Kolombiya hükümetiyle Kolombiya Devrimci Silahlı Güçleri (FARC) arasında Küba'nın başkenti Havana'da devam eden 37. tur barış görüşmelerinde Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu kurulmasına karar verildiği bildirildi.
Görüşmelere katılan Küba ve Norveç temsilcileri, tarafların barış anlaşması imzalanmadan önce Kolombiya'da Hakikat ve Uzlaşma Komisyonu kurulmasını kararlaştırdıklarını açıkladı.
Kolombiya Devlet Başkanı Juan Manuel Santos da Twitter'dan yaptığı açıklamada, söz konusu kararı "önemli bir adım" olarak niteledi ve müzakerelerin başladığı 2012 Kasım ayından bu yana askıda kalan diğer konular üzerine yoğunlaşılması gerektiğini belirtti.
Bağımsız komisyon, ülkede 1964'te başlayan çatışmalar sırasında yaşananlara açıklık kazandırmak ve çatışmaların mağdurlarına yardım etmenin yanı sıra ülke topraklarındaki birlik ve beraberliği güçlendirmek için çalışmalarda bulunacak. Komisyon, aynı zamanda çatışmaların toplumsal etkilerini de araştıracak.
Komisyon kurulması kararı ülkede farklı tepkilere yol açtı.
Görüşmelerde FARC'ı temsil eden heyetin Başkanı Ivan Marquez, Havana'da düzenlediği basın toplantısında, "Yetkililer, şiddet eylemlerinde bulunanların ağır hapis cezasına mahkum edilmesi için karar alırken çatışmalardan mağdur olanlar, uzlaşma, tazminat ödenmesi ve şiddet olaylarının yeniden yaşanmaması için önlem alınmasını istiyor" dedi.
Muhalefetteki Merkezi Demokrat Partisi'nin barış görüşmelerine karşı çıkan milletvekilli Alfredo Rangel da karara tepkisini Twitter'daki hesabında "Terörün ortasında hakikat komisyonu oluşturulması fikri, gerçekten mantıksız. Suikaste uğrama korkusu nedeniyle kimse FARC aleyhine bir şey söylemez" yazarak dile getirdi.
Hükümet ile FARC arasındaki barış görüşmelerinde önemli bir rol oynayan eski milletvekili Piedad Cordoba ise Twitter'dan yaptığı açıklamada kararı "olumlu bir gelişme" olarak niteledi. Cordoba, "Hakikat, her uzlaşı sürecinin temel parçasını oluşturur. Bu nedenle hakikat komisyonunun kurulması kararı, barış yolunda atılan önemli bir adımdır" ifadelerini kullandı.
FARC'ın hükümete karşı 1964'te başlattığı silahlı mücadelede 220 bin kişi yaşamını yitirmiş, 5 milyon kişi de yerlerinden olmuştu. FARC ile hükümet arasındaki barış görüşmeleri, Kasım 2012'de Havana'da başlamıştı. Görüşmelerin önceki turlarında isyancıların siyasete katılımı, toprak reformu ve uyuşturucu kaçakçılığıyla mücadele konularında anlaşmaya varılırken yargı süreci ve mağdurlara ödenecek tazminat konularında ise henüz ilerleme kaydedilemedi.
Son Dakika › Güncel › Kolombiya'daki Barış Görüşmeleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?