ZAFER AKPINAR - Yaklaşık 13 yıl özel bankalarda çalışan ve son yıllarında yöneticilik yapan 38 yaşındaki Özlem Eğdemir Mengüç, 2011'de istifa ettikten sonra Balıkesir'de eşiyle açtığı kamyonet bakım servisini işletiyor. Motor sesini banka yöneticiliğine tercih eden Mengüç, birçok şoförü şaşırtan motor bakım ve onarım işini severek yapıyor.
Anadolu Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi İşletme Bölümünden 1996 yılında mezun olan Özlem Eğdemir Mengüç, 2 yıl sonra memleketi Bursa'nın Karacabey ilçesinde bir banka şubesinde işe başladı.
2004 yılına kadar Karacabey'de bulunan Mengüç, İstanbul'da özel bir bankaya transfer oldu. Banka şubelerinde yöneticilik yapan Mengüç, 2011 yılının mart ayında hayatını, yaşam şartlarını değiştiren önemli bir karar alarak, istifa etti. Otomotiv sektöründe kendi işini yapmak için bankacılığı bırakan Mengüç, 3 yıl önce eşiyle Balıkesir'de açtığı kamyonet bakım servisini işletmeye başladı.
Mengüç, 13 yıl kesintisiz olarak severek çalıştığı bankacılıktan ayrılıp 3 yıl önce başladığı yeni mesleğini severek yaptığını söyledi. Bankacı olarak çalışırken 2006 yılında dünyaya gelen kızının büyüdüğünü fark edemediğini dile getiren Mengüç, "Herkesin bildiği gibi sabah 08.00 akşam 17.00 modeli bir bankacılık yok. Zaman geçtikçe sistem sizi hedef doğrultusunda çalışmalara yönlendiriyor. Daha fazla çalışmanız gerekiyor. En erken eve gidiş saatiniz 20.00 oluyor ve hafta sonu izinleriniz bile program yapmakla geçiyor. Bu yüzden hayatımda bir değişiklik yapmam gerekiyordu" dedi.
Lastik tamirci dükkanı açacaktı
2011'in mart ayında istifa ettikten hemen sonra KOSGEB'in girişimcilik kursuna katıldığını belirten Mengüç, "Hedefim lastik tamirci dükkanı açmaktı. Bunu kursa katılan kadınlar ve eğitmenimiz, garip karşılamıştı. Kazancı iyi olduğu için mi? Hayır, bundan keyif alacağım içindi. Çünkü eşim yıllardır bu sektörde yöneticilik yapıyordu. Kadın girişimci olmak sadece, yemek, çiçek veya örgü değildir. Mekanik benim hep ilgimi çekti, mutlu etti" diye konuştu.
Mengüç, aynı yıl eşiyle kamyonet ve kamyon bakım servisi açtıklarını anlatarak, şöyle devam etti:
"Servis açmadan önce de eşimin yanında araç mekaniğiyle yakından ilgilendim. Kendi yerimizi açtıktan sonra yapılan çalışmaları inceledim, parçaların resimlerini çekip, büyüterek yakından baktım. Sökülen parçayı en ince ayrıntısına kadar tanıdım. Motor çalışırken ve araç hareket halindeyken yürüyen aksamı dinlerim. Eşim Hakan'ın yaptıklarını inceleyerek, gözlemlerimle, duyduğum seslerle sorunları tespit edebilir noktaya geldim."
Eşinin çoğunlukla servis dışında olduğunu ve gelen müşteriyi genellikle kendisinin karşıladığını vurgulayan Mengüç, kamyonet ve düşük tonajlı kamyonlarda sorunları tespit edebildiğini, bakım ve onarımına yönelik çözüm ürettiğini, ihtiyaç halinde yedek parça temin yapabildiğini söyledi.
"Motorun sesi inanılmaz keyif veriyor"
Bütün bunları mekaniğe duyduğu ilgi nedeniyle severek yaptığını ifade eden Mengüç, şunları kaydetti:
"İlgi duymazsanız burada olmazsınız. Eşim ya da yanımızda çalışan usta, motoru indirip parçalara ayırırken hep yanlarındayım. Sonra onu topluyoruz. Sabaha karşı marşa bastığınızda motorun sesi size tüm yorgunluğunuzu unutturuyor. Bankada benim yorgunluğumu alan böyle bir şey yoktu, herşey rutindi. Bakımı yapılan bir motorun marşa basıldığı andaki sesi, bankada deste deste parayla uğraşmaktan çok daha keyifli. Motor sesi bana inanılmaz keyif veriyor. Evet, motor sesini banka yöneticiliğine tercih ettim ve çok çok mutluyum."
Mengüç, istifa ederken bankadan arkadaşlarının, "Özlem hanım delirdiniz mi? İyi maaş alıyorsunuz, mevki sahibisiniz ve güzel bir yaşamınız var. Neden lastik tamirciliği?" dediklerini ifade ederek, "Para kazanmak zorunda kalan birinin, aracı arızalandığında zamanla yarışması ve bu yarışa bizi de katması farklı bir duygu, tarif edemem. Bazen kamyoncular beni görünce şaşırıyor. Düşünün kamyon ya da kamyonet arızalanıyor, sorunu tespit etmeye çalışan bir kadın. Ama sorunu giderildikten sonra aracına binip giderken oluşan güveni tarif etmek de imkansız" diye konuştu.
"En iyi çırağım eşim"
Eşi Hakan Mengüç ise müşteri karşılama, arızayı sürücüden dinleme, sorunu bulma ve müdahale etmeyle yedek parça temininin bakım servislerinde büyük önem taşıdığını vurgulayarak, bütün bunları eşinin en iyi şekilde yaptığını söyledi.
Özlem'in tekerlekteki bilye sesini, şanzımandaki ya da başka bir bölümdeki sorunlu sesi, sıkıntıyı tespit edebildiğini belirten Hakan Mengüç, "Eşim ve bir ustamızla sorunu ortak belirleyip, neler yapılabilir kararlaştırıyoruz. Söküyoruz, sesi buluyoruz sonra onarıyoruz. Bunu yapa yapa insan alışıyor. Çünkü araçlardaki sorunlar genellikle birbirine benzer. Saat 20.00'den sonra serviste kimse yok. Telefonla bizi arayan sürücünün aracı için servisi açıyoruz. O andan itibaren benim çırağım Özlem oluyor. En iyi çırağım eşim. Sabaha kadar aracı en iyi şekilde çalışır hale getiriyoruz" ifadesini kullandı. - Balıkesir
Son Dakika › Güncel › Motor Sesini Banka Yöneticiliğine Tercih Etti - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?