Soma maden faciası davasına devam
Taylan YILDIRIM/AKHİSAR (Manisa), (DHA) - MANİSA'nın Soma İlçesi'nde 301 madencinin yaşamını yitirdiği faciayla ilgili 8'i tutuklu 46 sanıklı davaya, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde, kaldığı yerden devam edildi. Duruşmada, şüpheli olarak soruşturmada ismi geçen sonrasında hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilen emniyet çavuşu Mehmet Basılkan dinlendi. Yoğun dumanla karşılaştıkları için şaşkına döndüklerini, bu sırada başka firmaya ait komşu maden ocağından gelen yöneticilerin kurtarma yöntemine karar verdiğini ve ocak içindeki temiz havanın yönünün o saatten sonra ters çevrildiğini anlattı.
Soma'da geçen yıl 13 Mayıs'ta meydana gelen faciada, 301 madencinin yaşamını yitirmesi ardından başlatılan adli soruşturmada, haklarında, 'Olası kastla öldürme', 'Bilinçli taksirle birden fazla kişinin ölümü ile birlikte birden fazla kişinin yaralanmasına neden olma', 'Neticesi sebebiyle ağırlaşmış yaralama' suçlarından 301 kez, 2 yıldan 25 yıla kadar hapis cezası istemiyle dava açılan toplam 46 sanığın yargılanmasına, Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi'nde devam edildi. Somalı iççilerin aileleri, polisin arama noktasından geçip duruşmayı izlemek üzere salona girdi.
KURTARMA EKİPLERİ, DUMANA GİRMEYE KORKMUŞ OLABİLİR
Soma Kömür İşletmeleri A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Can Gürkan, Genel Müdür Ramazan Doğru ile İşletme Müdürü Akın Çelik'in de aralarında bulunduğu tutuklu 8 kişi ile tutuksuz sanıklarının bir kısmının bulunduğu duruşmada, başlatılan adli soruşturmada, şüpheli olarak ismi geçen, ardından savcılıkça hakkında kovuşturmaya yer olmadığına karar verilen emniyet çavuşu Mehmet Basılkan dinlendi.
Yaklaşık 12 yıllık madenci olduğunu söyleyen Basılkan, saat 16.00-24.00 vardiyasında görev yaptığını saat 15.00'de de, ocakta hazır bulunduğunu anlattı. Görev almak için yanına gittiği halen tutuklu vardiya amiri Hilmi Kazık'ın kendisini 'ocakta duman var" diyerek madene yönlendirdiğini de aktaran Mehmet Basılkan, 'Ben dumanın olduğu son noktaya gittim. Burada başta İsmail Adalı olmak üzere amirlerimiz vardı. Daha önce öyle bir dumanla karşılaşmadığımız için şaşkındık. Telaştan ne yapacağımızı bilmiyorduk. Su tuttuk sadece. Su tutmaktan başka çaremiz de yoktu. Sonradan İmbat A.Ş.'nin müdürleri geldi. O zaman toplantıda, havanın yönünün ters çevrilmesine, ocağını boşaltılmasına karar verildi" dedi.
Mahkeme Başkanı Aytaç Ballı, 'Diğer madenler gelenler bu kararı almış. Demek ki başka çare varmış, aslında. Neden daha önce yapmadınız?" diye sordu. Basılkan, bu saptamaya sessiz kaldı.
Faciadan sonra yapılan kurtarma çalışmalarını anlatan Basılkan, bilirkişi heyetinin Temmuz ayında ikinci kez keşif için girdikleri ocakta, ulaşamadıklarını söyledikleri bölüme, bir hafta sonra gittiklerini de öne sürdü. Olayın yaşandığı bölümdeki, bant, elektrik kabloları ile tahkimatların yandığını gördüğünü de söyleyen Mehmet Basılkan, kurtarma çalışmaları esnasında tahlisiyecilerin ekipmanlarını takmadan ocağa girdiğini, diğer arkadaşlarının da korktukları için dumana girmemek adına ekipmanları kullanmamış olabileceklerini savundu. İfadenin tamamlanmasından sonra duruşmaya öğle arası verildi.
(Tür: Yurt)
Son Dakika › Güncel › Manisa - Soma Maden Faciası Davasına Devam - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?