Makedonya'da Gelir Vergisi Kanunu'ndaki değişikliklerden ve Yükseköğrenim Kanunu'ndaki değişiklik teklifinden memnun olmayan iki ayrı grup protesto gösterisinde bulundu.
Başkent Üsküp'te ilk olarak "Jena Borets" parkında toplanan yaklaşık 2 bin kişi, Gelir Vergisi Kanunu'ndaki değişiklikleri protesto etti.
Ellerinde dövizlerle kararı protesto eden ve slogan atan grup, ilk olarak Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı'na, daha sonra da Başbakanlık binasına doğru yürüdü.
Polisin geniş güvenlik önlemi aldığı eylemin ardından grup, Yükseköğrenim Kanunu'ndaki değişiklik teklifinden memnun olmayan bir grup üniversite öğrencisinin "özerk bölge" olarak ilan ettiği Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesi Felsefe Fakültesi'ne geldi.
Solidarnost isimli sivil toplum kuruluşu temsilcisi Zdravko Saveski, burada gazetecilere yaptığı açıklamada, hükümetin yasa değişikliklerinden zarar görenleri dinlemediğini öne sürerek, "Hükümet vatandaşları, çalışanlar ve çalışmayanlar olarak ikiye ayırmak istiyor. Bu ülkeye ayrımcılık gerekmiyor" diye konuştu.
Saveski, yasa değişikliği teklifinin geri çekilerek, sorunun çözümü için diyalog çağrısında bulundu.
Makedonya hükümeti tarafından telif hakkı ya da anlaşmalı olarak çalışanlarının yüzde 10 olan vergisini yüzde 37'ye çıkartılmıştı. Protestocu grup, yasa değişikliğinin tamamen geriye çekilmesini ve ardından yapılacak tartışmalarla herkesi memnun edecek bir çözüm bulunmasını istiyor.
Öğrencilerin protestosu
Yükseköğrenim Kanunu'ndaki değişiklik teklifinden memnun olmayan ve daha önce Üsküp'teki Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesi'nin Hukuk, Ekonomi, Felsefe ve Filoloji Fakültelerinde "Özerk bölge" ilan eden Makedon öğrenciler, Elektroteknik ve Makine Mühendisliği Fakültelerini girdi.
Öğrenciler Felsefe Fakültesi'nde açık oturum düzenleyerek, sorunlarını tartıştılar.
11 Şubat Çarşamba günü Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesi'nin Hukuk, Ekonomi, Felsefe ve Filoloji Fakültelerini özerk bölge ilan eden öğrenciler, protestolarının taleplerinin karşılanmasına dek süreceğini açıklamıştı.
Üniversite öğrencileri, hükümetin biri ikinci sınıf diğeri de son sınıf olmak üzere 2 kez devlet sınavına tabi tutulmasına karşı çıkmış ve 6 protesto gösterisi düzenlemişti. Hükümet yetkilileri geçtiğimiz günlerde öğrencilerle bir araya gelerek söz konusu sınavın bir yıl ertelemeyle uygulamaya koyulmasını teklif etmiş ve yasa değişikliği çarşamba günü mecliste onaylanmıştı.
Bununla birlikte üniversitenin özerkliğinin elinden alındığını ifade eden öğrenciler, yükseköğrenimde yeni bir reform sürecinin yapılması gerektiğine inanıyor.
Son Dakika › Güncel › Makedonya'daki Protestolar - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?