Kırım Derneği üyesi bir grup, Tatar sürgününün 70. yılı nedeniyle Rusya'nın Ankara Büyükelçiliği önüne siyah çelenk bıraktı.
Tandoğan Meydanı'nda düzenlenen anma mitinginin ardından, ellerinde Tatar bayraklarıyla Rusya Federasyonu'nun Ankara Büyükelçiliği önüne geçen bazı dernek üyeleri, "Rusya Kırım'dan elini çek", "Kırım Türkleri yalnız değildir" ve "Hepimiz Tatarız, hepimiz Türküz" sloganları attı.
Elçilik önünde tedbir alan polis, grubun girişe yaklaşmasına izin vermedi. Güvenlik güçleri, elçiliğe çelenk bırakmakta ısrar eden dernek üyelerini bir süre bekletti. Eylem için gerekli izinleri aldıklarını dile getiren gruptakiler polisin tutumuna tepki gösterdi. Bu sırada polisle dernek üyeleri arasında kısa süre arbede oldu. Kırım Derneği Genel Başkanı Tuncer Kalkay ve Genel Sekreter Ömer Özel'in görüştüğü emniyet yetkilileri, bir süre sonra Tatarların elçilik önüne yaklaşmasına izin verdi.
Dernek üyeleri, elçilik önüne üzerinde "Türkiye Kırım Tatarları" yazılı siyah çelenk bıraktı, elçilik duvarına da Tatar bayrağı asıldı.
Dernek adına bildiriyi okuyan Genel Sekreter Özel, 70 yıl önce sürgüne gönderilen 425 bin Tatarın 190 bininin hayatını kaybettiğini söyledi. Kimliklerinin yok edilmek istendiğini belirten Özel, ancak Tatarların bu haksızlığı asla kabullenmediğini ve mücadelesini sürdürdüğünü ifade etti.
Kırım'ın, son dönemde hayata tutunmaya başlamışken, yeniden Rusya'nın işgaline uğradığını dile getiren Özel, "40 bin askerle küçücük adayı adım adım işgal eden vahşi Rus birlikleri, çeşitli yalanlarla Kırım'ı kendilerine katmak için gerekçe yaratmaya çalışmışlardır" diye konuştu.
Ömer Özel, bir buçuk asra yakındır vatan topraklarından ayrı kalan Türkiye'deki Kırım Tatarlarının da atalarına yapılan zulmü, yurtlarını terk etmelerine yol açan zorbalıkları unutmadıklarını söyledi.
Dernek üyeleri açıklamanın ardından elçilik önünden ayrıldı. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Kırım Tatar Sürgününün 70. Yılı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?