Malatya'daki Darbe Girişimi Davası - Son Dakika
Güncel

Malatya'daki Darbe Girişimi Davası

Malatya\'daki Darbe Girişimi Davası

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti'nin de bulunduğu 28'i tutuklu 76 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşmasında yedinci oturum sona erdi.

15.03.2017 19:04

Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti'nin de bulunduğu 28'i tutuklu 76 sanığın yargılandığı davanın ilk duruşmasında yedinci oturum sona erdi.

Yakınca Spor Salonu'ndaki duruşmada dönemin 2. Ordu İdari Kurmay Yarbaşkanı Tuğgeneral Mustafa Serdar Sevgili ve dönemin 2. Ordu Harekat Destek Yarbaşkanı Tuğgeneral Zeki Karataş, savunma yaptı.

Savunmaların ardından Malatya 1. Ağır Ceza Mahkemesi Başkanı Vedat Koç, sanıklara bazı sorular yöneltti.

Koç'un "2. Ordu'ya bağlı hangi komutanlarla görüştün?" sorusu üzerine Huduti, "2 kolordu ve 2 tümen komutanımla görüştüm. Adana kolordu komutanı ve Adana'da konuşlu tümen komutanıyla o gece birden fazla telefonla görüştüm." dedi.

Van Asayiş Kolordu Komutanı ve Diyarbakır'da konuşlu kolordu komutanlıklarının komutanlarıyla da telefonda birçok kez görüştüğünü belirten Huduti, görüştüğü 2. Ordu'ya bağlı komutanlara direkt emir verip vermediği yönündeki soruya "İlk baştan verdim. Araçla karargaha giderken, sıkıyönetim mesaj emrini uygulamamaları emrini verdim. Makama geçer geçmez Van Kolordu Komutanını aradım, telefonla görüşerek mesaj emrini uygulamaması yönünde emir verdim. Zaten bu hususları tuttuğum günlüğüme de not ettim." cevabını verdi.

Mahkeme Başkanı Koç'un "23. Tümen Komutanı ile görüştün mü?" sorusunu, "Van Jandarma Asayiş Kolordu Komutanlığı Çakırsöğüt Birliğinin dışarıya hareket ettiği yönündeki beyanı üzerine, 23. Tümen Komutanını aradım ve ilgili tugay komutanı ile görüşmesini, tugaydan çıkan birliklerin geri döndürülmesini, bunun mümkün olmaması halinde bu tugay birliklerinin vurulacağının bilinmesini ilgili komutana iletmesini söyledim. İlgili tugay komutanına istememe rağmen ulaşamadım." şeklinde yanıtladı.

Darbe girişimi sürecinde kimlerle görüştüğü sorulan Huduti, şunları söyledi:

"Kara Kuvvetleri Komutanına ulaşamadım, 1. Ordu Komutanı Ümit Dündar ile en az 2 defa görüştüm. Daha fazla da görüşmüş olabilirim. Darbe teşebbüsünün olduğu gece 00.00-01.00 arası görüşmüş olabilirim. Darbe karşıtlığı konusunda her ikimizin de ortak kararımız var. 3. Ordu Komutanıyla tafix (askeri hat) üzerinden makamdan görüştüm, darbeye karşı olduğunu ifade etti. Ben de aynı şekilde beyanda bulundum. Ege Ordu Komutanıyla konuttan karargaha giderken görüştük. Tafix üzerinden de 3-4 defa görüştük. Ordu komutanlarımızın hepsi darbe olduğunun tam farkında değildi. Olayın darbe teşebbüsü olup olmadığı netleşmemişti. Bir kalkışma var, bunun karşısında olduğumuz belliydi."

Mahkeme Başkanı Koç'un "Akın Öztürk ile görüşmen oldu mu?" sorusu üzerine Huduti, "Hayır. Son 3-4 aydır hiçbir görüşmem olmadı. 3-4 ay önce Genelkurmaydayken görüştüm." ifadesini kullandı.

Huduti, "Görüştüğün ordu komutanları arasında tutuklu olan var mı?" sorusuna da "Ordu komutanları arasında şu an tutuklu olarak sadece ben varım." dedi.

Mahkeme Başkanı Koç'un "43 yıllık askeri geçmişten bahsettin, sana bağlı olan Avni Angun ya da başka bir komutanı valiliğe yönlendirmeyi düşünmedin mi?" sorusuna ise Huduti, "Malatya'daki olayın seyri hakkında bilgi sahibi değildim. Kurmay Başkanı Avni Angun'un evinden çıkamadığı yönünde bilgi sahibi olunca Malatya'da sıkıntılı bir durum olduğunu anladım." diye konuştu.

Huduti, "Valiye gönderdiğin mesajı 3. Ordu Komutanına gönderdiğin söyleniyor doğru mu?" sorusuna ise "Valiye gönderdikten sonra bir örneği talebi üzerine 3. Ordu'ya da internet üzerinden yine 2. Ordu'ya bağlı has birlik komutanlarıma da gönderdim." yanıtını verdi.

Adem Huduti, savcı İsmail Gökhan Orman'ın "(Sözde sıkıyönetim direktiflerinin yer aldığı mesajda) Göreve devam olmasını nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusunu, "Şahsıma bir cezalandırmadır, ödül değildir." şeklinde cevapladı.

7 Mart'tan bu yana 32 sanık savunma yaptı

Duruşmanın bugünkü oturumunun tamamlanmasının ardından jandarma eşliğinde araçlara bindirilen tutuklu sanıklar, cezaevine götürüldü.

Sanıkların yargılanmasına yarın devam edilecek.

Davanın görülmeye başlandığı 7 Mart'tan bu yana aralarında dönemin 2. Ordu Komutanı Adem Huduti ve 2. Ordu Kurmay Başkanı Tümgeneral Avni Angun'un da bulunduğu 32 sanık savunma yaptı.

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Malatya'daki Darbe Girişimi Davası - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement