Myanmar'da, insan hakları örgütlerinin etnik gerilimi ve şiddeti körükleyeceği endişesiyle ertelenmesi çağrısında bulunduğu nüfus sayımı başladı.
Ülkede 1983 yılından sonra yapılan ilk nüfus sayımında çoğu ilkokul öğretmeni 150 bin sayım görevlisi çalışacak. Kapı kapı dolaşan sayım görevlileri, 41'den fazla sorudan oluşan anketi doldurtacak. Sayım, 10 Nisan'da sona erecek.
Nüfus sayımı için hazırlanan anketlerin, özellikle Arakan eyaletinde Budistlerle Müslümanlar arasındaki gerilimi körükleyeceğinden endişe edilirken, Budist çetelerin bu hafta Arakan'da yardım çalışanlarının evlerine ve bürolarına saldırması bunun işareti olarak görülüyor.
Myanmar Devlet Başkanlığı sözcüsü Ye Htut dün, Rohingya Müslümanlarının kendilerini sınıflandırmalarına izin verilmeyeceğini belirterek, "Bengali yazarlarsa kabul edilebilir. Rohingya'yı kabul etmeyeceğiz" dedi.
Etnik gruplar da, sayım görevlilerinin bölgelerine girmelerine izin vermeyeceklerini söylerken, sayımın, bu grupların yaşadığı bölgelerde yaratacağı etkiden de endişe ediliyor. Azınlıkların büyük bölümü, sayılarının az çıkması halinde sayımın, siyasi temsil ve etnisite savlarını zayıflatacağı görüşünde.
İnsan Hakları İzleme Örgütü'nün Asya yöneticisi Brad Adams, "Arakan eyaletinde çete saldırıları, bu hassas ortamda sayım yapmanın risklerini ortaya koyuyor. Hükümet, yeterli güvenliği sağlayana ve herkesin katılımıyla adil bir süreci temin edene kadar sayımı askıya almalı" diye konuştu.
Myanmar'da 1983 yılında yapılan son nüfus sayımı, Müslümanların nüfusun yüzde 4'ünü oluşturduğu göstermişti. Ancak bu oranın, yaygın biçimde o dönemde askeri yöneticiler tarafından siyasi bir karışıklığı önlemek için çarpıtıldığına inanılıyor.
Ülkede 60 milyon kişinin yaşadığı sanılırken, 1,3 milyon civarında olduğu hesaplanan Rohingya Müslümanlarının, hükümet tarafından Bangladeşli göçmenler olarak kabul edildiği ve çoğuna ulusal yasa çerçevesinde vatandaşlık verilmediği biliniyor. - Ankara
Son Dakika › Güncel › Myanmar'da Nüfus Sayımı Başladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?