Mustafa BAĞDİKENİZMİT (Kocaeli), (DHA) - İNŞAATI devam eden ve bu yıl 29 Ekim'de ilk deneme seferini yapması hedeflenen İstanbul- Ankara Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin altyapısında kullanılacak malzemenin çıkarılması için Kocaeli'nin Maşukiye ile Sakarya'nın Yanıkköy sınırları içinde açılması planlanan, ancak bölge sakinleri ile çevrecilerin büyük tepkisine yol açan taşocaklarının açılmasından şimdilik vazgeçildi.
İstanbul'dan gelenlerin de hafta sonlarını değerlendirdiği Kocaeli'nin Kartepe İlçesi'ne bağlı Maşukiye ile Sakarya'nın Sapanca İlçesi'ne bağlı Yanıkköy'ün ortak sınırlarındaki 165 dönümlük alandan 2 milyon ton taş alınmak üzere 4 taşocağı açılması kararlaştırıldı. Bu haber, 40 metre yüksekliğinde kestane ve ıhlamur gibi dev ağaçlarla kaplı alandaki doğayı yok edileceğinden bölge sakinleri ile çevrecileri ayağa kaldırdı.
Geçen yıl yaz ayından bu yana sürekli protesto gösterileri yapıldı. Ancak, Yüksek hızlı Tren Projesi'nin milli bir proje olduğu belirtilerek Ankara'dan da gelen baskı sonucu Kocaeli ve Sakarya Valilikleri taşocakları için gerekli izinleri vermek zorunda kaldı.
VALİDEN RAHATLATAN AÇIKLAMA
Taş ocaklarının açılması halinde burada doğa katliamı yaşanacağını, kesinlikte Hızlı Tren Projesi'ne karşı olmadıklarını söyleyen bölge sakinleri ile çevreciler ısrarla protesto eylemleri yapınca, bölgede yeni taş ocağı açılmaması ve ihtiyacın mevcut taş ocaklarından karşılanması yoluna gidilmesi uygun görüldü.
Kocaeli Valisi Ercan Topaca yaptığı açıklamada, Yüksek Hızlı Tren Projesi'nin Türkiye'nin milli bir projesi olduğunu hatırlatarak herkes gibi bunun bir önce yapılmasını, hizmete girmesini, vatandaşların da hızlı terenden biran önce yararlanılmasını istediğini belirtti. Vali Topaca son gelişmelerle ilgili şunları söyledi
Hızlı tren projesi kapsamında taş ocağına ihtiyaç duyulmuştu. Tabi bir çok alternatif üzerinde duruldu. Maşukiye ve Yanıkköy civarında taş ocağı açılması planlanmıştı. İşlemleri başlatıldı. Şu an hukuken ruhsatı Devlet Demir Yolları Genel Müdürlüğü'ne verildi. Ancak bu süreç biraz uzun sürdü. Hızlı tren projesi çok beklemeye tahammülü olan bir proje değil. Daha önce ilan ettiğimiz gibi 30 Eylül 2013 tarihinde deneme seferlerine başlayacak şekilde bir planlama yapılıyor ve Bakanlık tarafından günlük takip ediliyor. Bu süreçte Hızlı Tren Projesi'nin aksamaması için başka alternatifler üzerinde de duruldu. Sakarya civarında çalışan bazı taş ocaklarından alınmak suretiyle ihtiyaç karşılanıyor. Son olarak da bizim Kocaeli ilimizde yapılması planlanan 33 bin kişilik stadyumla ilgili alandaki malzemenin de buraya yaradığını tespit ettik. Dolayısıyla orada bir kazı yapılacak, malzeme çıkacaktı. Bunu da değerlendirerek kullanılmak suretiyle, şu an itibariyle Maşukiye'deki ocağa ihtiyaç yok gibi gözüküyor. İnşallah oraya ihtiyaç olmaz.
Vali Ercan Topaca, Bu devletin projesidir. Kişisel bir şey yoktur. Ocak ta Devlet Demir Yolları adına açılacağı için biz de o ihtiyaca binaen ocağın açılmasına Valilik olarak izin vermiştik. Ama gelinen noktadan ben de memnunum dedi.
O bölgenin korunması gerektiğini herkesin bildiğini anlatan Vali Topaca, Ancak böyle büyük projelerde zaman zaman çok az da olsa taş alınabilir. Ancak esas olan malzeme aldığınız yeri uygun bir zaman dilimi içerisinde eski haline getirme imkanınız varsa ki biz bunu da planlamıştık. Ola ki çok ihtiyaç olup alındığı taktirde en kısa sürede eski, haline getirecek şeklinde de rehabilitasyonuna ilişkin projeyi de hazırlamıştık. Umarım ihtiyaç olmayacak, öyle gözüküyor diye konuştu.
(Tür: Yurt)
Son Dakika › Güncel › Kocaeli ) Maşukiye ve Yanıkköy'de Taşocağı Açılmasından Şimdilik Vazgeçildi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?