Disk-ar, Aralık-Ocak-Şubat aylarını kapsayan Ocak dönemi işsizlik verileri değerlendirmesine göre geçici bir işte çalışıp, iş bittiği için 580 bin kişi işsiz kaldı.
Türkiye Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu Araştırma Enstitüsü (DİSK-AR),
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan Ocak dönemi İşgücü verilerini değerlendirdi.
Yapılan değerlendirmede, Türkiye ekonomisi büyüme oranlarında yaşanan düşüşlerin işsizlik oranlarını kriz döneminin de üzerinde tutmaya devam ettiği vurgulandı.
Değerlendirmede, Ocak 2015 döneminde resmi işsizlere, umudu olmadığı için ya da diğer nedenlerle son 4 haftadır iş arama kanallarını kullanmayan ve işe başlamaya hazır olduğu halde bu nedenle işsiz sayılmayanlar da dahil edildiğinde işsizlik oranının yüzde 18.5, işsiz sayısının da 5 milyon 794 bin kişi olarak gerçekleştiğine dikkat çekildi.
DİSK-AR değerlendirmesine göre, işinden memnun olmayan ya da daha fazla çalışmak istediği halde düzgün işler bulamadığı için çaresiz kısa süreli işler yapanlar eklendiğinde işsizler, gizli işsizler ve çaresizlerin toplam sayısı 6 milyon 885 bin kişiye ulaştı. Bunların geniş işgücü içindeki payı ise yüzde 22.02 oldu.
İşsizler arasında en ağırlıklı kesim geçici işçiler
Resmi işsizlik oranı yüzde 11.3 ile geçtiğimiz yıla göre 1 puan artış kaydettiği belirtilen değerlendirmede, geçici işte çalışanalara dikkat çekilerek, "Geçici bir işte çalışıp iş bittiği için işsiz kalanlar toplam işsizler arasında en ağırlıklı kesimi oluşturdu. Toplam işsizlerin yüzde 38'i yani 1 milyon 224 bini geçici işlerde çalışanlar. Yeni işsizlerde ise geçici bir işte çalışıp, iş bittiği için işsiz kalanların oranı yüzde 44'e, sayısı 580 bine ulaştı" denildi.
Geçici çalışmanın meyvesini bu dönemde de işsizlik olarak verdiğine dikkat çekilerek, "Ocak döneminde 381 bin kişi ise işten çıkartıldığı için işsiz kalanlar kategorisinde yer aldı. Bunların 179 bini yeni işsizler arasında. İşten kendi isteği ile ayrılmak durumunda kalan yeni işsiz sayısı ise 241 bin" ifadelerine yer verildi.
İşsizlikle mücadele için
DİSK-AR tarafından yapılan değerlendirmede işsizlikle gerçek mücadele için yapılması gerekenler şöyle sıralandı:
-Haftalık çalışma süresi gelir kaybı yaşanmaksızın 37,5 saate, fazla mesailer için uygulanan yıllık 270 saat sınırı, 90 saate düşürülmelidir.
Herkese en az 1 ay ücretli izin hakkı tanınmalıdır.
Herkes için iş güvencesi ayrımsız bir biçimde uygulanmalıdır.
Sendikal hak ve özgürlükler güvence altına alınmalı, sendikal barajlar kaldırılmalı, herkesin sendika hakkını özgürce kullanabilmesi için gerekli yasal düzenlemeler yapılmalıdır.
Taşeronlaşma ve kayıt dışı istihdam engellenmelidir.
Kamu girişimciliği ve hizmetleri istihdam yaratacak şekilde yeniden ele alınmalıdır.
Kamuda personel açığı derhal kapatılmalıdır.
Kadın istihdamının artırılması ve işsizliğinin azaltılması için işgücü piyasalarındaki cinsiyetçi uygulamalara son verilmeli, ev içi bakım hizmetleri devletin gereken nitelikli, yaygın ve ücretsiz bakım hizmetlerini sağlaması ile kadının üzerinden alınmalıdır. - İstanbul
Son Dakika › Güncel › Ocak Döneminde 580 Bin Geçici İşçi İşsiz Kaldı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?