YUSUF ÇELİK - Kastamonu Üniversitesi (KÜ) Orman Fakültesi Dekan Yardımcısı Yrd. Doç. Dr. Miraç Aydın, "Yaşanan bu olumsuzluklar, Karaçomak Barajı'nda şu anda mevcut bulunan suyun kentin su ihtiyacını en fazla 5 aylık bir süre için sağlayabileceği ve kış mevsiminde yağışların gerçekleşmemesi durumunda yakın zamanda ciddi bir su sıkıntısıyla karşı karşıya kalacağımızı göstermektedir." dedi.
Aydın, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Kastamonu'nun yağışların en fazla olduğu Karadeniz Bölgesi'nde bulunmasına rağmen, bölgedeki illerle kıyaslandığında kentin Bayburt ve Tokat'la birlikte en az yağış alan iller arasında olduğunu söyledi.
Türkiye'nin yıllık ortalama yağış miktarının 643 milimetre olduğunu ifade eden Aydın, "Bununla birlikte Karadeniz Bölgesi'nin ortalama yağış miktarı 910 milimetre civarında olmasına karşın Kastamonu'da yıllık yağış miktarı 490 milimetre civarında bulunmaktadır. Kentin sosyo-ekonomik yapısına baktığımızda, il genelinde ormancılık ve tarım faaliyetlerinin ön planda olduğu görülmektedir. Özellikle tarımsal alanda yapılan faaliyetler yörede yaşayan insanlar açısından oldukça önem arz etmektedir. İçme ve kullanma suyu ile tarımsal sulamada kullanılan su bakımından değerlendirdiğimizde Kastamonu'da suyun hayati önem taşıdığı görülmektedir" şeklinde konuştu.
Kastamonu genelinde içme ve kullanma suyu amaçlı olarak kullanılan toplam 6 barajın bulunduğunu anlatan Aydın, Karaçomak havzası üzerinde inşa edien Karaçomak Barajı'nın, kentin içme ve kullanma suyu bakımından büyük önem arz ettiğini belirtti.
Aydın, bu barajın, içme ve kullanma amacının yanında taşkın koruma görevini de yürüttüğünü dile getirerek, "Yaz mevsiminde yaşanan kuraklığın ve devamında günümüzde yağışlardaki azlığın Karaçomak Barajı'nın doluluk oranını yüzde 30'ların altına kadar düşürdüğünü görmekteyiz. Yaşanan bu olumsuzluklar, Karaçomak Barajı'nda şu anda mevcut bulunan suyun kentin su ihtiyacını en fazla 5 aylık bir süre için sağlayabileceği ve kış mevsiminde yağışların gerçekleşmemesi durumunda yakın zamanda ciddi bir su sıkıntısıyla karşı karşıya kalacağımızı göstermektedir." ifadesini kullandı.
Devlet Su İşleri (DSİ) 23. Bölge Müdürü Mehmet Recep Çıtır da Karaçomak Barajı'nda şu anda 4 milyon 276 bin metreküp aktif suyun olduğunu belirterek, Kastamonu için yılda 5,7 milyon metreküp içme suyunun yeterli olduğunu dile getirdi.
Kişi başına su kullanımının artmasının insanın medenileşmesiyle eş anlamlı olduğunu ifade eden Çıtır, "4 milyon 276 bin metreküp aktif suyumuz var. Aktif sudan kasıt, minimum su seviyesinin üstünde kullanılabilir su. Karaçomak Barajı'nın doluluk oranı yüzde 30'ların altına düştüğü için 5 aylık daha içme suyumuz mevcut. Umarım beklediğimiz kar yağışı gerçekleşir ve suyumuz artar." dedi. - Kastamonu
Son Dakika › Güncel › Kastamonu'nun 5 Aylık Suyu Kaldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?