KKTC Cumhurbaşkanı Mustafa Akıncı, Akdeniz'de çıkan hidrokarbon yataklarının çözüm sonrası her iki tarafında zenginliği olacağını belirterek, "Bu zenginlik iki toplumca çözümün kolaylaştırıcı unsurlarından biri olarak nitenlendirilmesi gayet doğaldır. Bundan bölgede oluşacak işbirlikleri ile Kıbrıslıların dışında başka ülkelerin de yararlanması mümkündür. Türkiye gelecekte İsrail ve Kıbrıs gazının birleştirilerek Türkiye üzerinden Avrupa'ya sevkiyatında önemli bir rol oynayabilir" dedi.
Kıbrıs sorununa BM gözetiminde kapsamlı çözüm müzakereleri çerçevesinde Akıncı ile Rum lider Nikos Anastasiadis, BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Danışmanı Espen Barth Eide'nin ev sahipliğinde ara bölgede bir araya geldi.
Yaklaşık beş saat süren görüşmede BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs Özel Temsilcisi Lisa Buttenheim, Türk tarafının müzakerecisi Özdil Nami ve Rum müzakereci Andreas Mavroyiannis ile diğer yetkililer hazır bulundu.
KKTC Cumhurbaşkanı Akıncı, basına yaptığı açıklamada, görüşmede Rum lider Nikos Anastasiadis ile yoğun olarak müzakere sürecinin içerisindeki unsurları değerlendirme fırsatı buldukalarını söyledi.
Güney Kıbrıs'ta evlerinden çıkarılmaya çalışılan Kıbrıslı Türk ve Roman dokuz ailenin durumunu Anastasiadis ile görüştükelerini dile getiren Akıncı, şu anda bir tek ailenin otelde misafir edildiğini, o ailenin de evi tamir edildikten sonra eski yerlerinden birine yerleştirileceğini ifade etti.
Cumhurbaşkanı Akıncı, Rum lider ile Rum yönetiminin Doğu Akdeniz bölgesinde yer alan Münhasır Ekonomik Bölge (MEB) içinde yer alan 6, 8 ve 10'uncu parsellerde hidrokarbon araştırmaları yapılmasına yönelik ruhsat ihalesine çıkmasını da ele aldıklarını belirterek, geçtiğimiz dönemlerde Akdeniz'de tek taraflı doğalgaz arama faaliyetlerinin müzakere sürecine yarattığı sıkıntının hatırlarda olduğunu vurguladı.
Rum tarafında açılmakta olan ihaleler ve bu ihaleler sonrasında kazı işleminin gündeme gelmesi halinde bunun yaratabileceği olumsuzlukları Rum tarafına ilettiklerini aktaran Akıncı, "Ortak zenginliği bugün gerginlik haline dönüştürmemiz lazım" dedi.
Akdeniz'de çıkan hidrokarbon yataklarının çözüm sonrası her iki tarafında zenginliği olacağını anlatan Akıncı, Kıbrıslı Türkler olarak denizlerin altındaki zenginliğin olmasını hem de çok olmasını arzu ettiklerini söyledi.
Bunun Kıbrıs'ın ortak zengiliği olduğunu ifade eden Akıncı, "Bu zenginlik iki toplumca çözümün kolaylaştırıcı unsurlarından biri olarak nitenlendirilmesi gayet doğaldır. Bundan bölgede oluşacak işbirlikleri ile Kıbrıslıların dışında başka ülkelerin de yararlanması mümkündür. Türkiye gelecekte İsrail ve Kıbrıs gazının birleştirilerek Türkiye üzerinden Avrupa'ya sevkiyatında önemli bir rol oynayabilir. Eğer bugün akılcı davranılmazsa yeniden gerginliklere neden olabilir. Geçmişte bunlar yaşandı. Bunların olmaması için dikkatli davranılması gerekir" diye konuştu.
Liderler Nisan ayında 2 kez görüşecek
"Kıbrıs müzakereleri devam eden bir süreçtir" diyen Akıncı, "önümüzdeki dönemde tüm gücümüzle ayrılıkları gidermeye, var olan yakınlaşmaları daha da yakın hale getirmeye ve neticede bunları ortak bir görüş birliği haline dönüştürmeye devam edeceğiz" dedi.
Müzakereler çerçevesinde Rum lider Anastasiadis ile Nisan ayında 18 ve 25'i olmak üzere iki toplantı gerçekleştireceklerini dile getiren Akıncı, Nisan ayının ilk yarısında müzakerecilerin yoğun bir şekilde görüşmeleri sürdüreceklerini sözlerine ekledi.
Son Dakika › Güncel › Kıbrıs Müzakereleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?