İstanbul'da Kurban Bayramı Kutlanıyor - Son Dakika
Güncel

İstanbul'da Kurban Bayramı Kutlanıyor

İstanbul\'da Kurban Bayramı Kutlanıyor

İstanbul'da vatandaşlar, kurbanlarını belediyelerin izin verdiği kurban kesim alanları, otoparklar ve oto yıkamacılarda kesiyor.

04.10.2014 14:26  Güncelleme: 14:28

İstanbul'da vatandaşlar, kurbanlarını belediyelerin izin verdiği kurban kesim alanları, otoparklar ve oto yıkamacılarda kesiyor.

Kurban kesim alanlarında belediyelerin görevlendirdiği zabıtalar ve temizlik işçileri ile polisler beklerken, vatandaşlar, sabahın erken saatlerinde kurbanlarını kestirmek için belirlenen alanlara geldi.

Bayrampaşa Mega Center'da bulunan kurban kesim alanında kurbanlıklar, Kurban Bayramı için kurulan "Monoray" sistemiyle kesiliyor. Boğazı bıçakla kesilip kan akıtılmasının ardından sisteme giren hayvan, 4 dakikada derileri yüzülüp, iç organları çıkartılıp, parçalara ayrılıyor ve vatandaşların isteği doğrultusunda 7-6 veya daha az hisseye ayrılan etler, poşetlenerek, teslim ediliyor.

Burada kurbanını kestiren vatandaşlardan İhsan Bozkurt, büyükbaş hayvan kestirdiğini ve memnun olduğunu ifade ederek, "Sıradan hayvanı verdik, kesilmeye girdi, parçalandı ve etini aldık. İsterseniz çok küçük parçalara ayırarak teslim ediyorlar. Hem temizler hem dini hassasiyetlere uygun kesiyorlar" dedi.

Sefer Kahraman ise kesim ücretinin yüksek olmasından yakınarak, "Her şey dört dörtlük. Yalnız kesim ve parçalama için 500 lira alıyorlar. Bu pahalı. Bir emekli maaşının yarısı. Kesim için 250 lira, parçalama için 250 lira alıyorlar. Sadece kesip büyük parçalar halinde alacaksanız da fiyat 250 lira oluyor. Bu fiyatı biraz düşürebilirler" diye konuştu.

Beykoz'da 2 boğa yakalama timi

Vatandaşlar, önceden belirlenen yerler haricinde kurban kesenlere verilen cezalar nedeniyle Beykoz'da da belediyelerin Çavuşbaşı'nda oluşturulan kurban kesim alanını tercih etti.

Kurbankent Hayvan Pazarı Koordinatörü Yalçın Çolak, 4 konteynerde büyükbaş hayvan, 1 konteynerde ise küçükbaş hayvan kesimi yapıldığını belirtti.

Pazarda 3 bin 600'e yakın kurbanlık olduğunu kaydeden Çolak, "Kurbanlıkların büyük bir çoğunluğu satıldı. Burada vatandaşlarımıza güzel bir ortamda kurban kesim hizmeti veriyoruz. Bugün çok yoğunluk olduğu için bayramın ikinci günü de kesimlere devam edeceğiz" dedi.

Çolak, kurban kesim alanında hijyen şartlarının oluşmasına dikkat ettiklerini ifade ederek, şu bilgileri verdi:

"Yaralanmalara karşı sağlık personelimiz hazır bekliyor. Trafik yoğunluğunun oluşmaması için pazarda trafiği tek yön yaptık, bir tane de kamyon durağı hazırladık. Emniyet ve zabıta ekipleri herhangi bir olumsuzluğa karşı önlemlerini aldı. Bu arada boğa kaçmalarına karşı iki de boğa yakalama timini hazır bekletiyoruz, 500 kişiye yakın personelle burada hizmet vermeye gayret ediyoruz"

Din görevlisi ve diyetisyen soruları yanıtladı

Başakşehir'de 26 bin metrekarelik alanda kurulan kurban satış ve kesim alanlarında vatandaşlar, aldıkları sıra numaralarına göre çağrılarak, mobil kesim ve parçalama ünitelerinde veteriner kontrolünde kesilen kurban etlerini, hazırlanan poşetlerde evlerine götürdü.

Kesim sırası bekleyen vatandaşlara da alana kurulan kafelerde lokum, soğuk sıcak içecekler ikram edildi. Alanlarda ayrıca din görevlisi, diyetisyen de vatandaşların sorularını yanıtladı.

Bayramın ilk günü Sultangazi Belediyesi Kurban Satış-Kesim Merkezi'nde 2 bin büyükbaş hayvan kesimi yapıldı. Kurban kesim alanına, otomatik kesim konteynerleri konuldu ve beton zeminle kaplandı. Kesim yerleri kapalı alanlarda, kolay yıkanabilir ve dezenfekte edilebilir yapıda oluşturuldu.

Kurban kesim alanlarının yakınlarında seyyar satıcılar ve bıçak bileyiciler yoğunlukta bulunuyor.

İstanbul'da bazı vatandaşların boş inşaatlarda kurbanını kestiği görülürken, izin verilmeyen sokak ve boş arazilerde kurban kesimine önceki yıllara nazaran nadir rastlanıyor.

Kurban kanları boğaza aktı

Üsküdar'da kesilen kurbanların kanlarının aktığı "atık su kanalının" Beylerbeyi'nde İstanbul Boğazı'na dökülen kesimlerinde kızıllık oluştu.

Kurban Bayramı'ndan önce alınan tedbirlere ve uyarılara rağmen belirlenen yerlerin dışında yapılan kurban kesimleri nedeniyle kurban kanları boğaza aktı.

Beylerbeyi sahilde denizin mavi suyuyla birleşen kırmızı kan, uzak bölgelerden bile fark edildi. Beylerbeyi Sarayı'nın hemen yanında 100 metrekarelik bir alanın kızıla dönüştüğü görüldü.

Burada inceleme yapan Üsküdar Belediyesi'ne bağlı zabıta ekipleri, bölgenin fotoğraflarını çekti. Görevliler, kanın geçen yıllara oranla tamamen azaldığını, uyarılara rağmen kaçak kesimlerin bu görüntüye neden olduğunu söyledi. - İstanbul

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel İstanbul'da Kurban Bayramı Kutlanıyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement