Mısır, Tunus ve Cezayir arasında Libya'daki son gelişmelere ilişkin güvenlik alanında koordinasyonu arttırma anlaşması yapıldığı bildirildi.
Cezayirli üst düzey emniyet yetkililerinden alınan bilgiye göre, dün Mısır'ın başkenti Kahire'de, Libya'ya komşu 3 ülkenin emniyet yetkilileri, yaşanan son gelişmeleri değerlendirmek üzere bir toplantı yaptı.
Libya'daki olayların, IŞİD'in ve bölgedeki silahlı grupların ülkedeki faaliyetlerinin ele alındığı toplantıda, Tunuslu ve Cezayirli yetkililer, Mısır'ın Libya'ya düzenlediği hava saldırıları hakkında Sisi yönetiminden bilgi aldı.
Üç ülke arasında güvenlik ve savunmada işbirliği ve koordinasyonu arttırma anlaşması yapıldı. Ayrıca savunma konusunda 3 ülke arasında olağan toplantılar düzenlenmesine karar verildi.
Söz konusu ülkeler arasındaki işbirliğine dair Cezayirli Siyaset Araştırmacısı Hadi Mustafa, AA muhabirine yaptığı açıklamada, "Libya'daki askeri operasyonlar konusundaki çekincelerine rağmen Cezayir, IŞİD'e destek veren silahlı grupları yok etmede Mısır'a yardım etmek için istihbarat konusunda işbirliğinden kaçınmayacaktır" dedi.
Mustafa, "Tunus da Mısır'ın Libya'daki operasyonlarından doğrudan alakalı. Tunus, Cezayir ve Mısır ile stratejik ortaklık çerçevesinde sahadaki olayların ayrıntılarını bilmesi gerekiyor" diye konuştu.
Terör örgütü IŞİD'in, 15 Şubat'ta Libya'da kaçırdığı 21 Mısır uyruklu Hristiyan işçiyi öldürdüğünü gösteren video kaydını yayınlamasının ardından 7 gün yas ilan eden Mısır, "IŞİD hedefleri" olduğu gerekçesiyle Libya'nın Derne kentindeki sivil yerleşim birimlerine hava saldırısı düzenlemişti.
Libya'da emekli general Hafter'in, Zintan merkezli milis gruplarla ortaklaşa başlattığı darbe girişimi, Trablus ve Misrata merkezli devrimci gruplarla ortak hareket eden Trablus merkezi yönetimi tarafından engellenmişti.
Kaddafi rejiminin 2011'de devrilmesinin ardından Libya'da tesis edilen geçiş hükümetine karşı geçen yılın başında başlayan darbe girişimleri, ülkeyi iç savaşa sürüklemişti.
Ülkedeki iç savaş, Trablus'taki Milli Genel Kongre'nin (MGK) desteklediği "Libya Şafağı" Koalisyonu ile Mısır'daki Sisi yönetiminin desteklediği, Tobruk'daki Temsilciler Meclisi'nin ise arka çıktığı emekli General Halife Hafter'e bağlı "Onur Operasyonu" Koalisyonu arasında, merkezi şehirler ve petrol bölgelerine hakimiyet konusunda yaşanıyor.
Libya'nın doğu komşusu Mısır, ülkedeki iç savaşta Trablus hükümetine karşı Tobruk hükümetini desteklerken, devrik lider Muammer Kaddafi'nin eşi Safiye Kaddafi ile oğlu Muhammed, kızı Ayşe Kaddafi ülkenin batı komşusu Cezayir'de yaşıyor. Libya'nın kuzeybatısında yer alan Tunus ise ülkeden gelen göç akını ve güvenlik problemleri sebebiyle zaman zaman sınırını kapatmak zorunda kalıyor. Libya-Tunus gümrük kapısı R'as Cedir Sınır Kapısında aralıklarla olaylar yaşanıyor.
Son Dakika › Güncel › Libya'daki Olaylar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?