Kuzey Irak'taki Protestolar - Son Dakika
Son Dakika Logo

Kuzey Irak'taki Protestolar

11.10.2015 16:43

Irak'ta Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) bağlı Peşmerge komutanları, Süleymaniye ve ilçelerindeki sokak gösterilerinin, DAEŞ ile mücadeleye zarar vereceğini belirterek, şiddet içeren eylemlerin durdurulmasını istedi.

Irak'ta Kürdistan Yurtseverler Birliği'ne (KYB) bağlı Peşmerge komutanları, Süleymaniye ve ilçelerindeki sokak gösterilerinin, DAEŞ ile mücadeleye zarar vereceğini belirterek, şiddet içeren eylemlerin durdurulmasını istedi.

Peşmerge komutanlarınca yayımlanan ortak bildiride, "Peşmerge güçleri, bin kilometreden fazla sınır boyunca terör örgütü DAEŞ'e karşı savaşarak halkımızın can ve mal güvenliğini koruyor. Bazı çeteler, başkanlık ve maaş meselesini bahane edip talana kalkışıyor ve kaos çıkarıyor. Kaladize, Seyidsadık, Kelar ve Süleymaniye'de meydana gelen olaylar, demokrasi ve Kürt ahlakıyla bağdaşmayacak davranışlardır" denildi.

Parti binalarının hedef alınmasının kabul edilemeyeceği vurgulanan bildiride, "Halkın medeni haklarına saygı gösteriyoruz. Fakat bazı çetelerin parti ve hükümet binalarına saldırması ve kaos oluşturması kabul edilemez. Bu tür olaylar, cephede savaşan Peşmerge'ye de zarar veriyor. Bir an önce bu anarşiye son verilmesi çağrısında bulunuyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Açıklamada şu sözlere yer verildi:

"Eğer göstericiler, kaos çıkarmaktan vazgeçmezse huzurun sağlanması için yapacaklarımız olacaktır. Bu istemediğimiz bir şeydir fakat mecbur kalırsak yapmaktan kaçınmayacağız. Demokrasi ve medeni gösteriler bahanesiyle yasaların çiğnenmesine göz yumamayız. Halkın canı ve malı anarşistlerin talanına dönüştürülemez."

Kürdistan Yurtseverler Birliği'nin (KYB) kontrolündeki Süleymaniye ili ve ilçelerinde maaş sorunu ve başkanlık krizini protesto amacıyla gösteriler düzenleniyor. Gösterilere katılanların daha çok bu bölgede güçlü olan Goran Hareketi'ne mensup oldukları belirtiliyor. Irak Kürt Bölgesel Yönetimi (IKBY) Başkanı Mesut Barzani'nin lideri olduğu Kürdistan Demokrat Partisi'nden (KDP) dün yapılan açıklamada, şiddete başvurulan gösterilerin sorumlusu olarak Goran Hareketi ve lideri Noşirvan Mustafa gösterildi.

Barzani'nin görev süresi 20 Ağustos'ta dolmuş ancak daha sonra alınan kararla 2017'ye kadar uzatılmıştı. Barzani'nin görev süresinin uzatılmasına karşı çıkan Goran Hareketi ayrıca başkanın yetkilerinin kısıtlanmasını, başkanın halk tarafından değil, parlamentoda seçilmesini talep etmişti.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Kuzey Irak'taki Protestolar - Son Dakika


Advertisement