Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, Kapıkule Sınır Kapısı'nda barkot sistemine geçildiğini belirterek, "Barkot sistemi ile artık muayenede pasaport üzerinde işlem yapmayacağız. Çıkışta da pasaportu vatandaştan istemeyeceğiz" dedi.
Yalçın, müdürlüğün toplantı salonunda gazetecilere yaptığı açıklamada, sınır kapılarında işlemleri hızlandırmak ve güvenliği sağlamak için gayret gösterdiklerini söyledi.
Kapıkule Sınır Kapısı'nın dünyanın ikinci büyük kara sınır kapısı oluduğu belirten Yalçın, kapının büyük olması nedeniyle geçiş işlemlerinin zaman zaman zorlaştığını ifade etti.
Kapıkule'ye girişten itibaren 5 noktada işlem yapıldığını aktaran Yalçın, "Birkaç gündür uygulamaya başladık. Barkot sistemi ile artık muayenede pasaport üzerinde işlem yapmayacağız. Çıkışta da pasaportu vatandaştan istemeyeceğiz. Doğrudan barkotu okutarak uygulamaya başladık. Bulgar kapıdan Edirne kapı dediğimiz yere kadar hiçbir şey olmasa bile bayağı bir mesafe var. Bu geçişte pasaport ve araç geçiş işlemleri uygulanıyor. Sistem kaydı ve bagaj muayenesini de yapıyoruz. Bir aracın bu saydığım işlemlerle beraber geçişini 43 dakikaya indirdik. Bu geçiş süresini barkot sistemiyle elde ettik" diye konuştu.
Yalçın, barkot sistemi uygulamasının, Trakya Üniversitesi (TÜ) ile Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürlüğü işbirliğinde sıfır maliyetle elde edildiğini kaydetti.
Kapıkule Sınır Kapısı'nda gurbetçilerin yoğun olarak geldiği günlerde kuyruklardan ve beklemelerden sık şekilde şikayet edildiğini anlatan Yalçın, konuşmasına şöyle devam etti:
"Bekleme ve kuyruklar, doğal olarak sahamızın büyüklüğünden ve işlemlerin yoğunluğundan kaynaklanmaktaydı. Girişlerde güvenlik için bazı kontroller ister istemez zaman kaybına yol açıyordu. Zaman kayıplarını en aza indirmek için yıllardır hayalini kurduğumuz barkot sistemi işlemini başlatmış olduk. Sistemi, TÜ Bilgi İşlem Daire Başkanlığı ile yaptık. Artık bundan sonra muayene ve çıkışta pasoportu istemeyeceğiz. Normalde bize on dakika kaybettiren pasaport işlemlerini şu anda ortadan kaldırmış bulunuyoruz. Normalde geçiş için 5 noktamız vardı. Barkot sistemiyle onlardan 2'sini kaldırdık, geçişler 3 noktaya düştü diyebiliriz."
Trakya Gümrük ve Ticaret Bölge Müdürü Müslüm Yalçın, konuşmasının ardından, geçiş noktalarındaki barkot uygulamasını gazetecilere tanıttı.
Vatandaş memnun
Yurt dışından Türkiye'ye giriş yapan Halil Sarıkaya, Türkiye'ye girişte hiçbir sıkıntı yaşamadığını ve barkot sisteminin geçişleri hızlandırdığını söyledi.
Ailesiyle birlikte tatil yapmaya Türkiye'ye gelen Kerim Yıldız, sınır kapısındaki işlemlerin hızlı gerçekleşmesinden dolayı mutlu olduğunu kaydetti. - Edirne
Son Dakika › Güncel › Kapıkule'de 'Barkot' Uygulaması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?