Türkiye Dağcılık Federasyonu (TDF) tarafından Konaklı Kayak Merkezi'nde, 'İleri Seviye Kış Gelişim ve Eğitim Kampı' düzenlendi. Dağcılar, hava sıcaklığının sıfırın altında 20 dereceye düştüğü geceleri kardan yaptıkları iglo ve çadırlarda geçiriyor.
Kar kalınlığının 2 metreyi bulduğu Palandöken sıradağları üzerinde bulunan Konaklı'daki kayak merkezinde karlı alana kamp kuran 35 ilden, 14'ü kadın 77 dağcı, saat 06.00'da güne başlıyor. Çadır ve iglolardan çıkarak kar eriterek sabah kahvaltısı yapan dağcılar, 7 eğitmen eşliğinde çığ, krampon kullanma, karda ve buzda emniyet alma teknikleri gibi uygulamalı dersler görüyor. Çalışma bitiminde çadırlarına geçen ve öğle yemek hazırlığına girişen dağcılar, yine kar etirerek su elde ediyor ve yiyecekleri yemekleri bir aşçı titizliği ile pişiriyorlar. Öğleden sonra yapılan eğitimin ardından bu kez akşam yemeği pişiren dağcılar, çay sohbetlerinin ardından çadır ve iglolarda uyku tulumları içinde istirahata çekiliyor. Çadır ve iglolarda yaşamdan memnun olan dağcıların tek şikayet ettikleri konu, güne çok erken başlamaları.
Dağcılık Federasyonu Başkanı Alaattin Karaca, kampta dağcılara, karakışta hayatta kalma dersi verildiğine dikkati çekti. Dağcıların karakışa ve tüm olumsuzluklara karşı meydan okuduklarına işaret eden Karaca, "Dağcılar, burada kış dağcılığının ileri seviye eğitimini alıyor. İglo yapımı, igloda geceleme, igloda barınma ve yürüyüş teknikleri, krampon, kazma kullanma teknikleri kış koşullarında çadırda geceleme ve barınma, kışın yön bulma gibi teknikleri öğreniyor. Dağcılar Konaklı'da 70 saatlik bir ders programı işleyecek. Bir hafta sürecek ders programı sonunda sporcular sınava girecek. Başarılı olan sporcular bir sonraki ileri seviyedeki kar, buz eğitimine katılma hakkı kazanacak" diye konuştu.
Muğla'dan Erzurum'a gelerek ileri seviye kış gelişim ve eğitim kampına katılan Burcu Parlak eğitim çalışmalarının hem zorlu hem de zevkli geçtiğini söyledi. Geceyi 10 kişilik ekiple 3 saatte yaptıkları igloda geçirdiğini vurgulayan Burcu Parlak, "İgloların içi çok sıcak. Rüzgar ve ses yalıtımlı. Dışarıda kıyamet kopsa içeride hissedilmiyor. Sabah çok erken uyanıyoruz, saat 08.00'de ders başlıyor. Öğlene kadar teorik, öğleden sonra da pratik yapıyoruz. Saat 19.00'da başlayıp 21.00'e kadar devam eden gece derslerimiz oluyor. Kampta çok yeni bilgiler edindik. Yemek ve çayı kar eriterek elde ettiğimiz su ile yapıyoruz. Daha çok makarna ve çorba yiyoruz. Kampta en zor olan sabah erken uyanmak. O sıcak tulumların içinden çıkıp buz gibi havaya çıkmak ilk başta girmek kötü geliyor" dedi. - Erzurum
Son Dakika › Güncel › Palandöken'de Dağcıların Eğitim Kampı - Son Dakika
Masaüstü bildirimlerimize izin vererek en son haberleri, analizleri ve derinlemesine içerikleri hemen öğrenin.
Sizin düşünceleriniz neler ?