Profesör Göymen: "Devlet Yapılaşması Türkiye'de Başka Avrupa'da Başka" - Son Dakika
Güncel

Profesör Göymen: "Devlet Yapılaşması Türkiye'de Başka Avrupa'da Başka"

Profesör Göymen: "Devlet Yapılaşması Türkiye\'de Başka Avrupa\'da Başka"

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof.Dr.Korel Göymen, "Avrupa ülkelerinde devlet aşağıdan yukarıya doğru yapılanmış olmasına karşın, Türkiye'de ise devlet yukarıdan aşağıya doğru inşa edilmiştir" dedi.

26.09.2013 12:15

Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Korel Göymen, "Avrupa ülkelerinde devlet aşağıdan yukarıya doğru yapılanmış olmasına karşın, Türkiye'de ise devlet yukarıdan aşağıya doğru inşa edilmiştir" dedi.

Marmara Belediyeler Birliği'nin Eminönü'nde bulunan merkez binasında gerçekleştirilen seminerde Sabancı Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Korel Göymen "Avrupa Birliği ve Türkiye'de Metropolitan Yönetişimi" konulu bir seminer verdi. Süloğlu Belediye Başkanı Erol Atik başta olmak üzere çok sayıda belediye temsilcisinin katılımıyla gerçekleşen programın açılış konuşmasını Marmara Belediyeler Birliği Genel Sekreteri Züver Çetinkaya yaptı.

Stratejik planın önemine değinerek konuşmasına başlayan Göymen, "Stratejik plan, uluslararası boyutuyla da yerel boyutuyla da bir kurumun en önemli görevidir ve geleceği tasarlamaktır. 5 yıllık stratejik plan yapan gelişmiş ülke kalmadı. Biz de 5 senelik stratejik planları bırakmalıyız" dedi.

Prof. Dr. Korel Göymen açıklamalarının devamında, Avrupa Birliği üyesi ülkelerin Metropolitan alan yönetiminde sergiledikleri farklı bakış açılarına da değindi. Metropolitan yönetiminin tek boyutlu bir yapı olmadığını ve bu nedenle AB üyesi ülkelerde farklı sistemlerin olduğunu belirtirken konuyu çeşitli örneklerle açıkladı.

Korel Göymen, AB içerisindeki farklı yönetim geleneklerini birbirine yakınlaştıran eğilimlerin olduğunu da belirterek, "AB'nin çoğu ülkesinde devlet aşağıdan yukarıya doğru yapılanmış olmasına karşın, Türkiye'de ise devlet yukarıdan aşağıya doğru inşa edilmiştir. Türk yerel yönetimlerinin merkezi hükümet ile olan ilişkileri AB yerel yönetimlerinin merkezi hükümetleriyle olan ilişkilerinden çok farklıdır. Türkiye'de merkezi hükümetin yürüttüğü sosyal güvenlik ve sosyal yardım hizmetlerinin büyük bölümü AB'de yerel yönetimler tarafından yürütülüyor. Avrupa Birliği yerel yönetimlerinin en önemi amaçlarından biri de; yerel kalkınmanın önderliğini yapmak ve yerele yatırım çekmektir" diye konuştu.

Seminerin ardından Marmara Belediyeler Birliği adına Prof. Göymen'e plaket takdim eden Süloğlu Belediye Başkanı Erol Atik, programdan ötürü Birlik Başkanı ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe ile Birlik yönetimine teşekkür etti. - İSTANBUL

Kaynak: İHA

Son Dakika Güncel Profesör Göymen: 'Devlet Yapılaşması Türkiye'de Başka Avrupa'da Başka' - Son Dakika

Sizin düşünceleriniz neler ?


Advertisement