Patanili Yetimlerin Yüzünü Güldürdüler - Son Dakika
Güncel

Patanili Yetimlerin Yüzünü Güldürdüler

Patanili Yetimlerin Yüzünü Güldürdüler

A.Fatih Tekcan - Türkiye'deki hayırseverler, Tayland'ın Patani bölgesinde kurdukları yetimhanelerde kalan 150 çocuğun, eğitimden giysiye gıdadan bayram harçlığına kadar her türlü ihtiyacını karşılıyorlar.

28.10.2012 12:16

A. Fatih Tekcan - Türkiye'deki hayırseverler, Tayland'ın Patani bölgesinde kurdukları yetimhanelerde kalan 150 çocuğun, eğitimden giysiye gıdadan bayram harçlığına kadar her türlü ihtiyacını karşılıyorlar.

AA muhabirinin edindiği bilgiye göre, yıllardır baskı ve asimilasyona maruz kalan 3 milyon Müslüman Malay'ın yaşadığı Patani bölgesinde yaklaşık 5 bin yetim bulunuyor.

Bölgede 7 yıldır yardım faaliyetlerini sürdüren İHH İnsani Yardım Vakfı, bugüne kadar Patani'de 2 yetimhane açtı, yüzlerce yoksul aileye ayni ve nakdi yardımda bulundu.

Son olarak geçen yıl 44 yetim çocuğun barınacağı yeni bir yetimhanenin yapımına başlandı. Türkiye'deki hayırseverlerce kurulan Konya Ayder ve Şifa yetimhanelerinde halen 150 çocuğun kaldığı öğrenildi.

Bu arada, Kurban Bayramı'nda İHH İnsani Yardım Vakfı görevlisi Zafer Topaloğlu ile bölgeye gelen hayırsever iş adamları Halil Asa, Ahmet Kırmızı ve Kemal Çay, yetimlerle bayramı geçirdi.

Kendilerinin maddi yardımda bulundukları yetimhanede kalan çocuklara oyuncak dağıtan hayırseverler, burada kesilen kurbanın etiyle yapılan kavurmayı da yetimlerle yediler.

İHH İnsani Yardım Vakfı görevlisi Zafer Topaloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, bölgede 7 yıldır çok yoğun çalışmalar yürüttüklerini söyledi.

Bugüne kadar yetimlerin bakımından yoksullara ayni ve nakdi yardıma, kurban dağıtımından ramazan programlarına kadar birçok etkinlik yaptıklarını anlatan Topaloğlu, yetimlerin bakımının hayırseverlerce karşılandığını söyledi.

Bir yetimin aylık masrafının 90 lira olduğunu vurgulayan Topaloğlu, onlarca ülkede İHH İnsani Yardım Vakfı'nın 27 bin civarında yetim çocuğa baktığını ifade etti.

Patani'ye çok önem verdikleri, bu nedenle de her yıl birkaç kez bölgede yardım çalışması yaptıklarını dile getiren Topaloğlu, asimilasyona maruz kalan Müslüman Malaylara yönelik kültürel etkinliklere destek olacaklarını anlattı.

Patanili Müslümanların, özellikle yeni neslin asimilasyon sonucu anadillerini unuttuğuna dikkati çeken Topaloğlu, şöyle devam etti:

"Bayramda burada 100 büyükbaş hayvan keserek yoksul ailelere dağıttık. Yetimhanelerde de kurban kestik. Yetimlerimize bayram harçlığı verdik. Halen faaliyette olan 2 yetimhanemizde çocukların daha rahat bir ortamda kalabilmesi için gerekli fiziki düzenlemelerin projelendirmelerini yaptık. Bölge bizim için çok önemli. Buradaki insanların Osmanlı'ya ve Türkiye karşı büyük bir sevgisi var. Buradaki Müslüman kardeşlerimizin ihtiyaçlarına koşmak da bizim görevimiz. Şifa yetimhanesinde 100, Konya Ayder Yetimhanesi'nde ise 50 yetim çocuk kalıyor."

-"Bu çocuklara sahip çıkmamız lazım"-

Bursa'dan gelen hayırseverlerden iş adamı Halil Asa da 9 bin kilometre öteden yetimlerle bayramı geçirmek için Patani'ye geldiklerini söyledi.

"Yetimlerle bir arada bulundukları için çok mutlu olduğunu ifade eden Asa,

"İnşallah ilerde daha fazla yetime bakacağız. Bu çocuklara sahip çıkmamız lazım. Patani'nin geleceği bu çocuklar. Herkesin Patani ve diğer bölgelerdeki yetimler konusunda duyarlı olması gerekir" diye konuştu.

Patani'de bağımsızlık mücadelesi veren çok sayıda kişinin "şehit" olduğunu anlatan Asa, "Burada şehit aileleriyle de görüşme imkanımız oldu. Çok zor şartlarda yaşıyorlar. 15 şehit çocuğunun bakımını Bursa İHH olarak yapmak üzere buradaki Müslüman kardeşlerimize söz verdik" şeklinde konuştu.

-Patani'nin "sesi" olacaklar-

Halil Asa, ayrıca Patani'deki sivil toplum kuruluşlarıyla yaptıkları görüşmede kendilerine yerel bir radyo kurmak istediklerinin söylendiğini ifade etti.

Bunun üzerine Bursa'daki hayırseverlerle görüştüklerini anlatan Asa, "Bursa İHH olarak yaklaşık 10 bin avroya mal olacak radyoyu kuracağız" dedi.

-"Çocuklarımla yetimlerimle bir aradayım"-

Bursalı iş adamı Kemal Çay ise bayramda yetimlerle bir arada bulunmaktan dolayı çok mutlu olduğunu belirterek, "Bu bayram yaşadığım en güzel bayramlardan biri. Ailemden uzaktayım ama burada çocuklarımla yetimlerimle bir aradayım. Yetimlerimize her zaman sahip çıkacağız" diye konuştu.

Hayırsever iş adamı Ahmet Kırmızı da yetimlerle bir araya geldiği ilk anda çok heyecanlandığını ve tarifsiz bir mutluluk yaşadığını ifade etti.

Yayıncı: Abdurrahman Fatih Tekcan - PATANİ

Kaynak: AA

Son Dakika Güncel Patanili Yetimlerin Yüzünü Güldürdüler - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement