Prof. Dr. Nami Çağan'dan AP Kararı Yorumu: "Türkiye'nin İstenmediği Pekiştirilmiş Oldu" - Son Dakika
Güncel

Prof. Dr. Nami Çağan'dan AP Kararı Yorumu: "Türkiye'nin İstenmediği Pekiştirilmiş Oldu"

Prof. Dr. Nami Çağan\'dan AP Kararı Yorumu: "Türkiye\'nin İstenmediği Pekiştirilmiş Oldu"

ATILIM Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nami Çağan, Avrupa Parlamentosunun (AP) Türkiye ile müzakerelerin geçici olarak durdurulması tavsiye kararını değerlendi.

25.11.2016 13:49

ATILIM Üniversitesi Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Nami Çağan, Avrupa Parlamentosunun (AP) Türkiye ile müzakerelerin geçici olarak durdurulması tavsiye kararını değerlendi. Bu kararla Türkiye'nin Avrupa Birliği'nde (AB) istenmediğinin pekiştirildiğini belirten Çağan " Türkiye'nin istenmediği pekiştirilmiş oldu. Adeta zaten dondurulmuş olan ilişkiler bir kez daha donduruldu" dedi.

Kararın hukuken herhangi bir etkisi olmasa da siyasi anlamda önemli olduğunu söyleyen Prof. Dr. Çağan şöyle konuştu:

"Bu tavsiye, Avrupa Birliği Konseyine yönelik bir tavsiyeydi. Bağlayıcı kararları sadece konsey alabilir. Hukuken etkili bir karar değil. Ama böyle bir kararın bence siyasi anlamı çok önemli. Türkiye, Avrupa Birliği içerisinde zaten istenmeyen bir konumda. Bu durum pekiştirilmiş oluyor. Daha önceden de biliniyordu o sebeple sürpriz bir gelişme değil. Tabii ki Türkiye için iyi bir puan değil, yeni bir durum da değil aslında mevcut durumun siyasi bakımdan pekiştirilmesi. Bundan sonraki süreçte AB'nin Türkiye'ye nasıl yaklaşacağı önemli. Türkiye'nin AB'ye nasıl yaklaşacağı aşağı yukarı belli; 'önemsemiyoruz' mesajı verildi. Bundan sonraki gelişmeler AB'nin elinde sayılır. Türkiye'nin tam üyeliğine AB içerisinde pek çok ülke karşı ama daha yumuşak bakan ülkeler de var. Tam üye devlet olmasına itiraz ediyorlar ama ilişkilerin kopmasını da istemiyorlar. Bu bakımdan çok önemli bir değişiklik yok, zaten ilişkiler son derece zayıftı."

"ŞANGHAY BEŞLİSİ ANCAK NATO'YA ALTERNATİF OLUR, AB'YE DEĞİL"

Şanghay İşbirliği Örgütü'nün AB'ye alternatif olamayacağını söyleyen Çağan, "Şanghay İşbirliği Örgütü AB'ye alternatif olamaz ancak NATO'ya alternatif olur. Avrasya Ekonomik Birliği derseniz ancak o zaman AB'ye alternatif olabilir. Şanghay Beşlisi ekonomik bir topluluk değil güvenlikle ilgili bir harekettir. Dolayısıyla alternatifi AB değil NATO'dur" dedi.

"ZATEN DONDURULMUŞ İLİŞKİNİN BİR KERE DAHA DONDURULMASI"

Geri kabul anlaşmasına da değinen Çağan sözlerini şöyle noktaladı:

"Geri kabul anlaşmasında zaten en önemli finansman anlaşması yerine getirilmiyor. Dolayısıyla Türkiye'nin eli serbest diyebiliriz. Bu, prosedürü tamamlanmamış olan bir süreç. Mülteci sorunu zaten şimdiye kadar kullanılmaya çalışıldı ama Merkel dışında pek itibar eden olmadı. Merkel de Avrupa adına hareket edemedi. Hatta bu yüzden anketlere göre çok oy kaybetti. Avusturya'nın çıkışları ortada, zaten en sert çıkışı yapan ülke konumunda. Buna Avrupa içinde aşırı sağın güçlenmesini de ekleyin, Türkiye'nin AB içerisindeki zayıflayan konumu daha da zayıflamış durumda, yani zaten dondurulmuş ilişkinin bir kere daha dondurulması söz konusu adeta."

Kaynak: DHA

Son Dakika Güncel Prof. Dr. Nami Çağan'dan AP Kararı Yorumu: 'Türkiye'nin İstenmediği Pekiştirilmiş Oldu' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement