Libya Milli Cephe Partisi lideri Muhammed Ali Abdullah, ülkedeki krize siyasi çözüm amaçlayan görüşmelerde önemli ilerleme sağladıklarını, BM'nin taraflardan ulusal mutabakat hükümeti için adaylarını gelecek hafta sunmalarını istediğini açıkladı.
Birleşmiş Milletler (BM) ara buluculuğunda Libyalı rakip siyasi gruplar tarafından Cenevre'de yapılan görüşmelerin tamamlanmasının ardından ülkesine hareketinden önce AA muhabirinin sorularını yanıtlayan Abdullah, üç hafta içerisinde anlaşmaya ulaşma konusunda umutlu olduğunu söyledi.
Trablus merkezli Milli Genel Kongre (MGK) çatısı altında hareket eden siyasetçilerden olan Abdullah, "Cenevre'deki görüşmelerin çok olumlu sonuçlandığını düşünüyorum. Görüş farklılıkları olan birçok konuda yakınlaşma sağladık" görüşünü dile getirdi.
BM'nin geçen ay taraflara sunduğu siyasi çözüm planının ele alındığı Cenevre görüşmelerinde, rakip grupların aynı masa etrafında buluştuklarını vurgulayan Abdullah, "Silahlı kuvvetlerdeki üst düzey pozisyonlar, Tobruk'taki Temsilciler Meclisi'nın geçen dönemde aldığı ve MGK'nım iptalini istediği kararlar ve yasalar, yeni kurulacak Devlet Konseyi'nin oluşumu gibi konuları da konuştuk. Yakınlaşma olduğunu söyleyebilirim" ifadesini kullandı.
"Güvenceler tatminkar"
BM tarafından hazırlanan çözüm planı üzerinde çekinceleri bulunan ve bu nedenle geçen ay Fas'ta yapılan görüşmeleri boykot eden MGK'nın, Cenevre görüşmelerinde BM'den güvenceler aldığını aktaran Abdullah, bunları olumlu ve tatminkar bulduklarını anlattı.
Abdullah, "BM Özel Temsilcisi Leon, MGK'nın çekincelerinin taslak anlaşmanın eklerinin müzakeresi sırasında dikkate alınacağını anlattı. Taslak metin onaylanana kadar, içindeki hiçbir unsur nihai değil. Anlaşmanın, ekler dahil tamamı üzerinde konsensüs sağlanmadan bu anlaşma yürürlüğe girmeyecek. Anlaşmanın ekleri, metnin diğer kısımları ile aynı derecede önem taşıyor, onunla aynı değere sahip. Leon tüm bunları taraflara anlattı, ve herkes bu konularda hemfikir kaldı" şeklinde konuştu.
-En kritik konu başbakanın belirlenmesi
Abdullah, BM arabuluculuğundaki görüşmelerin gelecek hafta yeni turla devam etmesini beklendiğini ifade ederken, bu turdan itibaren artık anlaşmanın eklerinin müzakeresine, ulusal mutabakat hükümetinin ayrıntılarına geçilebileceğini kaydetti.
MGK içinde çözüm yanlısı ve liberal görüşleriyle bilinen Abdullah, değerlendirmelerini şöyle sürdürdü:
"Şu anda önümüzdeki en büyük zorluk, ulusal mutabakat hükümeti için başbakanın ve iki yardımcısının belirlenmesi. BM taraflardan başbakan ve yardımcıları için aday listeleri hazırlamalarını istedi. Bu aday listelerinin gelecek haftaya kadar sunulması gerekiyor. Ardından isimler üzerinde istişarelerin hemen başlamasını bekliyorum. BM'nin hedefi, Başbakan ve yardımcılarının bu ay sonunda kesinleşmesi, ardından da bir hafta on gün içinde kabine üyelerinin belirlenmesi."
Libya basınında çıkan, Başbakan ve bir yardımcısının Tobruk merkezli Temsilciler Meclisi tarafından belirleneceği haberlerini yalanlayan Abdullah, "Her iki taraftan da birer başbakan yardımcısı olacak. Başbakan ise herhangi bir taraftan olmayacak, konsensüs ile belirlenecek bir isim olacak. Aksi takdirde bunu hiçbir taraf kabul etmeyecektir. Başbakan, herkesin üzerinde anlaşacağı bir isim olacaktır" dedi.
Türkiye'nin katkılarına teşekkür
Libya'daki siyasi diyalog sürecinde Türkiye'nin çabaları için de teşekkür eden Abdullah, Ankara'nın Libya'daki tüm kesimlere ayrım gözetmeden destek olduğunu, bu çabaların çözüm sürecine olumlu katkıda bulunduğunu kaydetti.
Gelecek dönemde Türkiye'nin desteğine olan ihtiyacın süreceğine dikkat çeken Abdullah, sözlerini şöyle sürdürdü:
"Devrimden bu yana ve son dönemdeki kriz boyunca, Türkiye tüm Libyalıların güçlü bir destekçisi oldu. Libyalıların siyasi çözüme ulaşabilmeleri için Türkiye siyasi, mali ve lojistik destek sağladı, farklı kurumların bir araya geldiği toplantıların düzenlenmesine yardımcı oldu. Libya'da siyasi çözüm konusunda anlaşmamız durumunda, bunun uygulamaya geçirilmesinde de Türkiye sürecin ayrılmaz bir partneri olacaktır. Libya'da siyasi çözümün başarıya ulaştırılmasında Türkiye'nin büyük rol oynayacağını düşünüyorum."
Libya'daki bazı grupların son dönemde Türkiye'ye yönelik eleştirilerinin siyasi amaçlı olduğunu, bunların gerçeği yansıtmadığını düşündüğünü ifade eden Abdullah, "Türkiye her zaman tüm Libyalılara açık olmuştur, tüm Libyalılara yardım etmiştir. Libya'nın bir bölgesinden değil, her bölgesinden hastalarımız, çatışmalarda yaralanmış olanlar tedavi için Türkiye'ye gidiyor. Türkiye Libya'da herhangi bir kesimden yana tavır almıyor, herkese açık ve herkese yardım ediyor" şeklinde konuştu.
Libyalıların Türkiye'ye vizesiz seyahat edebildiklerini, Türkiye'nin Libyalılar için dünyaya açılan bir kapı olduğunu ifade eden Abdullah, çatışmalardan kaçan birçok Libyalının ailelerini Türkiye'ye getirdiğini ve Türkiye'yi güvenli bir liman olarak gördüklerini vurguladı.
Abdullah, "Tüm bunlar paha biçilemez. Gerçek kardeşlik veya ortaklığın tanımını yapmak isterseniz işte o budur. Yardıma en çok ihtiyacınız olduğu anda gerçek dostlarınızın kimler olduğunu, kimlerin kalpten sizin başarınızı ve iyiliğinizi istediğinizi görebiliyorsunuz" değerlendirmesinde bulundu.
Son Dakika › Güncel › Libya'da Siyasi Uzlaşı Arayışları - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?