Uluslararası Af Örgütü, 2011'deki devrim sürecinde etkin rol oynayan 6 Nisan Hareketi'nin kurucularına verilen hapis cezasının Kahire Temyiz Mahkemesi tarafından onaylanmasını, "Mısırlı yetkililerin ifade ve toplanma özgürlüğünü daha da kısıtladığının bir işareti" olarak tanımladı.
Örgütün Ortadoğu ve Kuzey Afrika sorumlusu Hassiba Had Sahravi, "İfade ve toplanma özgürlüğünü daha da kısıtlayan Temyiz Mahkemesi'nin kararı, aynı zamanda Mısır'da yetkililere yönelik eleştirilere karşı giderek artan hoşgörüsüzlüğü de bir kez daha gözler önüne serdi" dedi.
Mısır'da baskı rejiminin hiçbir şekilde azalmadığına işaret eden Sahravi, "2011'de ön saflarda olanlar, şimdi çok daha barışçıl bir protesto gösterisi için hapse gönderiliyor. Bu üç kişi, asla mahkemeye çıkmaması gereken siyasi mahkumlar. Bu insanlar, derhal ve koşulsuz serbest bırakılmalı, haklarındaki mahkumiyet kararı da kaldırılmalı" ifadelerini kullandı.
Mahkeme, aralık ayında, 6 Nisan Hareketi'nin kurucuları Ahmed Mahir ve Muhammed Adil ile tanınmış blog yazarı Ahmed Duma'yı üç yıl hapis ve 7 bin dolar para cezasına çarptırmıştı. Karar, dün de Temyiz Mahkemesi tarafından onaylanmıştı.
Mahir, Adil ve Duma, kasım ayında kabul edilen yeni protesto yasasına karşı gelmekten hapse mahkum edilen ilk Mısırlılar oldu.
Uluslararası Af Örgütü, Mahir, Adil ve Duma'nın temyiz duruşması sırasında güvenlik güçleri tarafından dövülmesinden de büyük endişe duyduğunu belirtti. Adil ve Duma, elleri, bacakları ve karınlarındaki dövülme izlerini göstermişti. Adil, avukatlarına gözaltına alınmaları sırasında da dayak yediklerini kaydetmişti.
Savunma avukatları, Uluslararası Af Örgütü'ne, mahkeme kararını şimdi de Mısır'ın en yüksek mahkemesi olan Yargıtay'a taşımaya çalışacaklarını söyledi. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Mısır'da 'Devrimin Aktörlerinin' Yargılanması - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?