Karşılıklı ticarettin bedeli 200 milyon dolar - Son Dakika
Güncel

Karşılıklı ticarettin bedeli 200 milyon dolar

Karşılıklı ticarettin bedeli 200 milyon dolar

Türkiye ile Kosta Rika arasında son birkaç yıl içerisinde giderek büyüyen ticaret hacmini daha da ileri taşımayı hedefleyen Kosta Rika Dış Ticaret Ajansı PROCOMER, İstanbul'da temsilcilik açtı.

13.07.2016 11:15  Güncelleme: 11:16
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

İki ülke arasında yıllık 100 milyon dolar seviyesinde bulunan karşılıklı ticaret hacminin 2020 yılına kadar yüzde yüz artış göstermesi ve 200 milyon doların üzerine çıkması bekleniyor. İki ülke arasında serbest ticaret anlaşması imzalanması için de çalışmalar devam ediyor.

Türkiye ile Kosta Rika arasında son birkaç yıl içerisinde giderek büyüyen ticaret hacminin daha da büyümesini sağlayacak yepyeni bir adım atıldı. Kosta Rika Dış Ticaret Ajansı PROCOMER, İstanbul'da açtığı temsilcilik aracılığıyla iki ülke arasındaki ticareti ve işbirliğini bir sonraki boyuta taşımayı hedefliyor. PROCOMER İstanbul temsilciliğinin açılışı Kosta Rika Dış Ticaret Bakanı Alexander Mora Delgado, Kosta Rika İstanbul Fahri Konsolosu Serhan Süzer, PROCOMER Avrupa Ticaret Direktörü Edgar Sanchez ile iş dünyasının önde gelen isimlerinin katıldığı bir törenle gerçekleştirildi.

PROCOMER'in İstanbul temsilciliği Kosta Rika'da üretilen ürünleri Türkiye pazarında desteklenmesi, potansiyel alıcıların belirlenmesi, ticari misyonların organize edilmesi, iş fırsatlarının, pazar trendlerinin takip edilmesi, Kosta Rikalı işadamlarına destek verilmesi gibi çalışmalar yürütecek. Ali Natour'un yöneticiliğini üstlendiği temsilcilik aynı zamanda Türkiye'deki şirketlerin Kosta Rika'ya yönelik çalışmalarında da her türlü desteği temin ederek yardımcı olacak.

Serhan Süzer: "Türkiye ve Kosta Rika arasında serbest ticaret anlaşması için çalışmalarımız devam ediyor."

Kosta Rika İstanbul Fahri Konsolosu Serhan Süzer, açılış töreninde yaptığı konuşmada şunları söyledi: "2008 yılında Kosta Rika'nın İstanbul Fahri Konsolosluğu'nu üstlendiğimden bu yana iki ülke arasında daha yakın ilişkiler kurulması için yoğun çalışmalar yürüttüm. Önemli hedeflerimden biri de karşılıklı ticari ilişkileri geliştirmek için PROCOMER'in Türkiye'de bir temsilcilik açmasıydı. Uzun süren temaslarımızın ve detaylı çalışmaların ardından hedefimin bugün gerçek olmasından dolayı son derece mutluyum. Desteklerini esirgemeyen Kosta Rika Hükümetine ve PROCOMER yönetimine teşekkürlerimi sunarım. Öte yandan Türkiye ve Kosta Rika arasında serbest ticaret anlaşmasının gerçekleşmesi için çalışmalarımızın devam ettiğini belirtmek isterim. Bunun yanı sıra çifte vergilendirme ve yatırımları koruma anlaşmalarına ilişkin görüşmeler de sürüyor."

Kosta Rika'nın istikrarlı ve hızlı büyüyen bir ekonomiye sahip olduğunu vurgulayan Serhan Süzer, "Kosta Rika aslında Türkiye'deki iş adamları için ABD pazarlarına uzanan bir köprü niteliği taşıyor. Kosta Rika'ya yatırım yapan ve bu ülkede üretim gerçekleştiren iş dünyası, ürünlerini ABD'de kolaylıkla satabilme avantajına sahip. Türkiye dünyada önemli bir konumda bulunan, büyük hedefleri olan bir ekonomi. İki ülkenin oldukça hareketli ve canlı iş dünyasının buluşmasından büyük fayda ortaya çıkacağına inanıyorum," dedi.

Türkiye ile Kosta Rika arasındaki karşılıklı ticaret hacminin son birkaç senedir yıllık 100 milyon dolar civarında seyrettiği belirtiliyor. 2015 yılı içerisinde Türkiye'den Kosta Rika'ya yapılan ihracat 48 milyon dolar seviyesindeyken, bu ülkeden yapılan ithalat ise 50 milyon doların biraz üzerinde gerçekleşmiş bulunuyor. 2016 yılında söz konusu rakamların ikisinin de yükselişte olduğu gözleniyor. Türkiye Kosta Rika'dan en çok kahve, muz, ananas, tropikal meyveler ve diğer gıda ürünleri satın alıyor. Türkiye'den Kosta Rika'ya ise genellikle tekstil, tıbbi malzemeler ve işlenmiş gıda ürünleri ihraç ediliyor. İstanbul'da PROCOMER temsilciliğinin açılmasıyla birlikte, iki ülke arasındaki karşılıklı ticaret hacminin 2020 yılına kadar yüzde yüz artış göstererek 200 milyon doların üzerine çıkması bekleniyor.

Kaynak: Bültenler

Son Dakika Güncel Karşılıklı ticarettin bedeli 200 milyon dolar - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement