HÜSEYİN DEMİRCİ - Türkiye'nin kaz yetiştiriciliği merkezi konumundaki Kars'ta, kışın sofraları lezzetle süslemek için kadınların kaz temizleme mesaisi başladı.
Kent merkezi ile ilçe ve köylerinde yetiştirilen ve kar yediği zaman lezzeti artan kazlar kesilerek, kışlık için kurutulmaya başlandı. Selim ilçesine bağlı Karahamza köyünde kaz yetiştiricileri, kışın sofraları kaz etiyle süslemek için hummalı bir çalışma başlattı.
Kaz yetiştiricisi kadınlardan Zülfet Altun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kaz üretimi bakımından verimli bir yıl olduğunu belirterek, kaz etine talebin arttığını söyledi.
Otel işletmelerinin de kaz eti satın aldığını anlatan Altun, "Kış mevsiminde otellerdeki sofraların baş tacı kaz etidir. Yerli ve yabancı turistlere servis ediliyor. Biz de bundan gelir elde ediyoruz. Bu sene 100 kaz yetiştirdim. Tanesi büyüklüğüne göre 100 ila 125 liradan satıyorum" diye konuştu.
Kar yağdıktan sonra ilk kar ve buzu yiyen kazların kesimini yaptıktan sonra önce kanat tüylerini temizlediklerini belirten Altun, şunları kaydetti:
"Kadınlarla bir araya gelerek, bahçede kazanlarda su kaynatırız. Kazı iyice temizledikten sora küçük tüyleri ateşte yakıyoruz. Bu işlem bütün kazlar bitinceye kadar devam eder. Temizleme işlemi bittikten sonra kazların içlerini temizliyoruz. Temizlenen kazları üst üstte koyup, bir gün süreyle dinlendiririz. Kazları daha sonra tuzlarız ve kuruması için dışarıda yüksek bir yere asarız. Bu askılarda yaklaşık 10 gün bekleyerek, kuruyan kazlar artık yemeye hazır hale gelir."
"Kazcılığın sektör haline gelmesini hedefliyoruz"
Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Hüseyin Düzgün de kentte kaz üretiminin önemli bir yere sahip olduğunu belirterek, her geçen yıl kaz üretimin yaygınlaştığına dikkati çekti.
Kazın artık Kars ile özdeşleşen bir ürün haline geldiğini vurgulayan Düzgün, "Kars'ta yıllık ortalama 250 bin kaz yetiştiriliyor. 240 bine yakını tüketim için kesiliyor. Biz, kazcılığın bundan sonra büyük bir sektör haline gelmesini ve kadınlar için istihdam alanları açılmasını hedefliyoruz" şeklinde konuştu.
Bu konuda proje üreten besicilere her türlü desteği vereceklerini belirten Düzgün, "Eğer buralarda profesyonel işletmeler açılırsa kazın yurt içi ve yurt dışına eti, ciğeri, yağı, sakatatı ve tüyü satılarak, bu anlamda bölge ekonomisine büyük katkı sağlayacaktır" dedi. - Kars
Son Dakika › Güncel › Kars'ta Kadınların Kaz Temizleme Mesaisi Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?