Kilim Dokuma Kursunda Kadınlardan Roman Havası - Son Dakika
Güncel

Kilim Dokuma Kursunda Kadınlardan Roman Havası

Kilim Dokuma Kursunda Kadınlardan Roman Havası

EDİRNE'de Rotary Kulübü Derneği liderliğinde hayata geçirilen 122 bin euro bütçeli 'Rengarenk' isimli AB projesiyle kilim dokumayı öğrenen çoğunluğu Romanlardan oluşan 20 kadın, atölye çalışmalarını roman havası eşliğinde yapıyor.

03.08.2017 16:15

EDİRNE'de Rotary Kulübü Derneği liderliğinde hayata geçirilen 122 bin euro bütçeli 'Rengarenk' isimli AB projesiyle kilim dokumayı öğrenen çoğunluğu Romanlardan oluşan 20 kadın, atölye çalışmalarını roman havası eşliğinde yapıyor.

Edirne Rotary Kulübü Derneği öncülüğünde Edirne Süpürgeciler Mahallesi Yardımlaşma Dayanışma ve Kalkınma Derneği ile Edirne Sanayici İşadamları Derneği ortaklığıyla hayata geçirilen 'Rengarenk Projesi' kapsamında kadınlar, bir süre önce tezgahlarının başına geçerek başladıkları kilim dokuma işini büyüttü. Çanta, atkı, panço, pike gibi çeşitli ürünleri de dokuyan kadınlar, Roman havasıyla oynayarak atölye çalışmalarını sürdürürken, kentin unutulmaya yüz tutmuş sanatları arasında yer alan kilim dokuma el sanatını da icra ediyor.

EDİRNE'YE ÖZGÜ ÇUL KİLİMİ YAŞATMAK

Edirne Rotary Kulübü Dönem Başkanı İsmail Bilgi, projenin Ekim ayında sona ereceğini kendilerinin ipek böcekciliğiyle dokuma işini büyütmeyi hedeflediklerini belirterek, şöyle dedi;

"Bu bir AB projesi. Dezavantajlı kadınlarımız kilim dokuyorlar burada. Onların istihdamlarını geliştirmeye çalışıyoruz. Şu an gördüğünüz atölyemizde 21 tezgah var ve tamamı Hatay'dan getirilmiş el yapımı tezgahlar. Aynı şekilde iplikler de pamuk olup onlar da Hatay'dan geldi. Yaklaşık 20 bayan var burada. Ekim ayında projemiz bitecek ve sonrasında da İpek üzerine devam ettirmeyi düşünüyoruz. Bununla ilgili de Rotary Kulübü bünyesinde çalışmalarımız devam ediyor.  Belki büyüklerimiz daha rahat hatırlar. Büyüklerimiz, babaannelerimiz kilim dokurdu. Edirne'ye özgü 'Çul Kilim' vardı. Bu projenin bir amacı da Edirne'de ölmüş bir geleneği AB desteği ve Rotary liderliğiyle gün yüzüne çıkarmak. Burada proje daha çok dezavantajlı gruplara yönelik romanlarımız, kadınlarımız hep birlikte bu mesleği ve geleneği öğreniyorlar."

"KADINLARIN İSTİHDAM EDİLMESİNİ İSTİYORUZ"

Proje Koordinatörü Serhad Ceylan, kadınların dokuduğu kilimlere yoğun bir şekilde taleplerin geldiğini ifade ederek, projede 20 dezavantajlı gruptan kadınların çalıştığını vurgularken şöyle dedi:

"Burada hep birlikte birarada olabileceklerini bizlere de gösterdiler. Gayet yakın, iş birliği içerisindeler. Edirne'deki el sanatlarından şimdiye kadar bildiğimiz meyve sabunu, Edirnekari, bezbebek gibi ürünlerin haricinde şimdi biz kilimi ortaya çıkarıyoruz yeniden. Bununla ilgili çalışmalarımızı geliştiriyoruz.  Artık kilimin türevlerini yapmaya başladık. Mesela kilimden çantalar yapmaya başladık, masa örtüleri, kıyafet yapmaya başladık. Bunlarla ilgili birçok tasarım geliştirmeye başladık. Şimdilik bu ürünler satışa sunulmuyor ve kursiyerlerimizin kendilerine ait. Projenin ardından bunların ne yapılacağına hep birlikte karar vereceğiz ama daha şimdiden sosyal medya hesabımız üzerine koyduğumuz ürünleri görenler satın almak için talepler var. Hatta geçenler de Alaçatı'dan bir talep geldi. Ama şu an gönderemiyoruz.  Mümkün olduğunca katma değeri yüksek ürünler yapmaya çalışacağız. Çünkü hanımlarımızın istihdamlarını, kendi ihtiyaçlarını karşılayacak ciddi gelirler etmelerini istiyoruz. Bununla ilgili de dışarıdan çeşitli yardımlar alıyoruz. Daha da tasarımla ilgili gelecek destekler var. İleriki günlerde projenin sonuna doğru hep beraber göreceksiniz ki çok güzel gelişmeler olacak. Edirne'de yeni bir gelir kaynağı yaratılması konusunda güzel bir işbirliği ortaya çıkacak."

Projede yer almaktan dolayı mutlu olduğunu dile getiren kursiyer Şüheda Gülceylan,  ekonomilerine katkı sağlaması açısından yaptığı işin önemli olduğunu söyledi. Gülceylan, "Burada olmaktan dolayı çok mutluyuz. Avrupa Birliği projesi olduğu için daha büyük avantajlara sahibiz. Şu anda Edirne'de hiç olmayan bir şey öğreniyoruz. Bu da bize artı bir şey kattı. İnşallah proje devam eder ve iş sahası olarak bize döner. Proje aynı zamanda ekonomimize de katkı sağlıyor. Hem eğlenip hem kazanıyoruz" dedi.

Bir diğer kursiyer, Nazik Düztepe de dokuma gibi bir işi öğrenmenin oldukça keyifli olduğunu belirterek, "Kendi emeğimizin karşılığını alıyoruz. Ailemize de destek de bulunuyoruz. Bu işin devam etmesini istiyoruz. Yok olmaya yüz tutmuş bir kültürü canlandırıyoruz. Bunu yapmak çok güzel" diye konuştu.

- Edirne

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kilim Dokuma Kursunda Kadınlardan Roman Havası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement