebiliyor. Kaç şerit yapılırsa yapılsın ulaşım sorununu çözme imkanı yok. Kent merkezlerine giren, transit geçen, ezen ulaşım ağlarını kent merkezlerinden geçirmek çok doğru değil. Bunun yerine, kent merkezlerine mümkün mertebe toplu taşıma araçlarıyla insanların gelmesinin sağlanması gerekiyor.
Son Dakika › Güncel › Kadir Topbaş'a Metrobüs Sorusu - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?