'türkiye'nin kuş türü açısından en iyi ikinci kampusu' konumundaki Kars Kafkas Üniversitesi, 160 kuş türüne ev sahipliği yapıyor.
Türkiye'deki 468 kuş türünün 160'ını barındıran Kars Kafkas Üniversitesi (KAÜ) Türkiye'nin kuş türü açısından ODTÜ'den sonra en iyi ikinci kampusu olarak gösteriliyor. Kuzey Doğa Derneği Başkanı Doç. Dr. Çağan Şekercioğlu ile TEMA Vakfı Başkanı KAÜ Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Ali Kırpık, rengarenk çiçeklerin yanı sıra kampusteki kuşların barındığı yerlerde inceleme yaptı. Doç.Dr. Mehmet Ali Kırpık, ekosistemin bozulduğunu gösteren en büyük belirtinin kuşların yok olması olduğunu vurguladı. Halkın doğaya karşı duyarlı olmasını isteyen Doç.Dr. Kırpık, "Bir ekosistemde var olan ve önceden bilinen kuşlar eğer artık o alana gelmiyorsa, bu demektir ki o bölgenini doğası tahrip olmuş. Bu nedenle acil önlem almamız gerekir. Artık dünyamız alarm veriyor. O yüzden herkesi doğaya karşı, ekosisteme karşı duyarlı olmaya davet ediyorum" diye konuştu.
Kuzey Doğa Derneği Başkanı Doç.Dr. Çağan Şekercioğlu, Kafkas Üniversitesi'ndeki kuş türlerinin varlığını sürdürmesi için kampusün 3 kilometrelik sulak alanının korunması gerektiğini vurguladı. Bu alana bir gölet de yapılmasını öneren Doç.Dr. Şekercioğlu şunları söyledi:
"Kampusteki sulak alandan, Kars Çayı da geçiyor. Kars Çayı ıslah edilirken biraz endişelenmiştik. Ama beton yerine doğal taş kullanıldığı için ağaçlar yine yeşerdi. Şimdi Kars Çayı boyunca binlerce ağaç var. Burası bir çok kuşun ürediği alan haline geldi. Bunlardan birisi de Poyraz Kuşu. Kafkas Üniversitesi Kampusu ülkemiz için ekosistem açısından çok önemli bir alan." - Kars
Son Dakika › Güncel › Kafkas Üniversitesi Kampusu 160 Kuş Türüne Ev Sahipliği Yapıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?