Küre Dağları Milli Parkı, Sonbaharda Görsel Şölen Sunuyor - Son Dakika
Güncel

Küre Dağları Milli Parkı, Sonbaharda Görsel Şölen Sunuyor

Küre Dağları Milli Parkı, Sonbaharda Görsel Şölen Sunuyor

Korunan Alanlar Ağı Parkları sertifikasına sahip milli park, dünyanın ender coğrafyalarında rastlanan biyolojik çeşitliliğiyle ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor.

14.11.2014 11:52  Güncelleme: 11:56

SELİM BOSTANCI - Küre Dağları Milli Parkı'ndaki akarsu ve şelalenin çevresinde sonbaharla sararmaya başlayan yapraklar görsel şölen sunuyor.

Korunan Alanlar Ağı Parkları (PAN Parks) sertifikasına sahip, Bartın ve Kastamonu sınırlarındaki milli park, sonbaharda seyri doyumsuz manzaralar oluşturuyor. Yaklaşık 37 bin hektar alanı kapsayan Küre Dağları'nda akarsu çevresindeki ağaçlar ve dökülen yapraklar fotoğraf tutkunlarının ilgisini çekiyor.

Bartın'a 60 kilometre uzaklıktaki Ulukaya köyü, şelalesi, mağarası, kanyonu ve vadisiyle her mevsim yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği yerler arasında bulunuyor.

Dik eğimli yamaçlar üzerinde yer alan gür ormanlar, geniş orman içi çayırlar, tarla ve bahçelerden oluşan kırsal doku ve bununla bütünleşen kırsal yerleşim alanları, dünyanın ender coğrafyalarında rastlanan biyolojik çeşitliliğiyle ziyaretçilerini kendine hayran bırakıyor.

Endemik bitkileri, yaban hayatı ve otantik değerleriyle oldukça bakir Küre Dağları Milli Parkı, doğa yürüyüşü, foto safari, av ve yaban hayatı gibi aktivitelere de imkan sağlıyor.

Dört mevsim ayrı güzellikte, kışın karla, ilkbaharda çiçeklerle kaplı, sonbaharda ise yeşilin ve sarının iç içe geçtiği milli parktaki ormanlar adeta tabloya dönüşüyor.

Avrupa'nın 13 özel noktasından biri

Küre Dağları Milli Parkı Müdürü Ahat Deliorman, AA muhabirine yaptığı açıklamada, milli parkta "Orman Koruma Alanları Yönetiminin Güçlendirilmesi Projesi"nin Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı tarafından dünyada en iyi uygulanan 9 projeden biri seçildiğini söyledi.

2008'den bu yana uygulanan projeyle çevrenin korunması, sürdürülebilir kalkınma ve turizmle yeşil ekonomi süreçlerine örnek model geliştirildiğini anlatan Deliorman, şunları dile getirdi:

" Türkiye'nin ilk Korunan Alanlar Ağı Parkları (PAN Parks) sertifikasına sahip Küre Dağları Milli Parkı, 2012'de Avrupa'nın çok özel 13 noktasından birisi olmuştur. 2006 yılından beri çaba gösterdiğimiz PAN Parks Sertifikası ile bölgedeki geleneksel kültür ve mimarinin korunması önem kazanmakta, yöredeki işletmelerin belirli standartlar da ürün ve hizmet vermesi sağlanmaktadır. Uluslararası tanıtımlar ve önemli turizm destinasyonları içinde yer alan Küre Dağları Milli Parkı'nda yöreye gelen yabancı turist sayısında artış olacaktır. Milli parkta doğal güzelliklerin yanı sıra zengin ve çeşitli folklorik değerler de önemli turizm potansiyeli oluşturmaktadır.

Özgün mimari dokusunu koruyan köy evlerinden, kadınların günlük yaşamlarında hala kullandıkları geleneksel renkli giysilere, el sanatlarından yöreye has yemeklere kadar çeşitlendirilen kültürel değerler, doğa güzelliğiyle bir araya gelerek ziyaretçilere otantik bir güzellik sunmaktadır."

Deliorman, özellikle son yıllarda ülkenin birçok bölgesinden fotoğraf ve macera tutkunlarının safariler düzenlediğini sözlerine ekledi. - Bartın

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Küre Dağları Milli Parkı, Sonbaharda Görsel Şölen Sunuyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement