Kayseri'de 300 yıllık 'Kar Kuyuları' geleneği sürdürülüyor
Kayseri'nin Hacılar ilçesinde 300 yıllık 'Kar Kuyuları' geleneği, günümüzde de sürdürülüyor. İlçedeki evlerin bahçelerindeki kuyular, karlarla dolduruldu.
Hacılar Belediye Başkanı Doğan Ekici, il merkezine 12 kilometre uzaklıkta bulunan Hacılar ilçesinin özellikle Yediağaç mevkiinde neredeyse her evin bahçesinde kar kuyusu bulunduğunu bildirdi. Ekici, "Önceleri insanların su sıkıntısını gidermek için açılan kuyuların, günümüze kullanım alanı değişti. Kışın karla doldurulan kuyular, yaz sıcağında açılarak isteyenlere karla kaplı su dağıtılıyor. Gelenekten vazgeçmeyen aileler, bu kış da kuyularına kar doldurmaya başladı. Erciyes Dağı beyaza bürününce Hacılar ilçesinde 'yaz hazırlığı' başlıyor. Asırlardır devam eden bu gelenekle kuyular karla dolduruluyor ve yazın içme suyu olarak kullanılıyor" dedi.
Kış hazırlığı denilince herkesin aklına pekmez, reçel, konserve, turşu gibi yiyeceklerin akla geldiğini belirten Ekici, "Yaz hazırlığı ise genellikle tatil planlarıyla ilgilidir. Ancak Kayseri'de Erciyes Dağı'nın eteklerinde bulunan Hacılar ilçesinde yaz hazırlığı denince akla kar geliyor. Erciyes Dağı karla beyaza bürününce hazırlıklar başlıyor ilçede. Vatandaşlar, yaz sıcağının serin içecekleri için kullanılacak karları kuyulara depolamak için yoğun bir çalışma içine giriyor. Asırlardır devam eden bu gelenek, 'yaz hazırlığı' olarak biliniyor" ifadelerini kullandı.
Kuyulara kar doldurulmasının bir gelenek olduğunu ve imece usulüyle yardımlaşarak halkın bunu yaptığını vurgulayan Başkan Ekici, şunları söyledi:
"Kuyuya kar attık. Biraz da üşüdük. Isınmak için tatlı niyetine karın üzerine pekmez, ve ceviz kattık, böylece yedik. Bu şekilde tatlı niyetine bu soğukta içimizi ısıtıyor. Bazlamamız da var, sıcak sıcak. Diğeri de ballı ama soğukta dondu. Kaymak niyetine yiyebilirsiniz. Karla doldurduğumuz kuyunun mazisi eski. 150-200 yıl önce rahmetli dedem zamanında yapılmış bu kuyu. Derinliği altı metre, genişliği beş metre. Önceden her evde kuyu yoktu. Mahalle mahalle, semt semt kuyu vardı. Bu kuyudan 20 aile su içerdi. Zamanla her evde kuyu olmaya başladı. Hacılarımızda 3 bine yakın kuyu var. Şu anda bunun 300 tanesi faal. O 300 tanesi de suya ihtiyacı olduğundan değil. Sadece nostalji için yapılıyor. Yaz aylarındaki sıcaklarda ve Ramazan'da kar suyunu, o buz gibi suyu içmek için dolduruyorlar. Yoksa her bağ evimizde, her evde şebeke suyumuz, şehir suyumuz var. Sadece bu geleneği yaşatıyoruz. Her sene buna biz de nostaljik olarak katılıyoruz. Kar atan Mehmet amcamıza da yardıma geldik.
Bu kuyular altmış tona yakın su alır. Sanayiden, şehirden bunalan hemşerilerimiz gelir kovalarla alıp götürürler."
Bahçesindeki kuyuya kar dolduran Mehmet Ekici de, "Erciyes'in eteklerindeyiz. Erciyes'e burası 5 kilometre. Kar yağdığı zaman kar atmaya başlıyoruz. Sağ olsun Erciyes de bize müsamaha gösteriyor. Şehirde 5 santimetre, burada 50 santimetre kar olduğu zaman bizim işimiz iş. Arkadaşlarla geliriz. Adam tutar, kuyuyu doldurturuz. Yazın da inşallah eşimizle, dostumuzla beraber içeriz" dedi.
Son Dakika › Güncel › Kayseri?de 300 Yıllık ?kar Kuyuları? Geleneği Sürdürülüyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?