Marmara Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Başkanı Prof. Dr. Ayşe Durakbaşa, Türk kadınının Ortadoğu Müslüman topluluklarına örnek oluşturduğunu söyledi.
Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi'nde düzenlenen "Kahramanmaraş'ta Kadın" konulu çalıştaya katılan Durakbaşa, kadın hareketlerinin tarihsel mücadelesini anlattı. Dünyada zorlu bir sürecin ardından kadınların yurttaşlık haklarını alabildiğini kaydeden Durakbaşa, "Yani bu en az 200 yıllık bir tarih. Bu süreci Fransız devrimiyle başlatabiliriz. Aslında daha da gerilere gidebiliriz ama oradan başlayalım. Daha sonra ABD'de ve İngiltere'de de oy hakkı mücadelesiyle devam ediyor" dedi.
Türkiye'de kadın hareketleri tarihinden de söz edilebileceğini, bu dönemin 2. Meşrutiyet'e kadar uzandığına dikkat çeken Durakbaşa, "Aslında Osmanlı Kadın Hareketi diye nitelendirebileceğimiz oldukça güçlü bir birikimi var Türkiye'nin de. Elbette gene bu gün olduğu gibi batı toplumlarında olan gelişmelerden haberdar olan bir kadın hareketi var. Bütün bunlar bize gösteriyor ki, elbette Türkiye de kurtuluş savaşı ve sonrası Atatürk devrimleri kadınlar için çok önemli kazanımlardır. Bu gün Türkiye deki
kadınlar bunun bilincindedir ve bu haklarını koruma ve geliştirme çabası içindedir. Ama bu süreç Osmanlı dönemine kadar uzanmaktadır." diye konuştu.
Haklarını kazanan ve toplum içerisinde daha aktif rol alan Türk kadınının, bölge ülkelere de örnek teşkil ettiğini dile getiren Durakbaşa, sözlerini şöyle tamamladı:
"Elbette Ortadoğu'daki Müslüman toplumlarla Türkiye kadınlarının koşullarını karşılaştırdığımız zaman yani sosyolojik olarak karşılaştırdığımız zaman bunu çok açıkça gözlemleyebiliyoruz. Türkiye'deki kadınlar bu gün için Ortadoğu'daki Müslüman toplumlar için de aslında örnek oluşturmaktalar. Şundan kesinlikle emin olmalıyız ki Türkiye de kadınlar birçok toplumsal alana girebildikleri için, yani kendi mücadeleleri ve cumhuriyet devrimleri sayesinde birçok toplumsal alana ve siyasi alana girebildikleri
için, böyle bir tarihsel tecrübeleri bulunduğu için bu gün çok daha kendilerini güçlü olarak hissetmektedirler."
KSÜ Rektörü Prof. Dr. Mehmet Fatih Karaaslan, çalıştaya katılan Prof. Dr. Ayşe Durakbaşa'ya plaket ve yöreye özgü ceviz oyma sandık hediye etti.
Çalıştay'da konuşan Kahramanmaraş Kent Konseyi Başkanı Zeynep Arıkan'da, Kahramanmaraşlı kadınların tarihte gösterdikleri başarılara değindi. Osmanlı döneminde çok sayıda Maraşlı genç kızın Osmanlı hanedanına gelin gittiğini hatırlatan Arıkan, Kurtuluş Savaşı'nda da Maraşlı kadınların büyük yararlılık gösterdiğini kaydetti. Arıkan, İnsanın su gibi akanı olan Maraşlı kadınlar, sizler sadece kadınlarla ilgili değil şehrinizi ve insanınızı ilgilendiren her alanda yer alıyorsunuz." ifadelerini kullandı.
KSÜ MYO Müdürü Prof. Dr. Durmuş Öztürk'ün "Bereketli Toprakların Hamarat Elleri" konulu fotoğraf sunumuyla devam eden çalıştayda, "Kahramanmaraş'ta Kadın Hareketleri", "Kadın girişimciliği", "Siyaset hayatında kadın ve sorunları" gibi konular görüşüldü. - KAHRAMANMARAŞ
Son Dakika › Güncel › 'Kahramanmaraş'ta Kadın' Çalıştayı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?