Kandil'den Gelenlere 16 Yıl Hapis - Son Dakika
Güncel

Kandil'den Gelenlere 16 Yıl Hapis

Kandil\'den Gelenlere 16 Yıl Hapis

Kandil ve Mahmur'dan gelen PKK'lıların davasında karar açıklandı, sanıklara ceza yağdı!

24.04.2012 17:10  Güncelleme: 07:19

İmralı'da ağırlaştırılmış ömür boyu hapis cezasını çeken Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine Kuzey Irak'taki Kandil Dağı ile Mahmur Kampı'ndan gelen 7'si tutuklu, 3'ü firari PKK'lının yargılandığı davada karar çıktı.

Kandil'den gelen Elif Uludağ, 16; Lütfi Taş 14 yıl hapis cezasına çarptırılırken Mahmur'dan gelen 5 kişiye de 9.5'ar yıl hapis cezası verildi.

Kuzey Irak'taki Kandil Dağı ile Mahmur Kampı'ndan 19 Ekim 2009 günü Abdullah Öcalan'ın çağrısı üzerine Habur Sınır Kapısı'ndan giriş yapan 34 kişiden 10'unun yargılandığı davada karar duruşması, bugün Diyarbakır 4'üncü Ağır Ceza Mahkemesi'nde yapıldı.

Duruşmaya; tutuklu sanıklar Kandil Dağı'ndan gelen PKK'lı Lütfü Taş ve Elif Uludağ ile Mahmur Kampı'ndan gelen Ayşe Kara, Abdullah Yaman, Caziye Kabul, Zehra Tunç, Sisin Yaman ile avukatları katıldı.

Dosyada Mahmur Kampı'na geri dönen firari olarak bulunan Mehmet Adamış, Nizar Buldan ve Yusuf Şen'in ise yakalanamadıkları belirtildi.

"SEVİNÇ GÖSTERİLERİYLE KARŞILANDILAR"

Duruşmada Türkçe bilmeyen sanıklar için tercüman atanırken sanıkların avukatı Fethi Gümüş; müvekkillerinin, barışa katkı sağlamak için geldiğini ifade etti. Gümüş, "Herhangi bir çağrı veya talimat üzerine gelmemişlerdir. Geldiklerinde olumlu bir karşılama yapılmıştır. Bu yönde bir talimat olsa bile barışa katkı sağlamak için verilen bir talimat suç oluşturmamaktadır. Geldiklerinde sevinç gösterileriyle karşılanmışlardır. Şayet geldiklerinde ağlamış olsalar yine haklarında dava açılacaktı. Bu kez örgütten ayrıldınız, üzüldünüz diyerek dava açılacaktı" dedi.

"CEZALANDIRMA, DÖNMEK İSTEYENLERİ ENGELEYECEKTİR"

Avukat Meral Danış Beştaş ise "Hükümetin taraf olduğu siyasi bir süreç sonucunda müvekkiller Türkiye'ye barışa katkı sunmak için gelmiştir. Kamuoyunda oluşturulan olumsuz hava üzerine tutuklanmalarına karar verilmiştir. Cezalandırılmaları, Türkiye'ye dönmek isteyenleri engelleyecektir" diye konuştu.

Mahkeme; firari sanıklar Mehmet Adanmış, Nizar Buldan ve Yusuf Şen'in yakalanmalarının beklenmesi durumunda dosyanın sürüncemede kalacağını göz önünde bulundurarak 3 sanığı bu dosyadan çıkardı. Bu sanıklar hakkında başka bir dosya açılmasına karar veren mahkeme, yakalama kararının de devamına hükmetti.

KANDİL'DEN GELENLERE 12'ŞER YIL

Mahkeme Kandil'den gelen PKK'lı Elif Uludağ ve Lütfi Taş'ın 'PKK terör örgütü üyesi olmak' suçundan 8 yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasına karar verdi. Sanıkların işledikleri suçlardan dolayı pişman olmadıklarını belirten mahkeme, cezalarını yarı oranında artırarak 12'şer yıl hapis cezası verdi. Mahkeme, Lütfi Taş'a 'terör örgütü propagandası yapmak' gerekçesiyle de 2 yıl daha ceza verirken Taş, toplam 14 yıl hapis cezası aldı. Mahkeme ayrıca Elif Uludağ'a 19 Kasım 2011 tarihinde yaptığı bir konuşmadan dolayı 'PKK terör örgütü propagandası' yaptığı gerekçesiyle 2 yıl, Türkiye'ye geldikleri sırada 'terör örgütü propagandası yapmak' gerekçesiyle de 2 yıl olmak üzere 4 yıl daha ceza verirken Uludağ, toplam 16 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Mahmur Kampı'ndan gelen Abdullah Yaman, Sisin Yaman, Zehra Tunç, Ayşe Kara ve Caziye Kabul'e ise 'PKK silahlı terör örgütü üyesi olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek'ten 5 yıl hapis cezası verdi. Cezayı yarı oranında artıran mahkeme, 5 kişinin ise 7.5'ar yıl hapis cezasıyla cezalandırılmasına hükmetti. Mahkeme ayrıca 5 sanığın Türkiye'ye geldikleri sırada terör örgütünün propagandasını yaptıkları gerekçesiyle 2'şer yıl daha hapis cezasıyla cezalandırılmalarına karar verdi. 5 kişinin ise aldığı hapis cazaları 9.5'ar yıla yükseldi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kandil'den Gelenlere 16 Yıl Hapis - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement