Antalya Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Şube Müdürü Özgür Erkan, "Alo 153" ihbar hattı ile sahipsiz ve sahipli hayvanlarla ilgili şikayetleri değerlendirdiklerini söyledi. Erkan, 10 kişilik hayvan koruma ve kontrol ekibinin, Avrupa ülkelerindeki hayvan polisi gibi çalıştıklarını anlattı.
Veteriner İşleri Şube Müdürü Özgür Erkan, nöbetçi veteriner hekim eşliğinde 7 gün 24 saat çalışan hizmet ünitesinin, hayvanseverlerin yaralı ve sahipsiz hayvanlar ile ilgili tüm ihbarlarını değerlendirdiğini belirtti. Sahipsiz hayvanların trafik kazaları ve benzeri durumlarda can kayıplarının en aza indirilmesi için Alo 153 ihbar hattının oluşturulduğunu kaydeden Erkan, şöyle konuştu: "Veteriner Şube Müdürlüğü bünyesinde oluşturulan hayvan koruma ve kontrol ekipleri, 7 gün 24 saat hizmet veriyor. Hayvanseverlerden gelen ihbarları değerlendiren ekibimiz, yaralı hayvana ulaşarak geçici hayvan bakımevinin kliniğine götürüyor. Yine burada 24 saat hizmet veren nöbetçi veteriner hekim tarafından yaralı hayvanın gerekli acil müdahaleleri yapılıyor."
SAHİPLİ HAYVANLAR DENETLENİYOR
Sahipli hayvanlarla ilgili kontroller yaptıklarını belirten Erkan, şunları söyledi: "Hayvanın bakıldığı yeri, beslenmesini, refahını denetliyoruz. Kayıt altına alınmayan, çipleri bulunmayan hayvanların şubemize kaydının yapılmasını sağlıyoruz. Sahipli hayvanların refahını koruyan, denetim mekanizması gibi çalışıyoruz."
TÜRKİYE'DE İLK
Sahipsiz hayvanlarla ilgili yaralanan, darp edilen, trafik kazası geçiren, güçten düşenlerle ilgili ihbarları değerlendirdiklerini ifade eden Erkan, şunları söyledi: "Yaralanan hayvanları hemen kliniğe götürüp tedavilerini yapıyoruz. Orada hem acil hem yoğun bakım tedavisi yapılıyor. 10 kişilik ekibimiz 7 gün 24 saat çalışıyor. Biz hayvanların haklarını koruyoruz. Diğer belediyelerde hayvan toplama ekibi diye birim var. Biz de ise Türkiye'de ilk ve tek 'Hayvan Koruma ve Kontrol Ekibi' diye geçiyor. Bu ekibimiz tıpkı Avrupa'daki gibi üniformalı ve hayvan polisi görev yapıyor. Bu ekipler ceza yazma yetkisine sahipler."
GELEN ŞİKAYETLER
Alo 157 hattına gelen ihbarlar hakkında bilgi veren Erkan, sözlerini şöyle sürdürdü: "Şikayetler genelde 'Komşumun köpeği çok havlıyor', 'Balkondan koku geliyor', 'Bahçede bakımını yapıyor', 'Yanımızdan geçerken korkuyoruz' şeklinde oluyor. Günde ortalama 5 ile 20 yaralı hayvan şikayeti oluyor. Yaz aylarının gelmesi ile birlikte bu sayı artmaya başladı"
PARA CEZASI VERİLİYOR
Bazı hayvan sahiplerinin bir heves ya da başka amaçla edindiği hayvanını sokağa terk ettiğine dikkati çeken Erkan, sözlerine şöyle devam etti: "Kişi bu kayıtlı kedi veya köpeğini sokağa terk ettiği zaman tespit edilerek, hayvan bulundurma yasası kapsamında idari para cezasına çarptırılıyor"
Erkan, terk edilmeyi önleme adına hayvanseverlerin hayvanlarının kaydını yaptırması gerektiğini belirterek, şubelerine kayıtlı hayvan sayısının 10 bin 60'a ulaştığını bildirdi.
Alo 153 hattına, 2011 yılında 2 bin 215, 2012 yılında 2 bin 221, 2013 yılının ilk beş ayında 931 ihbar geldiğini, para cezası yazma yetkisinin 6 ay önce kendilerine verildiğini belirten Antalya Büyükşehir Belediyesi Veteriner İşleri Şube Müdürü Özgür Erkan, "Kabahate göre, 70 ile 4 bin TL arasında para cezası uyguluyoruz. Altı ayda 12 kişiye toplam 5 bin TL ceza verildi. Bunun yanında kişiye 'hayvan bulundurma' yasağı ile 'hayvana el koyma' uygulaması yapıldı" dedi. - ANTALYA
Son Dakika › Güncel › (Özel Haber) Üniformalı Hayvan Koruma Ekibi - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?