Muğla'nın Milas İlçesi'ndeki Yeniköy ve Kemerköy ile Yatağan Termik Santrali'yle her iki ilçedeki kömür işletmeleri enerji ve maden işçileri tarafından işgal edildi. Buraların özelleştirilmesine karşı çıkan işçiler, işyerlerinin girişinde iş makineleriyle barikat kurup, yöneticiler dahil hiç kimsenin girişine izin vermezken, olayların daha fazla büyümesi ihtimali üzerine bölgede jandarma ekipleri hazır bekletiliyor.
Muğla'daki termik santrallerin özelleştirme İdaresi Başkanlığı'na bağlanmasının ardından enerji ve maden işçileri, yaklaşık 8 aydan bu yana protestolarını sürdürürken, 10 Nisan'da Yeniköy Termik Santrali için son teklif verme süresi doldu. 6 firma teklif verdi. Teklifleri değerlendiren Özeleştirme İdaresi'nin, bugün saat 15.00'teki ihalesi öncesinde, Tes-İş ve Maden-İş sendikalarına üye bir grup enerji ve maden işçisi Ankara'da eylem yaptı. İşçilerin Ankara'daki eylemine özelleştirilmeleri gündemde olan üç santral ve kömür ocaklarının bulunduğu Yatağan ve Milas ilçelerinden de destek geldi. Yeniköy ve Kemerköy Termik Santralleri ile Yatağan Termik Santrali ve her iki ilçedeki kömür işletmeleri işçiler tarafından bugün saat 10.00'dan itibaren eş zamanlı olarak işgal edildi. İşçilere aileleri de destek verdi. Oturma eylemi yapan işçiler tesislere girişi dozer ve kamyonlarla barikat kurup, engelledi. Yöneticiler dahil hiç kimse tesislere sokulmazken, Yatağan Belediyesi hoparlörlerinden, "Tüm Yatağan halkını, termik santral önündeki eyleme çağırıyoruz" anonsu duyuldu.
SANTRALLERDE ÜRETİM DURDU
Yatağan Maden-İş Sendikası İşyeri Baştemsilcisi Cihan Orhan, özelleştirmeye karşı başlattıkları eylemlerini sürdürdüklerini söyledi. Ankara'daki eylemlerinin devam ettiğini, bugün ise işyerlerinde eylem başlattıklarını belirtti. Orhan, direnişlerini sonuna kadar devam edeceğini belirterek, "Şu an iş bırakma eylemini gerçekleştiriyoruz. İçeriye giriş çıkışları engelledik. Ocaklarda da çalışmıyoruz. Yatağan ve Yeniköy Termik Santralleri'nde bugün hiç üretim yapılmadı" dedi.
"VERDİĞİM OYLAR HARAM OLSUN"
Yeniköy Termik Santrali'nde çalışan oğluna destek için Nevşehir'den gelen 60 yaşındaki Nazande Şahinoğlu, "Çocuğumu çok zor şartlarda, yetim büyüttüm. Çektiklerimi Allah'tan başka hiç kimse bilmez. Başbakanımız bu işçilerin ve ailelerinin sesini duysun. Şimdiye kadar kendilerine attığım oylar haram olsun. İki yetimimi, devletten bir kuruş para almadan, çocuk bakarak, yaşlı, hasta bakarak büyüttüm. Kızım, üniversiteyi bitirdi öğretmen oldu, 10 yıldır atanamıyor. Halen daha evde ders çalışıyor. Oğlum zar zor burada iş buldu. Çok şükür, dedik. Şimdi ise elinden ekmeğini alıyorlar" diye konuştu. - Çayırlı
Son Dakika › Güncel › Muğla'da Santrallere Özelleştirme İşgali - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?