Taraf gazetesi'nin 28 Kasım 2013 tarihli sayısında "Gülen'i Bitirme Kararı 2004'te MGK'da Alındı" manşetine konu olan haberle ilgili olarak, haberi yazan gazeteci Mehmet Baransu ile gazetenin eski Sorumlu Yazıişleri Müdürü Murat Şevki Çoban hakkında açılan davanın görülmesine devam edildi.
EŞİ VE BABASI DA KATILDI
Kartal'daki Anadolu 10. Ağır Ceza Mahkemesi'nde görülen davanın 6. duruşmasında, başka suçtan tutuklu olan Mehmet Baransu ile avukatları hazır bulundu.
Milli İstihbarat Teşkilatı (MİT) ve Milli Güvenlik Kurulu (MGK) Genel Sekreterliği 1. Hukuk Müşavirliği avukatlarının da katıldığı duruşmayı Baransu'nun eşi Nesibe ve babası Bahattin Baransu da izledi.
Sesli ve görüntülü kayıt altına alınan duruşmada, iddianamenin okunmasının ardından savunmasını yapan Baransu, "Bugüne kadar herhalde yüzlerce kez yargılandım. Babam hiçbir duruşmama gelmedi ama bugün burada. Biz bu ülkede 77 tane şehit veren bir ailenin torunuyuz. Bu nedenle burada yargılanmaktan utanç duyuyorum. Böyle bir ailenin torunu olmaktan da gurur duyuyorum" dedi.
"HERKES YARGI ÖNÜNE ÇIKACAK"
Meslekte 21. yılına girdiğini söyleyen Baransu, "Benim bu ülkeyle ilgili bir meselem var. Bu ülkede hukuk kalmadı. Ben doğru haber yaptığım için bedel ödüyorum. Ben bu ülkede hiçkimsenin başını eğecek bir şey yapmadım. Türkiye'de gazetecilik yok maalesef. Mehmet Baransu denilince tek şey akla gelir, cesaret. Yazdığım her şey dava oldu. Cesaretimin bedeli bana ödettiriliyor maalesef. Ama ben bu bedeli ödemeyeceğim. Basın özgürlüğü için mücadele veriyorum. Bugünler geçecek, her şey ortaya çıkacak, herkes yargı önüne çıkacak" şeklinde konuştu.
"BU DAVANIN SAVCISI ARINÇ'TIR"
Yargılandığı davanın siyasi bir dava olduğunu ve MİT'in bir çok kişiyi fişlediğini öne süren Baransu, "Hangi kanuna göre fişlediniz? Türkiye son 10 yılda kaset çöplüğüne döndü. MİT gizli belgenin yayınlandığını söylüyor. Gizli falan değil o belge, üzerinde öyle bir ibare yok. Yaptıkları suç ve gazetecilik bunları ortaya çıkarmak için var. Hükümet yetkilileri de haberimi doğruladılar. Bu davanın savcısı, sayın savcımız değil, Bülent Arınç'tır. O yüzden bu davanın siyasi bir dava olduğunu düşünüyorum. Bu dava intikam davası, başka bir şey değil. MİT benden yaptığım haberlerin intikamını almaya çalışıyor. Haberimiz günceldi ve kamuoyunu ilgilendiriyordu. Toplumu bilgilendirme adına bu haberi yaptık" dedi.
SAVUNMASI 11 SAAT SÜRDÜ
Mehmet Baransu, 11 saat süren savunmasının ardından, suçlamaları kabul etmediğini, sadece mesleğini yaptığını ve suçsuz olduğunu ifade ederek, beraatini talep etti.
"MGK GAZETECİLERLE UĞRAŞMAZ"
MGK Genel Sekreterliği 1. Hukuk Müşavirliği Avukatı Emel Bulak ise davanın bir basın özgürlüğü meselesi değil, milli güvenlik meselesi olduğunu söyleyerek, "MGK Genel Sekreterliği Anayasal bir kurumdur. Milli Güvenlik Siyaseti ve politikasını oluşturmak görevindedir. Bireylerle, gazetecilerle, kişilerle uğraşmaz. Sanık konuşma ve davranışlarında pişmanlık göstermemiştir. Kurumları suçlamaya devam etmiştir" diye konuştu.
Mahkeme heyeti, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi için duruşmayı erteledi.
İDDİANAMEDEN...
Anadolu Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından geçen yıl hazırlanan ve Mehmet Baransu ile birlikte Taraf Gazetesi'nin eski Sorumlu Yazıişleri Müdürü Murat Şevki Çoban'ın da şüpheli olarak yer aldığı iddianamede, MİT 'ihbar eden' sıfatını taşıyor.
İddianamede, Mehmet Baransu'nun 28 Kasım 2013 tarihli Taraf Gazetesi'nde "Gülen'i Bitirme Kararı 2004'te MGK'da Alındı" başlıklı haberde, nitelik itibariyle gizli kalması gereken 25 Ağustos 2004 tarihli MGK toplantısı kararını manşetten yayınladığı ve bu yayınlarını ilerleyen günlerde de devam ettirdiği vurgulandı.
Murat Şevki Çoban'ın da, Sorumlu Yazıişleri Müdürü olmasından kaynaklı, Baransu ile birlikte devletin güvenliği veya iç-dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgilerini basın yayın yoluyla ifşa ettiği öne sürüldü.
52'ŞER YILA KADAR HAPİS CEZASI İSTEMİ
MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin belge ve bilgileri ifşa etmek suretiyle suç işledikleri kaydedilen sanıkların, "Devletin güvenliğine ilişkin belgeleri temin etme", "Devletin güvenliği veya iç veya dış siyasal yararları bakımından gizli kalması gereken bilgileri basın ve yayın yoluyla ifşa etme" ve "MİT'in görev ve faaliyetlerine ilişkin belge ve bilgiyi basın yoluyla ifşa etme" suçlarını işledikleri belirtildi. Mehmet Baransu ve Murat Şevki Çoban hakkında 26'şar yıldan 52'şer yıla kadar hapis cezası istemiyle Anadolu Ağır Ceza Mahkemesi'nde dava açıldı. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Mehmet Baransu: Herkes Yargı Önüne Çıkacak - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?