Kahraman Pilotun Hocası, Kayıp Pilotların Döneceğinden Ümitli - Son Dakika
Güncel

Kahraman Pilotun Hocası, Kayıp Pilotların Döneceğinden Ümitli

Kahraman Pilotun Hocası, Kayıp Pilotların Döneceğinden Ümitli

Suriye tarafından düşürülen uçağın pilotlarından Yüzbaşı Gökpan Ertan'ın öğrencilik yıllarındaki hocası ve HÜRKUŞ uçağının test uçuş pilotu Murat Özpala, "Pilotlarımızın döneceklerine inancım tam" dedi.

27.06.2012 19:00

Suriye tarafından düşürülen uçağın pilotlarından Yüzbaşı Gökpan Ertan'ın öğrencilik yıllarındaki hocası ve HÜRKUŞ uçağının test uçuş pilotu Murat Özpala, "Pilotlarımızın döneceklerine inancım tam" dedi.

Suriye tarafından düşürülen uçağının pilotlarından Hava Pilot Yüzbaşı Gökhan Ertan'ın Çiğli Hava Üssü'nde hocalığını yapan ve HÜRKUŞ'u uçağının test uçuş pilotu olan Murat Özpala, Yüzbaşı Ertan'ın çok düzgün bir insan olduğunu belirterek, kendi istediği ile memleketi Malatya'da bulunan 173'üncü filoya katıldığını söyledi. Suriye'nin Türk uçağını düşürmesini kabullenemediğini söyleyen Özpala, "Her zaman uçtuğumuz standart sınır görevlerinden bir tanesi. Üstelik keşif uçakları hiçbir şekilde silahlı değiller. Silahsız bir şekilde standart sınır profil görevine uçan bir uçağın sınır ihlali yaptığı gerekçesiyle vurulup düşürülmesini, doğrusu benim kalbim kabullenmiyor. Kabul etmek istemiyorum böyle bir şeyi. Ama siyasi politik bir söylem değil, umrumda da değil; tamamen duygusal konuşuyorum" ifadelerini kullandı.

Suriye tarafından düşürülen uçağın pilotları Yüzbaşı Gökhan Ertan ve Hava Pilot Teğmen Hasan Hüseyin Aksoy'un dönüp geleceklerine inandığını söyleyen Özpala, "Dilerim bu inancım hala sıcak kalır. Dönüp geleceklerine inancım soğumaz inşallah" diye konuştu.

"MÜTECAVİZ HAREKETLERDE BULUNMAYAN BİR UÇAĞI VURMAK ÇOK KOLAYDIR"

Eğitimlerde, vurulma anlarında yapılması gerekenler hakkında bilgi verdiklerini kaydeden Özpala, "Eğitimlerimiz bunların tamamımı kapsıyor. Uçaklarımızın sahip olduğu cihazlar, atılacak herhangi bir füzenin varlığını ikaz etmek üzere konuluyor. Ancak tabii ki uçak savar ateşiyle düşürüldüğüne dair söylentiler var. Normal şartlarda silahsız olarak sınır görevini icra eden bir uçağa herhangi bir tehdit yönelirse, bu tehdidi o uçağın tespit etmesi ona göre önlem alması çok zor. Her hangi bir taciz hareketi icra etmeyen, mütecaviz hareketlerde bulunmayan bir uçağı vurmak çok kolaydır" dedi.

"VURULDUKLARINDA UÇAKTAN ATLADIKLARINI DÜŞÜNÜYORUZ"

Uçağın vurulma anlarına ilişkin bilgiler veren Özpala, "Vurulma anında atılan mermilerin bazıları direkt uçağa isabet eder, bazıları ise uçağın yakınında infilak ederler. Parça tesiri ile uçağa zarar verirler. Açıkçası kokpit içerisine herhangi bir şekilde parça tesiri oluşmamış ise ve uçakta herhangi bir infilak meydana gelmedi ise, ilk etap da vurulduklarını atlamış olduklarını düşünüyorum. Atlama kumandası verip fırlatma koltukları ile uçağı terk ederler. Ondan sonra uçağa ne olacağı zaten önemli değil. Atlama sandalyelerinin uçaktan ayrılması ile birlikte sandalye içerisinde bulunan cihazlar uydu aracılığı ile yerini ikaz eder. ve bu şekilde arama kurtarma faaliyetlere başlatılarak pilotlara ulaşılıyor. Akdeniz açıkların da olduğu dikkate alınırsa, çok ciddi derinliklerden bahsediyoruz. Çok teknik bir konu" diye konuştu. - ANKARA

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Kahraman Pilotun Hocası, Kayıp Pilotların Döneceğinden Ümitli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement