Van Gölü'nün içerisinde bulunan Akdamar Adası'na iyi niyetle bırakılan tavşanların önüne geçilemiyor. Popülasyonu hızla artan tavşanlar, ada vejetasyonu ve tarihi kiliseye zarar vermeye başladı.
Doğa Gözcüler Derneği tarafından Orman ve Su İşleri 14. Bölge Müdürlüğü'ne gönderilen rapor üzerine Gevaş Kaymakamlığı, Van Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Van Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Doğa Gözcüler Derneği, Yüzüncü Yıl Üniversitesi (YYÜ) Yaban Hayatı Koruma Rehabilitasyon ve Araştırma Uygulama Merkezi Müdürlüğü ve YYÜ Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü'nden bir heyet oluşturuldu. 24 Haziran 2014 tarihinde Doğa Koruma Milli Parklar Van Şube Müdürlüğü'nün isteği üzerine Akdamar Adası'na giderek incelemelerde bulunan heyetin tuttuğu tutanak, tehlikeyi gözler önüne seriyor. Akdamar Adası'nın bir bütün olarak ele alınıp doğal yapısının korunarak geliştirilmesi değerlendirmesinde bulunan heyetin tuttuğu tutanakta şu görüşlere yer verildi:
"Adada sonradan bırakılan evcil tavşan popülasyonunun aşırı çoğalarak ada vejetasyonuna ve tarihi kiliseye zarar vermeye başladığı görüldü. Adada bulunan badem ağaçlarının yaşlanması sonucu azalma olduğu görüldü. Bu yüzden badem ağaçlarının adadaki çeşit kullanılarak gençleştirilmesinin zorunlu olduğu. Adanın batı kısmında yer alan ve daha çok martılarla diğer kuşların üreme ve dinlenme alanı olan kayalık bölüme insan geçişini engelleyecek çitlerin tamir edilmesi gerektiği. Tavşan popülasyonunun azaltılması için kimyasal, biyolojik ve ateşli silahla avcılık yöntemlerinin kullanılamayacağı, tavşan popülasyonunun azaltılması başta olmak üzere İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü'nün yürütücülüğünde diğer kurumlarla entegreli bir proje geliştirilmesi. Proje geliştirilinceye kadar İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Yüzüncü Yıl Üniversitesi Yaban Hayvanları Rehabilitasyon Merkezi Müdürlüğü ile birlikte tutma yoluyla tavşan popülasyonunun azaltılması işine başlanması konularında görüş birliğine varılmıştır."
Doğa Gözcüleri Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Prof.Dr. Mustafa Sarı, YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç.Dr. Lokman Aslan, YYÜ Fen Fakültesi Biyoloji Bölümü'nden Doç. Dr. Atilla Durmuş, Orman Su İşleri Van Şube Müdürü Yunus Bakıcı, Gevaş Avcılar Derneği Başkanı Abdullah Çelik, Orman Su İşleri Van Şube Müdürlüğü'nden Orman Mühendisi Ferhat Tığ, İl Kültür ve Turizm Müdürlüğü Müze Araştırmacısı Erol Uslu, Gevaş İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü'nden Veteriner Hekim Uğur Har ve Orman Su İşleri Bölge Müdürlüğü'nden Orman Muhafaza Memuru Kübra Çelenk imzasıyla tutulan tutanak üzerine adada bu sene tutma yoluyla tavşan popülasyonunun azaltılması yoluna gidildi.
İHA muhabirine açıklama yapan YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi Müdürü Doç. Dr. Lokman Aslan, Doğa Gözcüleri Derneği tarafından Akdamar Adası'nda araştırma yapılıp rapor şeklinde Orman ve Su İşleri 14. Bölge Müdürlüğü'ne sunulduğunu belirtti.
Akdamar'da, iyi niyetle bırakılan sekiz tavşanın daha sonraları popülasyonunun giderek artması sonucu adaya ve kiliseye zarar verdiği raporu tutulduğunu ifade eden Doç.Dr. Lokman Aslan, şunları söyledi: "Bu raporda, tavşanların sayısının azaltılması ve ekosistemle dengelenmesi kararı alındı. Bu kararda Orman ve Su İşleri 14. Bölge Müdürlüğü, Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü, Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü, Müze Müdürlüğü ve Yüzüncü Yıl Üniversitesi Ziraat ve Fen fakülteleriyle YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi gibi kuruluşlar toplandı. Adada yapılan incelemeler sonucu tavşan sayısında azaltılma kararı alındı. YYÜ Yaban Hayvanları Koruma ve Rehabilitasyon Merkezi olarak Kültür ve Turizm Müdürlüğü ile Gevaş Kaymakamlığı başkanlığında toplantı yapıldı. Adada bulunan tavşanları mekanik yolla tutma yoluyla sayısının azaltılarak normal düzeye getirilmesi çalışmaları başlatıldı. Başarılı olmayı ümit ediyoruz. Bilindiği gibi tavşanla uğraşmak çok zor bir uğraş. Biz yaz boyunca tutma işlemiyle uğraşacağız. Baktık tutma yoluyla olmazsa yine komisyonda karar alıp başka yollarla denemeyi düşünüyoruz." - VAN
Son Dakika › Güncel › Akdamar Kilisesinde Tehlike Çanları Çalıyor - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?