Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) Başkanı Orhan Sabuncu, Türk otomotiv sektörünün 2023 yılında 4 milyon adet üretim, 3 milyon adet ihracat ve 75 milyar dolar ihracat geliri hedefinin bulunduğunu söyledi. Önceliklerinin, katma değeri yüksek araç üretimi olması gerektiğini söyleyen Sabuncu, sektör temsilcilerini teknolojideki yenilikleri kaçırmamaları için uyardı. Önümüzdeki dönemde yenilenebilir enerji ile çalışan araçlar konusunda dönüşümün daha da hızlanmasının beklenebileceğini açıklayan Sabuncu, bu dönüşüme ayak uydurulmasının şart olduğunu, aksi halde sektörün büyük zarar göreceğini ifade etti.
OİB Yönetim Kurulu Başkanı Orhan Sabuncu, otomotiv sektörünün geleceği ve hedefleri ile ilgili değerlendirmelerde bulundu. Türkiye'de motorlu taşıtlar pazarının 2011 yılında 910 bin 867 adet ile tarihindeki en yüksek seviyeye ulaştığını hatırlatan Sabuncu, 2012 yılında ise yüzde 10'luk daralma ile bu oranın 817 bin 620 adede gerilediğini kaydetti. Türkiye'de her bin kişiye düşen binek otomobil sayısının hala düşük seviyelerde olduğuna işaret eden Sabuncu, "Otomotiv endüstrisinde pek çok gelişmiş ve gelişmekte olan ülkenin aksine ülkemizde doygunluğa ulaşmamış, büyüme potansiyeli yüksek bir pazar bulunmakta. Ancak binek otomobiller üzerindeki ağır vergi yükü pazarın gerçek potansiyeline ulaşmasını engellemekte, ülkemize yapılacak olası yabancı yatırımların önünde engel oluşturmaktadır. Örnek olarak, Avrupa'daki en önemli rakip ülkelerimiz olan Çek Cumhuriyeti, Slovakya ve Macaristan gerek düşük maliyet yapıları ve gerekse verdikleri teşviklerle bizimle rekabet halindeler. Bu ülkelere karşı en büyük avantajımız, rekabetçi maliyet yapımız, ürün kalitemiz ve iç pazar potansiyelimiz" diye konuştu.
VERGİLER KADEMELİ DÜŞÜRÜLMELİ
Türkiye'nini yeni yatırımları çekilebilmesi için özellikle binek otomobiller üzerindeki ağır vergi yükünün hafifletilmesi gerektiğini vurgulayan Sabuncu, "İç pazarı canlandıracak önlemler alınmalı. Bu, yabancı yatırımcıların ülkemize ilgisini, hem de otomotiv endüstrimizin krizlere karşı dayanıklılığını artıracaktır. Motorlu araçlar üzerindeki yüksek vergiler, kademeli bir şekilde, süratle düşürülmelidir" dedi.
"İÇ PAZARIN BÜYÜTÜLMESİ 2023 HEDEFLERİMİZİN OLMAZSA OLMAZI"
Türkiye'nin 2023 yılında otomotiv sektöründeki hedefleri ile ilgili değerlendirmede de bulunan Sabuncu, "İç pazarın büyütülmesinin 2023 hedeflerimiz için de olmazsa olmazlardan olduğu çok açıktır. 2023 yılında 4 milyon adet üretim, 3 milyon adet ihracat ve 75 milyar dolar ihracat gelirine ulaşabilmek için en az 4 - 5 büyük ana sanayi yatırımının ülkemize gelmesi gerekmektedir. Bu da ancak cazip bir iç pazar ile mümkün olacaktır" diye konuştu.
"ELEKTRİKLİ ARAÇLAR, 2025 YILINDA YÜZDE 5'E ULAŞACAK"
Otomotiv sektöründe gelişmeler yaşandığını da belirten Sabuncu, yapılan araştırmalarda 2020'li yıllara gelindiğinde özellikle Batı Avrupa ve Kuzey Amerika pazarlarında yenilenebilir enerji ile çalışan araçların payının artacağının tahmin edildiğini açıkladı. Ana ve yan sanayi firmalarının da bu doğrultuda adımlar atacağı, özellikle batarya teknolojisi konusunda önemli gelişmelerin yaşanacağını ifade eden Sabuncu, "Morgan Stanley şirketinin tahminlerine göre elektrikli araçların global satışlar içerisindeki payının 2025 yılında yüzde 5'e yaklaşması beklenmekte. Hibrid araçlar da dahil edildiğinde 2025 yılına gelindiğinde yenilenebilir enerji ile çalışan araçların global satışlardaki payının daha da yüksek olacağını tahmin etmek güç değil" diye konuştu.
"BU ALANA YATIRIM YAPMAK ÇOK ÖNEMLİ"
Önümüzdeki dönemde yenilenebilir enerji ile çalışan araçlar konusunda dönüşümün daha da hızlanmasının beklenebileceğine işaret eden Sabuncu şöyle devam etti:
"Bu konuda başlıca pazarımız konumunda bulunan AB ülkelerindeki gelişmeleri dikkate aldığımızda, ana ve yan sanayi firmalarımızın bu dönüşüme ayak uyduramamaları otomotiv endüstrimiz açısından olumsuz sonuçlar doğurabilir. Bu nedenle yaşanmakta olan bu dönüşümü bir fırsat olarak değerlendirip, bu alana yatırım yapmak çok önemli. Katma değeri yüksek araçlar, aksam ve parçalar üretmek en önemli önceliğimiz olmalı. Otomotivin merkezi konumundaki Bursamızın da otomotiv endüstrisinde yaşanacak bu dönüşüme mutlaka ayak uydurması gerekmektedir. Bursalı firmalarımıza tavsiyelerimiz, Ar-Ge ve inovasyona yatırım yapmaları, tasarım yetkinliklerini geliştirmeleri, markalaşmaya odaklanmaları, devlet yardımları ve fuar teşviklerinden faydalanmaları. Firmalarımız ancak bu şekilde rekabetçi yapılarını geliştirebilirler. Ayrıca üye firmalarımızın güçlü oldukları ihracat pazarlarını korumaları ancak olası bölgesel krizleri hesaba katarak, alternatif pazarlara da ulaşmaya çalışmalarıyla mümkün olacaktır." - Bursa/ Merkez
Son Dakika › Güncel › OİB Başkanı '2023' Hedeflerini Açıkladı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?