Lisinia'da Keçi Projesi Başlatıldı - Son Dakika
Güncel

Lisinia'da Keçi Projesi Başlatıldı

Lisinia\'da Keçi Projesi Başlatıldı

Burdur'daki Lisinia Doğa Proje Alanı'nda, doğal ve yerli et üretimiyle suyun önemine dikkati çekmek amacıyla 'Keçi Projesi' başlatıldı.

16.05.2016 14:48

Burdur'daki Lisinia Doğa Proje Alanı'nda, doğal ve yerli et üretimiyle suyun önemine dikkati çekmek amacıyla 'Keçi Projesi' başlatıldı. Toplum Gönüllüleri Vakfı'nın desteklediği 200 keçiyle başlayan proje kapsamında üniversite öğrencileri proje alanında 4 gün kamp yaptı.

Burdur Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi tarafından Lisinia Proje Alanı'nda 'Keçi Projesi' başlatıldı. Projenin destekçisi Toplum Gönüllüleri Vakfı üyesi Türkiye'nin farklı üniversitelerinde okuyan 60 öğrenci, proje alanında 4 günlük kampa katıldı. Lisinia Yaban Hayatı Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Sorumlusu veteriner hekim Öztürk Sarıca'dan doğal yaşam hakkında bilgi alan öğrenciler, keçilerle de yakından ilgilendi.

'ZATEN SU FAKİRİ OLAN BİR ÜLKEYİZ'

Proje hakkında bilgi veren Öztürk Sarıca, çeşitli uygulamalar nedeniyle Türkiye'de çok ciddi et ve süt sıkıntısı yaşandığını söyledi. Sonrasında ithal et getirildiğini aktaran Öztürk Sarıca, "Bunun arkasından onları beslemek gerekti. Bunun için de çok fazla su tüketen mısır ve yonca üretmek gerekiyordu. Zaten su fakiri olan bir ülkeyiz daha çok susuz kalmaya başladık. Özellikle Göller Bölgesi'nde büyükbaş hayvancılık çok yaygın. Biz büyükbaş hayvancılığa alternatif üretim modeli olarak aromatik bitkileri geliştirdik ve önümüzdeki süreçte Keçi Projesi'ni ortaya koymaya çalışıyoruz. Projemizi başlatmış bulunuyoruz" dedi.

'KEÇİ ÜRETİMİ BİR DOĞA EKONOMİSİ'

Ormanlarda budama işlemi yaptığı, ağaçlar arasındaki otları tüketip orman yangınlarını engellediği, doğal ve su tüketmeyen bir üretim modeli olduğu için keçileri önemsediklerini vurgulayan Öztürk Sarıca, şöyle dedi:

"Keçiler, Yörüklerin yaşam şeklidir. Keçiler varsa Yörükler dağlarda özgürdür. Bunun yanında keçi üretiminin bir doğa ekonomisi olduğunu düşünüyoruz, çok ciddi para kazanılıyor ve aynı zamanda insan, halk ve doğa sağlığı için çok önemli. Madencilik yapılması gereken yerlerde bizce yapılmalıdır. Doğal alanlarda, sulak alanlarda ya da insanlara yakın alanlarda değil, doğanın bütünleşmediği, doğanın canlı olmadığı alanlarda yapılmalıdır. Bitki yetişkinliği sağlanmış, ormanları oluşmuş alanlar doğa ekonomisi ile geçinmelidir."

200 KEÇİYLE BAŞLADI

İlgili bakanlıklara ve sivil toplum kuruluşlarına çağrı yapan Öztürk Sarıca, Keçi Projesi'nin ve doğal et tüketiminin önünün açılması gerektiğini kaydetti. Projeye 200 keçiyle başladıklarını belirten Öztürk Sarıca, "Bunu 300'e çıkarmayı planlıyoruz. Önümüzdeki yıl burada büyük bir sürü olacak. Özellikle insanların görseline sunmak istiyoruz. Burada farklı renklerde ve yerelde olan kıl keçisi ve özellikle Honamlı keçisinin yetiştirilmesini önemsiyoruz. Aynı zamanda 'Gen Bankası' olarak önümüzdeki süreçte çalışmalara devam edeceğiz" diye konuştu.

Toplum Gönüllüleri Vakfı çalışanı Bahri Telli de "Burada çok büyük sorunları konuşuyoruz. Arkadaşlarımızın ekoloji ve doğal yaşamla ilgili sorularına bir şekilde cevap bulmaya çalışıyoruz" dedi.

- Burdur

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Lisinia'da Keçi Projesi Başlatıldı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement