Kızının İsteği Hayatını Değiştirdi - Son Dakika
Güncel

Kızının İsteği Hayatını Değiştirdi

Kızının İsteği Hayatını Değiştirdi

Leyla Aytek, kızının isteği üzerine ortaokul ve lise diplomasını dışardan alarak mezun olduktan sonra bri kitap yazdı.

04.05.2012 13:04
Twitter'da Paylaş Facebook'da Paylaş WhatsApp'da Paylaş

Diyarbakır'da yaşayan Leyla Aytek, kızının isteği üzerine ortaokul ve lise diplomasını dışardan alarak mezun olduktan sonra sınıf anneliği, okul aile birliği yönetim kurulu üyelikleriyle başlayan eğitim sürüveninde, Tut elimi dediğim an adlı bir kitap yazdı.

Bununla da yetinmeyen Leyla Aytek, çeşitli devlet okullarında başladığı ve şimdi Diyarbakır'daki 2 kütüphanede çocuklara kitap okuma alışkanlığı ve hızlı okuma tekniğini öğretiyor. Aytek, bugüne kadar 250'nin üzerinde ilköğretim öğrencisine, düzenli kitap okuma ve hızlı okuma tekniği eğitimi verdi.

Diyarbakır'da varlıklı ve 8 çocuklu bir ailenin 7'nci çocuğu olan Leyla Aytek, eğitimini ilkokul 5'nci sınıftan sonra bıraktıktan sonra 18 yaşında evlenip, biri kız, biri erkek iki çocuk sahibi oldu. Okula başlayan ve 4'ncü sınıfa geçen kızının bir gün, Anne herkesin annesi lise mezunu ya da üniversite mezunu. Sen onlardan daha çok iyi kendini ifade edebiliyorsun. Senin eğitim hanende neden ilkokul mezunu ve mesleği hanende de ev hanımı yazıyor diye sorması üzerine Leyla Aytek, oyun diye bıraktığı eğitimini tamamlamaya karar verdi.

LİSE MEZUNU OLDU, KİTAP YAZDI

Önce ortakokul, daha sonra da lise diplomasını dışardan alan Aytek, Tut elimi dediğim an adlı bir çocuk kitabı yazdı. Eğitim hanesine artık 'lise mezunu', mesleği hanesine de 'yazar' ibaresi yazdırarak kızının isteğini yerine getiren Aytek, bu yılki üniversite sınavlarına girdi. Bununla da yetinmeyen Aytek, devlet okullarında kütüphanelerin oluşturulmasıyla birlikte okullarda, düzenli kitap okuma alışkanlığı kazandırmak ve hızlı okuma tekniği konusunda ilköğretim çocuklarına eğitim vermeye başladı.

OKUMAYI ALIŞKANLIK HALİNE GETİREN ÖĞRENCİLERE ÖDÜL

Daha sonra Diyarbakır merkez Sur İlçesi Belediyesi'ne giderek eğitim talebi için destek isteyen Leyla Aytek'e belediye bünyesinde bulunan Davut Ökütücü Kütüphanesi'nde çocuklara eğitim verebilmesi imkanı sağlandı. Mahalledeki 20 çocuğa haftada bir gün olmak üzere kitap okuma alışkanlığı ve hızlı okuma tekniğini öğretmeye başlayan Leyla Aytek, Şilan adlı bir kız düzenli olarak evimize gelirdi. Çocukların eski kitap ve giysilerini verirdim. Çok sevdiğim Şilan'ın bu isteği üzerine çocuklara bu eğitimi vermeye karar verdim. Sur Belediyesi'ne giderek projemi anlattım. Onlar da kabul etti. Mahalleden 20 ilköğretim okulu öğrencisi buldum. Haftada bir gün ve 1 saat birlikte kitap okuduk. İki ay süren eğitim sonrasında en iyi ve en hızlı kitap okuyan bir öğrenci seçtik. 1'nci gelen öğrenciye daha kaliteli bir hediye, geriye kalan 19 öğrenciye de çeşitli ödüller verdim. Çocukların bunu başka çocuklara anlatacaklarını biliyordum. Böylelikle diğer öğrencileri de bu eğitime yönlendirdim. Bu ödülleri de hep kendi imkanlarımla karşıladım dedi.

250 ÖĞRENCİYE EĞİTİM VERDİ

Bugüne kadar yaklaşık 250 öğrenciye düzenli kitap okuma alışkanlığı ve hızlı okuma tekniği eğitimi verdiğini söyleyen Aytek, her dönem sonu ödül alan öğrencilerin çevresindeki çocuklara bunu anlatmasıyla birlikte taleplerin çok yoğun şekilde arttığını belirtti. Aytek, Davut Ökütücü Kütüphanesi'nde bir dönem sona erdi. Bu dönemde 20 çocuğa ödüllerini verdik. Şimdi Cahit Sıtkı Tarancı Kültür Merkezi'ndeki İl Halk Kütüphanesi'nde 2 grup ve 15'şer öğrenciden oluşan toplam 30 öğrenciye bu eğitimi vermeye başlıyorum. Davut Ökütücü Kütüphanesi'nde de yine 20 kişilik yeni bir grupla tekrar eğitime başlayacağız. Haftada 2 günüm bu kütüphanelerde öğrencilere eğitim vererek geçiriyorum. Bu hizmetim karşılığında kesinlikle hiç bir kimse ve kurumdan ücret almıyorum. Bu hizmetim tamamen gönüllülük esasına dayanıyor. Bunu bir proje haline getirerek devamını sağlamayı hedefliyorum şeklinde konuştu.

KİTAPLAR ARASINDA MEVLANA VE TOLSTOY DA VAR

Eşinin çok duyarlı biri olduğunu ve kendisine bu konuda yardımcı olduğunu anlatan Aytek, Eşim bana bu konuda çok destek oldu. Benim yorulacağımı düşünüyordu. Ama ben çocuklara bu eğitimi vermekten büyük haz duyuyorum. Çocuklar, define adası ve 100 temel eserden oluşan kitapları okuyor. Çocukların okuduğu kitaplar arasında Mevlana da var Tolstoy da. Çocuklar okuduğu kitabın bir özetini çıkarıyor ve de yazar bilgisini hazırlıyor. Böylece çocuklar yazarların isimlerine de aşina oluyo dedi.

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Kızının İsteği Hayatını Değiştirdi - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement