Medical Park Ordu Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr.dr. Yüksel Şahin Açıklaması - Son Dakika
Güncel

Medical Park Ordu Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr.dr. Yüksel Şahin Açıklaması

Medical Park Ordu Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr.dr. Yüksel Şahin Açıklaması

Medical Park Ordu Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr.Dr.Yüksel Şahin, "Sünnet cerrahi bir müdahaledir ve dolayısıyla cerrahi müdahale şartları oluşturularak yapılması gerekir."

29.05.2012 14:26

Medical Park Ordu Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr.Dr. Yüksel Şahin, "Sünnet cerrahi bir müdahaledir ve dolayısıyla cerrahi müdahale şartları oluşturularak yapılması gerekir. Toplu sünnetler yapılma yeri ve ortam açısından sağlıklı değildir" dedi.

Sünnetin ilk aylarında ya da altı yaşından sonra yapılması gerektiğini ifade eden Medical Park Ordu Hastanesi Üroloji Uzmanı Op.Dr. Yüksel Şahin, şöyle konuştu: "İki çeşit sünnet yapılıyor. Biri dini amaçlı diğeri tıbbi amaçlı sünnettir. Tıbbi amaçlı sünnet her yaşta medikal gereklilik nedeniyle yani çocuğun sağlığı açısından diğeri de tamamen dini gerektiren sünnetlerdir. Sünnetler her yaşta yapılan cerrahi müdahalelerdir. En ideali ilk aylarda yapılmasıdır. Dolayısıyla cerrahi müdahale şartları oluşturularak yapılması gerekir. Yani bir hastanede ameliyathane ya da ameliyatlara uygun bir şekilde

oluşturulmuş poliklinik ortamda yapılması gerekmektedir."

Toplu sünnetlerin yapılma yeri ve ortam açısından sağlıklı olmadığını belirten Şahin, şunları söyledi: "Biz hekimler olarak bunu önermiyoruz. Toplu sünnetler lokal anestezi ile yapılan yani çocuğu uyutmadan yapılan sünnetlerdir. Dolayısıyla bunun çocuğun psikolojik yapısında bazı değişiklikler yapma ihtimali var. İki ve dört yaş arasındaki çocukların bu ortamı yaşaması ve kaldırması doğru bir şey değildir. O yüzden en azından çocuk yapılan işlemi anlayabilecek durumda olması lazım. Bu nedenle toplu sünnetlerde en ideal yaş altı ve üzeridir. Onun haricinde 6 yaş altındaki çocukları toplu sünnetlerde lokal anestezi yerine çocuğu uyutarak yapılması daha sağlıklıdır."

Türkiye'de, doktorların yanında çalışan sağlık memurları ve hiç sağlık bilgisi olmayan insanların bile sünnet yaptığını anlatan Şahin, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu çocuk üzerinde ciddi cerrahi problemler oluşturmaktadır. Yara enfeksiyonları ve kanama problemleri gibi sorunlar ortaya çıkmaktadır. Bunlarda ileride çocuklara hem psikolojik hem de organik olarak cinsel sorun olarak yansımaktadır. Sünneti, üroloji uzmanı ve çocuk cerrahları yapmalıdır. Çünkü sünnet ile ilgili bilgileri bu branşlar almaktadır." - ORDU

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Medical Park Ordu Hastanesi Üroloji Uzmanı Opr.dr. Yüksel Şahin Açıklaması - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement