Büyükşehir Belediyesi Meclis Salonunda düzenlenen Esnaf Bilgilendirme Toplantısı'nda konuşan Başkan Güzelbey, Dünya düzeninin değiştiğini, değişen dünya düzenine hem yönetimler, hem de şehirlerde yaşayanların ayak uydurmasının kaçınılmaz olduğunu belirtti.
Büyükşehir Belediye Başkanı Dr. Asım Güzelbey, "Büyüyen, gelişen şehirler insanların taleplerine bağlı olarak yeni açılımlar yapmak zorunda. Biz de bu değişen dünya düzenine ayak uydurmak zorundayız. Bu düzende şehrimizin temel direği esnaflarımız, ticaret erbabımızdır. Ben de bir esnaf çocuğuyum, o zamanlar ne alış veriş merkezleri vardı, ne de böyle bir oluşuma talep vardı. Bir zamanlar alış verişin yoğun yapıldığı, hareketli merkezler, iyi cadde kavramı vardı" dedi.
GÜNÜMÜZDE ŞEHİRLERLE BİRLİKTE TALEPLER DE BÜYÜYOR
Günümüzde şehrimiz çok büyüdü, ihtiyaç ve talepleri de bu büyümeye bağlı olarak artıyor diyen Güzelbey, "Ürünlerin sunuş şekli, caddelerin ürün gruplarına göre bölümlenmesi gibi oluşumlar ortaya çıktı. Alış veriş merkezileri cazip görünse de bize hiçbir faydası yok, bu alış veriş merkezlerinin birçoğunun merkez büroları İstanbul'da olduğu için vergi paylarından İstanbul istifade ediyor. Oysa biz göreve geldiğimiz günden beri şehrimizde ticaretin, esnaflığın ve orta direğin geriye düşmemesi için çalışmalarımızı bu doğrultuda planladık. Bu çalışmaların ilki olan Bakırcılar Çarşısı Sokak Sağlıklaştırma Çalışmasına 2006 yılında başladık. Bakırcılar Çarşısında tereddütle başladığımız bu çalışmaları bugün çok geniş bir alana taşıdık ve Kentim Çarşım Yenileniyor Projesi ile sokak sağlıklaştırma projesini hayata geçirdik" diye konuştu.
Gaziantep'e mal olmuş, insanların alış verişlerini gerçekleştirdikleri bu mekanların canlılığını korumansı istediklerini belirten başkan Güzelbey, "İnsanların bu çarşıdan çıkmalarını istemiyoruz, hafta sonu çevre illerden insanların gelmelerini bu mekanlarda alış veriş yapmalarını, ekonominin canlanmasını istiyoruz.
Bugün dünyada iki tip şehir konsepti ortaya çıktı. Birincisi nüfusu az, ekonomisi zayıf, cazibe merkezi olmayan, sanata kapalı şehirler. İkincisi ise sanatı, ticareti canlı, cazibe merkezi konumunda olan, bu cazibeye bağlı olarak göç alan kentler. Gaziantep bu ikinci gruptaki şehirlerarasında yer alıyor. Bazen şehirlerin göç alması tenkitlere sebep oluyor ama işin ve aşın olduğu yerlerde bu canlılığın yaşanması olayın pozitif yönünü ortaya koyuyor. Gaziantep'te deniz, kum yok ama zengin kültürü, sanayisi ve ekonomisi ile bir cazibesi var, bu cazibenin artarak devam etmesi çok önemli" dedi.
BAKIRCILAR ESNAFI MEMNUN AMAÇ BÜTÜN ESNAFI MEMNUN ETMEK
Sokak Sağlıklaştırma çalışmaları kapsamında Şıhcan, Gaziler Caddesi, Mütercim Asım Caddeleri ile bu caddeleri bağlayan ara arterlerde çalışmalarını sürdürdüklerini söyleyen Güzelbey, Gazi Muhtar Paşa Bulvarı üzerinde de bu çalışmayı gerçekleştirmek istediklerini, daha önceki çalışmalarda olduğu gibi çalışmanın muhatabı esnafın değerli görüşleri doğrultusunda bu adımı atmayı istediklerini" dile getirdi.
Bakırcılar Çarşısı Sokak Sağlıklaştırma Çalışması sonunda buradaki esnafın görüşlerinin yer aldığı kısa bir filmin izletilmesinin ardından Gaziantep Büyükşehir Belediyesi Sokak Sağlıklaştırma Projesinde katkı sağlayan Mimar Erol Aker tarafından Gazi Muhtar Paşa Esnafına yapılacak çalışma hakkında bilgilerin yer aldığı bir sunum yapıldı.
Erol Aker, "Projeyi iki aşamada değerlendiriyoruz. Birinci aşamada neyin nerede, ne kadar yapılacağı yer alacak. İkinci aşamada ise Gazi Muhtar Paşa Bulvarı nasıl olmalı yer alacak, bunun için de esin kaynağı olması için dünyadan birkaç örneği sizlerle paylaşmak istiyoruz" diye konuştu.
Dünyadaki örneklerin ardından projenin detayları hakkında bilgiler veren Aker, "Çalışma, Buhara Kavşağından başlayarak Bayazhan'a kadar uzanan toplam 2 Bin 250 metrelik bir güzergâhta, 66 Bin 266 metre kare araç yolu, 34 Bin 500 metre kare kaldırım iyileştirilmesini içeriyor" dedi.
Sunumların ardından söz alan esnaf bu bölgenin en büyük probleminin otopark, trafik olduğunu dile getirerek, burada günlük yaklaşık 600 aracın alış veriş için park imkânından yararlandığını, düzenleme çalışmalarının ardından otopark alanlarının ve çok katlı otopark ihtiyacının karşılanmasının olmazsa olmazların başında geldiğini dile getirdiler.
Gaziantep'in eskiden beri çok sosyal bir kent olduğunu söyleyen Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri İ.Fuat Özçörekçi, "100. Yıl Parkında, Mütercim Asım, Gazi Muhtar Paşa Bulvarlarında yaptığımız projelerin bir amacı da elimizdeki değerlerin gece de ailelerimizin, çocuklarımızın dışarı çıkmasını sağlamaktır. Bütün bu çalışmalar Kentimiz Daha Sosyal Bir Yer Olsun Projesinin bir parçasını oluşturmaktadır" dedi.
Bu buluşmanın ilk görüşme olduğunu belirten Büyükşehir Belediyesi yetkilileri ileriki süreçlerde esnaf komisyonları ile daha detayları görüş alış verişlerinin yapılacağını belirttiler.
Son Dakika › Güncel › Kentimiz Daha Sosyal Bir Yer Olsun - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?