Manisa-Tütün Üreticileri Dertli - Son Dakika
Güncel

Manisa-Tütün Üreticileri Dertli

Manisa'nın Saruhanlı ilçesindeki tütün üreticileri, naylon seralar altında tütün fidelerini yetiştirmeye başladı.

20.02.2018 10:32

Manisa'nın Saruhanlı ilçesindeki tütün üreticileri, naylon seralar altında tütün fidelerini yetiştirmeye başladı. Geçen yıl ürettikleri tütünleri henüz satamayıp, depolarında tutmak zorunda kalan üreticiler, para kazanamamaktan yakındı.

Türkiye'de 2000'li yılların başında uygulanmaya başlayan kota nedeniyle adeta bitme noktasına gelen tütün üretiminden vazgeçmeyen Manisalı çiftçi, ekmeye devam ediyor. Yılın 10 ayını tütün üretimine ayıran üreticiler, naylon seralar altında toprağa tohum atarak, fide yetiştirmeye başladı. Özellikle kadınların büyük emek harcadığı tütün üretiminde fideler, nisan-mayıs aylarında toprakla buluşacak.

2 BİN DEKARA KADAR DÜŞTÜ

Saruhanlı Ziraat Odası Başkanı Aydoğan Okur, ülkede en erken tütün fidanı ekiminin ve en erken hasadın Saruhanlı'da yapıldığını söyledi. Okur, Şubat ayının başından itibaren tütün fidanlarını ocaklara ekiyoruz. Çok çabuk şekilde büyütüyoruz. Nisan ayının ilk haftalarında da ekim başlar. Ne kadar erken ekilirse, hasat da o kadar erken oluyor. Tütün fiyatlarının geçen yıllara nazaran düşmesi, bu yıl ekim alanlarını daha da daralttı. 10 bin dekara yakın tütün ekim alanı vardı. Genç nesil de şehirlere göç etti. Artık bu işi sadece yaşlılar yapmaya başladı. İlçede ancak 2 bin dekara yakın tütün ekimi yapılıyor. Fiyatların gerilemesi, meşakkatli bir iş olması insanları zorluyor. İnsanlar gece yarısı tütün kırımı yapıyorlar. Çiftçi de yavaş yavaş bundan kaçıyor. Geçen yıl kilosuna 17 lira fiyat vermişlerdi, ancak 15 liraya düşürdüler dedi.

Üreticinini zarar görmemesi için tütünün taban fiyatının 20 TL'den az olmaması gerektiğini vurgulayan Oda Başkanı Okur, tüccarların devletin de desteğiyle depolarda kalan ürünleri satın almasını istedi.

TÜTÜNLER DEPODA BEKLİYOR

Saruhanlı'nın kırsal Tirkeş Mahallesi'nde tütün yetiştiriciliği yapan Ferhat Şengel, İlk önce toprak hazırlığı yapıyoruz. Ardından tohumu toprağa ekiyoruz. Nisan ayının ilk haftasında tarlaya ekime başlıyoruz. 1 ay da tarlada çapa yapılıyor. 50-60 gün, tütünleri kırıyoruz. Çok zahmetli bir iştir. Geçen yıl yaptığımız tütün, depolarımızda duruyor diye konuştu. Deposunda kalan tütünleri gösteren Şengel, Aslında çoktan satılması gerekiyordu. Firmalar alım yapmadı. Ucuz almayı düşünüyorlar. 3 bin 800 kilo tütün elimde kaldı. Sözleşmeyi 17 liradan yapmıştık ama 15 liradan satabildim. 3 yıldır aynı fiyata satıyoruz dedi.

KADINLAR BÜYÜK EMEK HARCIYOR

Tütün üretimini anlatan 65 yaşındaki Narin Şengel de, Üç ay naylon seralar altında tütün fidelerine bakıyoruz. Tek tek toplayıp toprağa ekiyoruz. Çok zor meslek, ama para etmiyor. Daha tütünler evde duruyor. Yaz kış bununla uğraşıyoruz. Naylon seranın altında suluyoruz. Ama çabamızın karşılığını alamıyoruz. Başka bir şey yapmaya kalksam yapamıyoruz. İş yok, mecbur yapıyoruz diye konuştu.

Manisa-Tütün Üreticileri Dertli
Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Manisa-Tütün Üreticileri Dertli - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?

    SonDakika.com'da yer alan yorumlar, kullanıcıların kişisel görüşlerini yansıtır ve sondakika.com'un editöryal politikası ile örtüşmeyebilir. Yorumların hukuki sorumluluğu tamamen yazarlarına aittir.

Advertisement