Mali, Fransa'nın Uzun Süre Kalmasını İstemiyor - Son Dakika
Güncel

Mali, Fransa'nın Uzun Süre Kalmasını İstemiyor

Mali, Fransa\'nın Uzun Süre Kalmasını İstemiyor

Mali Dışişleri Bakanı Tieman Hubert Coulibaly: “Fransa, her geçen gün Mali’deki askeri varlığını azaltıyor ve şu anda 1000 kişilik bir askeri birlik kaldı. BM gücü de burada kalıcı olamaz ” “Türkiye, Afrika ve Mali konusunda cömertçe karşılanan faaliyetler gerçekleştiriyor. Ankara kıtada etkili ve takdir toplayan bir diplomasi yürütüyor” “Türkiye’nin Mali’de diyalog faaliyetlerinin sürdürülmesinde kolaylaştırıcı bir rol üstlenebileceğini düşünüyoruz"

22.06.2013 11:11

Mali Dışişleri Bakanı Tieman Hubert Coulibaly, Fransa'nın ülkedeki askeri varlığının artık arzu edilen bir durum olmadığını söyledi.

Temaslarda bulunmak üzere Ankara'ya gelen Mali Dışişleri Bakanı Coulibaly, AA muhabirinin sorularını yanıtladı.

Burkina Faso'da Mali'nin geleceği için varılan Ulusal Uzlaşma anlaşmasına değinen Coulibaly, derhal uygulamaya konulacak olan anlaşmanın Mali'nin kuzey bölgesinde barışın sağlanması için önemli bir adım teşkil edeceğini vurguladı. Coulibaly, anlaşmanın Mali hükümetinin Kuzey bölgesine idari ve askeri olarak geri dönüşüne imkan vermesi kadar, bölgede seçimlerin organizasyonunun çabuk bir şekilde yapılmasını da sağlayacağını belirtti.

Mali'de savaş durumunun artık söz konusu olmadığını kaydeden Coulibaly, ordu birlikleriyle silahlı grupların karşı karşıya gelmediğini ve Mali ordusunun halihazırda kuzeyde bulunan Kidal'e döndüğünü aktardı.

Burkina Faso'daki toplantılarda isyancı gruplarla anlaşmaya varılmasının artık zorunlu hale geldiği noktasında mutabakata vardıklarını anlatan Coulibaly, ülkedeki tüm kesimlerin şiddetin bir an önce durdurulması yönünde görüş birliği içerisinde olduklarını kaydetti. Coulibaly, "Farklı düşündüğümüz noktalar da oldu. Kuzey bölgesinde yaşanan olaylarla ilgili hukuki sürecin işletilmesi konusunda onlar gibi düşünmüyoruz. Arabulucular aracılığıyla bu konuyu uzun süre tartıştık" diye konuştu.

BM Barış Gücü'nden seçimlerin güvenli bir şekilde gerçekleşmesi için destek gördüklerini de hatırlatan Coulibaly, bunun yanında bölgede uluslararası gözlemcilerin de birtakım faaliyetler yürüttüğünü söyledi.  Coulibaly, " Avrupa Birliği, Afrika Birliği ve Uluslararası Af Örgütü de bölgede aktif olan örgütler arasında bulunuyor. Uluslararası kuruluşların da desteğiyle terörizmle ve marjinal gruplarla mücadele ediyoruz " dedi.

-"Fransa'nın askeri varlığı arzu edilir bir durum değil"-

Fransız askeri birliklerinin Mali'den çekilme sürecine de değinen Coulibaly,  "Fransa daha fazla burada kalamaz ve bu arzu edilen bir durum değil.  Her geçen gün Mali'deki askeri varlığını azaltıyor ve şu anda 1000 kişilik bir askeri birlik kaldı.  BM gücü de burada kalıcı olamaz" dedi.

Mali'nin kendi ordusunu yeniden düzenlemesi gerektiğini vurgulayan Coulibaly, Afrika ülkelerinin de hem kendi toprakları hem de Afrika kıtasının güvenliği için savunma konusunda harekete geçmesi gerektiğini savundu.

-"UNESCO'nun Timbuktu'da önemli projeleri var"-

Mali'de kaybolan kültürel mirasın önemine değinen Coulibaly,  yazma eserlerin El Kaide başta olmak üzere bazı terörist gruplar tarafından çalındığını ve suçluların bulunmasıyla ilgili hukuki mücadelenin devam ettiğini kaydetti. Yazma eserlerin yüzde 5'lik veya 10'luk kısmının kaybolduğunu kaydeden Coulibaly,  şunları söyledi:

"Kültürel mirasın büyük bir kısmını muhafaza edebildik. Terörist gruplar Timbuktu'nun önemli isimlerinin anıt mezarlarına da zarar verdi.  Ancak anıt mezarların tamiri ve yeniden inşası için çalışmalar yapılıyor. UNESCO, Timbuktu'da uzun vadeli çok önemli projeler yürütüyor."

- "Türkiye Mali'de kriz için kolaylaştırıcı rol üstlenebilir"-

İslam İşbirliği Teşkilatı (İİT) ile Mali'de krizin çözülmesi konusunda yoğun işbirliği yaptıklarını belirten Coulibaly, Cidde'de Mali Temas Grubu toplantısı gerçekleştirdiklerini, gelecek toplantının İstanbul'da yapılacağını ifade etti.

Türkiye'nin Mali'de diyalog faaliyetlerinin sürdürülmesinde kolaylaştırıcı bir rol üstlenebileceğini düşündüklerini ifade eden Coulibaly, şöyle konuştu:

"Türkiye, Afrika ve Mali konusunda cömertçe karşılanan faaliyetler gerçekleştiriyor. Ankara kıtada etkili ve takdir toplayan bir diplomasi yürütüyor. Mali olarak Türkiye'nin uzun yılardır sürdürdüğü Afrika politikasını çok olumlu buluyoruz."

-"Ankara'da Mali Büyükelçiliği yakında açılacak"-

Afrika'da Türkiye'nin temsilcilik sayısının son dönemde 4 katına çıktığını belirten Coulibaly, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Ekonomi, kültür ve eğitim alanlarında Türkiye'nin güçlü varlığını hissediyoruz. Türkiye ziyaretimizde özellikle ekonomi ve eğitim alanlarında görüşmeler gerçekleştirdik.  Mali'de terörizmin ana sebebi olan eğitimdeki eksiklikleri gidermemiz gerekiyor. Eğitim aynı zamanda ülkemizin daha da gelişerek zenginleşmesi için yatırım yapılması gereken alanlardan birisi. Türkiye'de Mali Büyükelçiliğinin açılması için çalışmalar yürütüyoruz. En kısa zamanda Ankara'da Mali Büyükelçiliği açılacaktır." - Ankara

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Mali, Fransa'nın Uzun Süre Kalmasını İstemiyor - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement