Libya'nın Tobruk kentindeki Temsilciler Meclisi'nin emekli General Halife Hafter ile beraberindeki 128 subayın göreve yeniden iadesini öngören kararı ülke kamuoyunda tartışmalara neden oldu.
Tobruk Meclisi'nin, Trablus merkezli Milli Genel Kongre'nin (MGK) 2013'te aldığı Hafter dahil 129 askerin emekliye ayrılmasını içeren kararı iptal ederek söz konusu subayların yeniden göreve gelmesini içeren kararı yeni bir "Yüksek Askeri Konsey" oluşturma çabası olarak değerlendiriyor.
-Tobruk Meclisi'nde karar çatlağı
AA muhabirine konuşan siyasi analist Salih Sasi, çıkarılan kararın Tobruk Meclisi'nin meşruiyet çabalarının bir parçası olduğunu savunarak, "Kararın meclis oylamasıyla değil, "Ordu Başkomutanı" olduğu iddiasıyla Meclis Başkanı Akile Salih tarafından çıkarılması Tobruk Meclisi'nin kabile liderleri ve milisler tarafından desteklenen milletvekillerinin Yüksek Askeri Konsey oluşturma çabası kapsamındadır" dedi.
Bu kararın liberaller ve federalizm yanlıları tarafından kabul edilemeyeceğini kaydeden Sasi, "Başta Mahmud Cibril olmak üzere federalizm yanlıları ve liberal milletvekilleri, Hafter'in yıldızının parlaması karşısında siyasi hayatlarının geleceğinden endişe duyarak bu karara karşı çıkıyor" görüşünü savundu.
Demokratik Libya Partisi Genel Başkanı Nasır Mayuf da Hafter'in hukuki bir şekilde göreve iadesi kararının ülkedeki mevcut duruma egemen olma hedefi gözetilerek alındığını belirterek, "Bu egemenliği de bir takım araçlar vasıtasıyla yapacaklar bunlardan biri de Yüksek Askeri Konsey oluşturma konusu" diye konuştu.
Kararı Tobruk Hükümeti'nin sonunun başlangıcı olarak değerlendiren Mayuf şunları kaydetti:
"Eğer Hafter geniş siyasi ve askeri yetkilerle Yüksek Askeri Konsey'i ilan ederse, bu durum, Anayasa Mahkemesi'nin aldığı kararla anayasal olarak feshedilme sorununa halihazırda muhatap olan, Libya'da birçok çevre tarafından kabul görmeyen, finansal anlamda sıkıntı içinde olan Tobruk Meclisi'nin sonu olur."
Libya'da 17 Şubat 2011'de yaşanan devrimin ardından istikrar sağlanamamış, Mayıs 2014'te ise emekli General Hafter'in Zintan merkezli milis gruplarla başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata'daki devrimci gruplarla ortak hareket eden Trablus'taki merkezi yönetim tarafından engellenmişti.
Olayların ardından biri Tobruk'ta (Temsilciler Meclisi) diğeri Trablus'ta (Milli Genel Kongre) olmak üzere iki meclisin faaliyete geçtiği ülkede, başkentteki Milli Genel Kongre'nin desteklediği Libya Şafağı (Fecr-i Libya) Koalisyonu ile Tobruk Temsilciler Meclisi'nin destek verdiği Hafter'e bağlı "Onur Operasyonu" koalisyonu arasındaki çatışmalar devam ediyor. - Trablus
Son Dakika › Güncel › Libya'daki Olaylar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?