"Oğlum Dağlarla Evliydi" - Son Dakika
Güncel

"Oğlum Dağlarla Evliydi"

"Oğlum Dağlarla Evliydi"

Bozdağ'da çığ altında kalan Ege Üniversitesi Dağcılık Kulübü üyesi 35 yaşındaki Erdem Tapul'u arama çalışmalarından henüz sonuç alınamadı.

14.02.2013 16:18  Güncelleme: 16:17

İzmir'in Ödemiş İlçesi sınırlarında kalan Bozdağ'da dün çığ altında kalan Ege Üniversitesi Dağcılık Kulübü üyesi 35 yaşındaki Erdem Tapul'u arama çalışmalarından henüz sonuç alınamadı. Sabah çığ düşen alana çıkan arama- kurtarma ekipleri, çığ tehlikesinin sürmesi nedeniyle çalışmalarını yarıda bırakmak zorunda kaldı.

Gelecek hafta düzenlenecek şenlikler için güzergah çizmek amacıyla tırmanış yapan 4 dağcının zirveye 50 metre kala çığ tehlikesi üzerine geri döndüğü, en önde bulunan Tapul'un ilk adımını atmasıyla da kar kütlesinin koparak çığa neden olduğu öğrenildi. Arama çalışmalarını gözyaşlarıyla izleyen baba Erkoçak Tapul ise "14 yaşından beri dağcılık yapıyor. Oğlum dağlarla evliydi" dedi.

Dün saat 14.45 sıralarında, kayak tesislerinin de bulunduğu Bozdağ'ın batı yakasında bulunan Mermeroluk Diktepe mevkiindeki üç vadinin en dik ve tehlikeli olan Bolkar bölgesinde Ege Üniversitesi Dağcılık Kulübü üyesi Erdem Tapul, Tekin Ozan Kumru, Gökçehan Aslan ve Ayhan Yelgün, önümüzdeki hafta yapılacak şenlik öncesi, güzergah belirlemek için keşif tırmanışı yaptı. Bölgenin zirvesine 50 metre kala çığ tehlikesi nedeniyle 6 saat sürmesi planlanan tırmanışı yarıda kesen 4 dağcı, dönüş kararı aldı. Dağcılar geri döndükleri anda, en önde bulunan Erdem Tapul'un altındaki kar kütlesi koptu.

ARKADAŞLARI 8 METRE İLE KURTULDU

Tapul, büyük bir gürültüyle kopan karların neden olduğu çığla vadiden aşağıya doğru kaydı. Erdem Tapul, yaklaşık 1 kilometrelik alanda etkili olan çığın altında kalarak kaybolurken onun yaklaşık 8 metre arkasında bulunan dağcı arkadaşları ise şans eseri çığın altında kalmaktan kurtuldu.

Diğer dağcıların ihbarı üzerine bölgeye İl Afet Acil Durum Müdürlüğü ve Sivil Savunma'ya bağlı çok sayıda ekip ile dağcılık kulübü üyeleri, Erdem Tapul'u arama çalışması başlattı. İlk gün yapılan aramalar, havanın karması üzerine durduruldu bırakıldı.

Bugün sabah erken saatlerde de AKUT, Sivil Savunma ve dağcılık kulüplerine bağlı ekipler, bölgeye tekrar tırmanarak arama çalışmalarına devam etti. Bu çalışmalara dün çığdan kurtulan dağcılardan, olayda kendi çabalarıyla kurtulan Gökçehan Aslan ile Ayhan Yelgün de katıldı, bölge hakkında bilgi verdi.

'OĞLUM DAĞLARLA EVLİYDİ'

Bu arada, Erdem Tapul'un çığ altında kaldığı haberini Erzincan'da evinde alan babası Erkoçak Tapul ile İzmir'de bulunan dağcı amcası Selahattin Tapul da Bozdağ Beldesi'ne geldi. Oğlunun kurtarılma çalışmalarını endişeyle izleyen ve gözünü dağdan biran olsun ayırmayan Erkoçak Tapul, işleri için Erzincan'a gittikten sonra oraya yerleştiğini ancak oğlunun hep İzmir'de kaldığını söyledi. Erkoçak Tapul, "Oğlum çocukluğundan beri dağcılığa meraklıydı. Küçükken dondurma almaz, kendisine dağcı malzemeleri satın alırdı. 14 yaşından beri dağcılık yapıyor. Olaydan bir gün önce benimle ve annesiyle telefondan görüştü, iyi olduğunu söyledi. Ama kesinlikle tırmanmaya gideceğini söylemedi. Oğlum dağlarla evliydi. Tek beklentim onun sağ salim kurtulması" dedi.

Kendisi de dağcı olan amca Selahattin Tapul ise yeğeninin çok iyi bir dağcı olduğunu, bölgede de sayısız tırmanış gerçekleştirdiğini dile getirdi.

Bekar olan Erdem Tapul'un, Açık Öğretim Fakültesi'ni yarıda bıraktığı, İzmir İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'ne bağlı Döner Sermaye İşletmesi Merkez Müdürlüğü (DÖSİMM) mağazasında işçi olarak çalıştığı bildirildi.

ÇIĞ RİSKİ ARAMAYI AKSATIYOR

Bu arada AKUT, Sivil Savunma ve dağcılık kulüplerine bağlı ekiplerin sürdürdükleri arama çalışmaları da bölgedeki hava şartlarının bozulması, çığ riskinin yeniden baş göstermesi üzerine yarım bırakıldı.

Güvenli bölgede bekleyen ekiplerin hava şartlarının düzelmesiyle birlikte tekrar arama çalışmalarına başlayacakları belirtildi.

BOZDAĞ, ÇIĞ RİSKİNE KARŞILIK KAPATILMIŞTI

Bu arada dün meydana gelen olay öncesinde, her gün çığ test ekibinin saat 07.00 sıralarında yaptığı araştırmalarda Bozdağ kayak pisti ile diğer bölgelerinde çığ riski bulunduğu gerekçesiyle kapatma kararı aldığı öğrenildi. Kayak pistinde girilmesine izin verilmezken, dün 4 dağcının da olası çığ ya da kaza risklerine karşı jandarmaya ya da bölgede her zaman bulundurulan Sivil Savunma ekiplerine haber vermeden tırmanış yaptıkları ortaya çıktı.

Dağcıların da haber vermesi durumunda çığ riskinin bulunduğuna yönelik olarak uyarılacakları hatta geçen hafta da bir başka dağcılık kulübünün aynı bölgedeki etkinliğinin de yine, çığ riskinden dolayı engellendiği bildirildi. - İzmir/ Ödemis

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel 'Oğlum Dağlarla Evliydi' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement