KKTC'ye Su Projesi Nedeniyle Baraj Altında Kalan Köyler Taşınıyor - Son Dakika
Güncel

KKTC'ye Su Projesi Nedeniyle Baraj Altında Kalan Köyler Taşınıyor

KKTC\'ye Su Projesi Nedeniyle Baraj Altında Kalan Köyler Taşınıyor

Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar: "Köylüler için 326 konut, 3 köy konağı, 300 kişilik 3 cami, 16 derslikli okul, arıtma tesisi ve sosyal donatı alanı oluşturulacak"

03.09.2013 12:38

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, KKTC'ye su projesi nedeniyle evleri baraj altında kalan köylülere yeni konut projesine başladı.

Bakanlıktan yapılan yazılı açıklamaya göre, KKTC'nin içme suyu sorununu çözmek için yapımına başlanan Mersin Alaköprü Barajı'nda çalışmalar devam ediyor.

Bakanlık, evleri baraj suyu altında kalan Akine, Ormancık, Sarıağaç ve Çaltıbükü köylülerine konut yapım çalışmalarına başladı. Yeni yerleşim alanlarına yapılacak evler, altyapı ve sosyal donatılarıyla çevre köylere örnek olacak.

-"Köylülere 4,5 dönüm çilek arazisi verilecek"

Çalışmalar hakkında bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, Mersin Anamur'da yapılan Alaköprü Barajı ile KKTC'nin 50 yıllık su ihtiyacının karşılanacağını belirtti.

Su altına kalacak köyler için yeni yerleşim alanlarına ev yapımı çalışmalarına başlandığını ifade eden Bayraktar, yeni konutların yapımında köylülerin taleplerini dikkate aldıklarını bildirdi.

Bakan Bayraktar, şunları kaydetti:

"60 hektarlık alana yerleşecek köylüler için 326 konut, 3 köy konağı, 300 kişilik 3 cami, 16 derslikli okul, arıtma tesisi ve sosyal donatı alanı oluşturulacak. Tüm hak sahiplerine 75 metrekare oturum alanlı, bağımsız girişli deposu bulunan müstakil dubleks konut projesi hazırlandı. Vatandaşlarımız konutlara 5 yıl geri ödemesiz, daha sonra yüzde 1 katma değer vergisi eklenerek, 20 yılda faizsiz ödemeyle sahip olacak. Sosyal tesislerin ise altyapıları karşılıksız yapılacak."

Köylülerin sadece konut ihtiyacını karşılamadıklarına işaret eden Bakan Bayraktar, "Köylülerin geçim standartının iyileştirilmesi için gelir getirici kaynakları araştırıyoruz. Tarımsal iskan projesi hazırlandı. Hak sahibi köylülerimize 4,5 dönüm çilek arazisi vereceğiz. Konutları önümüzdeki yıl tamamlayarak hak sahiplerine teslim etmeyi düşünüyoruz" ifadesini kullandı. - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel KKTC'ye Su Projesi Nedeniyle Baraj Altında Kalan Köyler Taşınıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement