İngiltere Başbakanı David Cameron ile ABD Başkan Yardımcısı Joe Biden, Kuzey İrlanda'daki müzakerelere ilişkin telefon görüşmesi yaptı.
İngiltere Başbakanlığından yapılan açıklamada, "Başbakan ve Başkan Yardımcısı, tüm tarafların bu sürece dahil olmalarının önemi konusunda mutabık kalarak ilerleme kaydedilebileceğine dair olumlu görüşlerini dile getirdiler" ifadesi kullanıldı.
Cameron ile Biden ayrıca Kuzey İrlanda müzakere sürecinde tarafları desteklemek için yakından çalışmaya devam etmeye karar verdi.
Kuzey İrlanda'da gösteri izinleri, Birleşik Krallık bayrağı, "Troubles" olarak bilinen Kuzey İrlanda sorunu döneminde işlenen cinayetler gibi tartışmalı konularda Kuzey İrlandalı siyasetçiler önceki haftadan bu yana müzakereler yürütüyor.
Kasım sonuna kadar ilerleme kaydedilmesi hedeflenen görüşmelerde, kimi zaman çatışmalara neden olan Protestanların Katolik mahallelerindeki yürüyüşleri, Birleşik Kralık bayrağının belediye binalarına asılması gibi konular ele alınıyor.
İngiltere Başbakanı David Cameron görüşmelere ilişkin yaptığı açıklamada, İrlandalı mevkidaşı Enda Kenny ile kasım sonuna kadar Kuzey İrlandalı siyasetçilerden rapor beklediklerini dile getirdi. Cameron, konulara çözüm getirecek olanın Kuzey İrlandalı siyasi liderler olduğunu belirterek "Tüm taraflara bu görüşmelere yapıcı bir şekilde yaklaşacaklarına ve başarıyla sonlandıracaklarına dair güvenim tam" dedi.
İrlanda Başbakanı Kenny de görüşmelerin önemli bir fırsat olduğunu belirterek müzakerelerde İrlanda Dışişleri Bakanı Charlie Flanagan'ın da bulunacağını kaydetti.
Görüşmelere bu hafta başından beri, ABD'nin Kuzey İrlanda siyasi müzakereleriyle ilgili atadığı özel temsilci Gary Hart da katılıyor. Hart'ın bugün ABD'ye dönmesi bekleniyor.
Kuzey İrlanda'daki en büyük siyasi parti olan, birlik yanlısı Demokratik Birlikçilerin (DUP) lideri Peter Robinson, ABD'nin görüşmeleri teşvik etmesi, müdahale etmemesi gerektiğini söyledi. Ancak Kuzey İrlanda'da ayrılıkçı siyasetçilerin ABD yönetiminin sürece daha fazla dahil olmasını istedikleri biliniyor.
Kuzey İrlanda'da geçen yıl da benzer müzakereler yürütülmüş, ancak anlaşmaya varılmamıştı. ABD geçen yılki görüşmelere ise Amerikalı diplomat Dr. Richard Haass'ı göndermişti.
Kuzey İrlanda'da barış süreci, İngiltere ile İrlanda arasında imzalanan 1998'deki "Hayırlı Cuma (Good Friday)" Anlaşması'yla başlamıştı. Ancak ülkede kimi zaman Birleşik Krallık yanlıları ile ayrılıkçılar arasında gerginlikler yaşanmaya devam ediyor. Son yıllarda belediye binalarına asılan Birleşik Krallık bayrakları dolayısıyla çeşitli gerginlikler çıkıyor, protesto gösterileri yapılıyor. Birçok ayrılıkçı İrlanda bayrağını kendi bayrağı olarak kabul ediyor. - London, City of
Son Dakika › Güncel › Kuzey İrlanda Müzakereleri - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Yorumlar (3)