NATO Savunma Bakanları Toplantısı - Son Dakika
Güncel

NATO Savunma Bakanları Toplantısı

NATO Savunma Bakanları Toplantısı

ABD Savunma Bakanı Hagel, Avrupalı müttefiklerden savunmaya daha fazla kaynak ayırmalarını istedi.

04.06.2014 19:09

ABD Savunma Bakanı Chuck Hagel, Rusya'nın Ukrayna krizi bağlamındaki eylemlerinin Soğuk Savaş'ın sonundan bu yana Avrupa güvenliğine yönelik en kayda değer ve doğrudan meydan okumayı oluşturduğunu belirterek İttifak'ın Avrupalı üyelerinden savunmaya daha fazla kaynak ayırmalarını istedi.

NATO Savunma Bakanları Toplantısı sonrasında düzenlenen basın toplantısında konuşan Hagel, "paranın problem olmayı sürdürdüğünü" belirterek, "Uzun vadede mevcut harcama eğilimleri NATO'nun bütünlüğünü ve yeteneklerini tehdit ediyor" dedi.

NATO'nun Avrupa'daki üyelerinin savunma bütçelerinde sürekli kesintiye gitmeleri, ABD'nin mali açıdan daha fazla devreye girmesi sonucunu doğuruyor.

ABD Başkanı Barack Obama tarafından açıklanan Avrupa'ya yönelik 1 milyar dolar tutarındaki desteğe atıf yapan Hagel, mevcut savunma harcaması eğiliminin tersine çevrilmesi ve bu konuda bir bildiri yayımlanması çağrısı yaptı.

NATO'nun savunma harcamaları için koyduğu hedef ülkelerin gayrisafi yurt içi hasılalarının yüzde 2'si olsa da 28 üye ülke içinde bu düzeyi yakalayanların sayısı 4.

Letonya, Litvanya ve Romanya savunma bütçelerini bu hedefi tutturma doğrultusunda iyileştirme taahhüdünde bulunmuştu. Son olarak benzer nitelikli açıklamalar Polonya ve Çek Cumhuriyeti'nden de geldi. - Brüksel

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel NATO Savunma Bakanları Toplantısı - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement