KAYS EBU SEMRA - Nekbe'nin (Büyük felaket) yaşandığı 1948 yılında kurulan Birleşmiş Milletler Filistinli Mültecilere Yardım Ajansı (UNRWA) o günden bu yana mültecilere yardımlarını sürdürürken, Filistinliler son yıllarda bu yardımların azaldığını ifade ediyor.
İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve halkı zorunlu göçe tabi tutulmaları neticesinde milyonlarca kişinin mülteci durumuna düşmesinin ardından kurulan UNRWA, o tarihten bu güne Filistinli mültecilere yardım etmeye devam ediyor.
Uzun yıllardır milyonlarca kişiye, eğitim, gıda ve sağlık hizmeti sunan UNRWA'nın, son yıllarda yardımlarını ciddi oranda azalttığını belirten Filistinliler, mültecilere yardım için kurulan kuruluşun artık ihtiyaçları karşılamadığını ifade ediyor.
Filistinliler, BM finansıyla yapılan yardımların azaltılmasına tepki göstererek bunların "planlı izlenen bir siyaset" olduğunu savunurken, UNRWA yetkilileri, bu durumun doğru olmadığını sadece içinde bulunulan mali kriz nedeniyle ihtiyaçların eskisi kadar rahat giderilemediğini kaydediyor.
Batı Şeria'daki El-Emari mülteci kampında yaşayan Filistinli Şahir Harun, AA muhabirine yaptığı açıklamada, UNRWA'nın son yıllarda yardımlarının giderek azalttığını belirterek, "Artık yardımların tamamen durmasından endişe ediyoruz. Mültecilere yardım için kurulan ajansın, topraklarımıza dönene kadar ya da bizim içinde bulunduğumuz bu durum ortadan kalkana kadar desteğinin devam etmesi konusunda ısrarcıyız." dedi.
Harun, "UNRWA'ya bağlı okullarda öğretmen eksiği var. Sağlık hizmetlerinde ilaç eksiği var. Filistinli mültecilerin davasına karşı komplo düzenlenmeye çalıştığını hissediyoruz. Yalnızca hayatta kalmak ya da sürgünde yaşamak arasında tercih yapmak zorunda bırakılmaya çalışılıyoruz." diye konuştu.
"Ajansın görevi ihtiyaçları karşılayacak finansı bulmak"
Filistinlilerin UNRWA'nın yardımları kısmasına karşı olduğunu belirten Harun, ajansın görevinin ihtiyaçları karşılayacak finansı bulmak olduğu, bunun için kurulduğunu ifade etti.
Harun, "Bizim Nekbe'mizden tüm dünya sorumlu ve üzerine düşen sorumluluğunu üstlenmeli. Topraklarımızdan bir kere çıktık bir daha aynı şeyleri yaşamayacağız. Eğer bizden vazgeçmek istiyorlarsa, bizi evlerimize döndürsünler o zaman kimseye ihtiyacımız kalmaz." ifadelerini kullandı.
UNRWA'nın, hizmetlerini azaltmaya devam etmesinin protestoların artması anlamına geldiğini belirten Harun, "UNRWA, sürgün ve Nekbe'ye maruz kalan Filistin halkının sahip olduğu belgelerden biridir, bu konuda tazminat kabul etmeyeceğiz." şeklinde konuştu.
El-Emari kampında yaşayan Filistinli Velid Hammad (49), UNRWA'nın yardımlarını azaltmasının her geçen gün hayatlarını daha fazla etkilediğini vurgulayarak, "Bu durum her yerde hissediliyor. UNRWA'nın kliniğine gidiyoruz ilaç bulamıyoruz, dışından satın alıyoruz, tek bir doktorun olduğu kliniklerde hastalardan oluşan uzun kuyruklarla karşılaşıyoruz. Hayat bize dar, yoğun nüfusun yaşadığı kamplarda yaşıyoruz, kamplarda için yer yok." ifadelerini kullandı.
"Çocuklarımızın geleceği yok"
Hammad, "Çocuklarımızın geleceği yok, kendileri için eğitim ve sağlık gibi zaruri ihtiyaçlar bulunmuyor, kronik hastalıklar var, eskiden gıda yardımı ve iş teklifleri alırdık, bugün neredeyse yok." ifadelerine yer verdi.
El-Celzun kampında oturan Mutaz Naci (23), UNRWA'nın görevleri arasında mülteci Filistinlilere yardım etmek ve iş sağlamak olduğunu hatırlatarak, kamplardaki işsizlik oranının yüksek olduğunu ve iş fırsatların bulunmadığını belirtti.
Öte yandan, UNRWA'nın Batı Şeria'daki Sözcüsü Salim Kazım, ajansın çalışmalarında kısıtlamaların bulunduğu iddialarını yalanlayarak, UNRWA'nın, yalnızca eskisi gibi mültecilerin ihtiyaçlarını karşılamasına engel olan mali krizle karşı karşıya olduğunu ifade etti.
"Kaygı ve şüpheleri anlayışla karşılıyoruz"
UNRWA'nın BM kararıyla kurulduğunu ve ancak BM kararıyla kapatılacağına işaret eden Kazım, "Filistinli mültecilere yönelik sorumluluklarımızdan kaçmayacağız, bu konudaki kaygı ve şüpheleri anlayışla karşılıyoruz." sözlerine ekledi.
UNRWA'nın 2016 bütçe açığının 81 milyon dolara ulaştığına dikkati çeken Kazım, bunun yeni ortak ve uluslararası finansör aramadıkları veya kamplarda yaşayan Filistinli mültecilere karşı sorumluluklarından vazgeçecekleri anlamına gelmediğini vurguladı.
Bazı ilaçların sürekli bulunmadığı yönünde şikayetler yapıldığını belirten Kazım, Dünya Sağlık Örgütü (WHO) standartlarına göre zaruri ilaçları temin eden ve mültecilerin ekonomik durumlarını dikkate alan bir örgüt olduklarını ancak mülteci sayısındaki artış nedeniyle, her mültecinin isteğini karşılayamadıklarını aktardı.
UNRWA, geçen yılın ortasında yeterli finansman sağlayamadığı için sağlık, eğitim ve insani yardımlarda kısıtlamaya gideceğini duyurmuş, buna karşın Filistinliler ajansın aldığı karara karşı protesto eylemleri yapmıştı.
Filistinliler, 14 Mayıs 1948'de İsrail'in işgal ettiği Filistin topraklarında bağımsızlığını ilan etmesi ve zorunlu göçe tabi tutulmaları nedeniyle her yıl 15 Mayıs'ı Nekbe (Büyük felaket) olarak anıyor.
BM'nin 1950'de yayımladığı rapora göre, dönemin Filistin nüfusunun yarıdan fazlası, vatanını terk etmek zorunda kaldı. Şu anda 5 milyondan fazla Filistinli, mülteci konumunda bulunuyor.
Son Dakika › Güncel › Nekbe'nin 68'inci Yıl Dönümü - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?